Februar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba propustiti ovog meseca

Idealan način da se ovog februara u gradu kulture zagrejete ovih hladnih, zimskih dana, jeste da ih začinite umetnošću. Iznova upoznajte Novi Sad, a kako biste uvek bili u toku sa dešavanjima po gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svačiji ukus, pa vas unapred pozivamo da ovaj februar u Novom Sadu posvetite umetnosti, koja je u ovom gradu na svakom koraku.

Vikend u znaku otvorenih vrata

Prvi vikend ovog meseca rezervisan je za Dane otvorenih vrata. Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture, povodom Dana grada, organizuje otvorena vrata 4. i 5. februara, kada će svi zainteresovani Novosađani, Novosađanke i njihovi gosti moći da vide izložbe poput Mileva: mi smo stena, Tamburaška tradicija u Vojvodini, ali i stalne postavke brojnih ustanova kulture potpuno besplatno.

Do 12. februara u Galeriji Matice srpske imate priliku da posetite izložbu Uroš Predić za sve, što vam toplo preporučujemo. Saznajte u koje vreme su zakazana stručna vođenja kroz brojne izložbe klikom na OVAJ LINK.

Prošetajte i do Limanskog parka, gde vas do 5. februara očekuje Kineski festival svetla, a ujedno pogledajte i novu izložbu na jarbolima na Subinom platou – Sekvence grada.

Upoznajte Novi Sad

Idealan način da zavirite u tajne Novog Sada i otkrijete njegove zanimljive kutkove jeste da prošetate ulicama grada. Sve manje poznate priče o starom gradskom jezgru i Petrovaradinskoj tvrđavi saznaćete kroz organizovane besplatne turističke ture uz pratnju vodiča.

Turističke ture po centru grada će biti na srpskom jeziku, a održaće se 4. februara u terminima: 10, 11.30 i 12.00 časova, dok će ture na Petrovaradinskoj tvrđavi biti održane u 11, 12.30 i 13.30 časova. U nedelju 5. februara ture po centru grada su u terminima: 10, 11.00 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11, 12.30 i 13.30 časova.

Prijava je obavezna, a to možete uraditi ovde.

Na pozorišnim daskama…

Februar u Novom Sadu idealan je i za posetu nekoj od sjajnih predstava sa repertoara naša tri pozorišta. U najstarijem srpskom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, ovog meseca izdvajamo autorski hit Branka Đurića – Đure, Đurologija, koji nas očekuje 5. februara u 20 časova, zatim komediju Državni posao – velika seoba arhivatora. Zabavite se uz legendarne arhivatore Čvarkova, Boškića i Torbicu 19. februara od 20 časova na velikoj sceni SNP-a, a ukoliko želite s predznanjem da odete na predstavu, ne propustite da pročitate njihov zanimljiv intervju na našem sajtu. Gostovanje beogradskog pozorišta Boško Buha vraća nas u tridesete godine prošlog veka predstavom Ubistvo u Orijent Ekspresu, prema knjizi legendarne Agate Kristi, koja će se odigrati u SNP-u 20. februara od 20 časova. Savetujemo vam da ulaznice nabavite na vreme. SNP nam u februaru donosi i jedan Gala koncert povodom dana ljubavi, 14. februara od 19 časova.

Državni posao – velika seoba arhivatora

Ukoliko niste uspeli da pogledate predstavu Guliverova putovanja, koja je u režiji Kokana Mladenovića odigrana u okviru programa EPK – Bajke budućnosti, posetite Pozorište mladih 19. februara u terminima od 11 i 18 časova, i pogledajte sjajnu predstavu koja će privući i pažnju mališana zbog džinovske ginjol-lutke visine četiri metra.

Još jedna predstava istog reditelja, koju vam preporučujemo da pogledate 8. februara od 19.30 časova na velikoj sceni Pozorišta mladih, jeste Deca paklene pomorandže. Ne propustite ni predstavu koja sa Teatra na brdu dolazi u Novi Sad – Šećer je sitan osim kad je kocka. Urnebesna komedija u kojoj igraju Aleksandra Tomić, Andrija Milošević, Viktor Savić i Sloboda Mićalović nasmejaće vas do suza, a ovi sjajni glumci odigraće je 21. i 26. februara od 19. 30 časova na velikoj sceni Pozorišta mladih. Repetroar Novosadskog pozorišta donosi nam odlične predstave i ovog meseca, među kojima su Nevidljiva deca (7. februara u 19 časova), Ričard III (13. februara u 19 časova), autorski projekat Romana Nikolića – Antigona (28. februara u 19 časova) i druge.

Poznati glumac Nikola Đurićko, nastupiće 10. februara u 20 časova na sceni male dvorane Spensa sa svojim stendapom SHOWBIZ. Ulaznice možete kupiti na prodajnim mestima GigsTix-a ili online.

U ritmu muzike

Februar u Novom Sadu ne može proći ni bez sjajnog zvuka, te vam savetujemo da posetite nastup grupe Six pack koji će održati koncert 4. februara od 22 časa u Gerili. Ulaznice za koncert možete nabaviti po ceni od 800 dinara na prodajnim mestima Gigstix-a i online, a na ulazu u klub, ukoliko ih ostane, ulaznice če koštati 1000 dinara. SKCNS Fabrika u Distriktu okupiće ljubitelje zvuka benda Deaf Radio, koji nastupaju 10. februara od 21 čas. Ulaznice kupite ovde. Z++ jedno je od najperspektivnijih imena hrvatske muzičke scene, a sada dolazi na Novosadski sajam gde će 11. februara od 21 čas nastupiti u Hali 2. SKCNS Fabrika će u februaru ugostiti i ruski post-pank bend Ploho, koji će nastupiti 16. februara sa početkom u 21 čas. Miris i ritam mora u Dom kulture donose Neno Belan i Fiumensi, koji će održati koncert 17. februara od 19 časova. Narednog dana, 18. februara, na Novosadskom sajmu nas od 22 časa očekuje događaj 2000 late,  dok vam preporučujemo da 24. februara u Domu kulture proslavite 40 godina benda Psihomodo pop, sa početkom u 20 časova.

Ulaznice za sve muzičke događaje možete nabaviti na prodajnim mestima GigsTix-a ili online.

Wine fest

Zagrejmo februar u Novom Sadu čašom odličnog vina! Posetite Wine fest, 25. februara u hotelu Sheraton i upoznajte vina 40 najboljih vinarija Srbije, kao i pet vinarija regiona. Ulaznice za ovaj događaj možete kupiti na ulazu na dan festivala po ceni od 1.500 dinara, kao i u pretpordaji preko GigsTix prodajne mreže i online.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Filip Petronijević

Povezani članci