5 razloga da posetite izložbu Duh mesta – prvi vek Distrikta

Nekadašnji zapušten industrijski kompleks na Limanu, sa oronulim i starim fabrikama, koje su bile tihi čuvari nasleđa grada, danas je jedan od najperspektivnijih centara za proizvodnju kulture. Distrikt, kako i samo ime kaže, novi je kvart aletnarivne umetničke scene grada i dom organizacijama i nezavisnim umetnicima, a duh ovog mesta ogleda se kroz stogodišnju, burnu istoriju, koju vredi upoznati.

Sećanja na prošla vremena i vreme kada je novosadska industrijalizacija cvetala u godinama pre stravičnih ratnih godina – nisu izbledela, a sve zahvaljujući multimedijalnoj postavci Duh mesta – prvi vek Distrikta, autora dr Monike Bilbije Ponjavić i Nemanje Milenkovića. Većina ljudi nije upoznata s bogatom istorijom lokacije Distrikta i Velikog Limana, a to je ključno za razumevanje značaja ovog prostora, pre svega njegove nematerijalne baštine. Ova jedinstvena stalna izložba nalazi se objektu Fabrika 2, a otvorena je za posetioce od srede do nedelje od 16 do 20 časova. Pokrivajući period od prvih decenija prošlog veka do danas, izložba je podeljena u šest umetničkih celina, svaka predstavljajući ključno poglavlje u istoriji.

#1 Budite deo istorije

Ova interaktivna multimedijalna postavka već na samom ulasku pruža vam priliku da se poigrate sa mapom Distrikta i uočite višedecenijske promene koje su oblikovale ovo mesto. Pozivamo vas da otkrijete i sudbinu braće Kramer, začetnika industrijalizacije na ovom prostoru, koristeći se čekićem kao alatom za dublje razumevanje.

#2 Neposredno doživite lične priče istorijskih ličnosti

Ono što izdvaja ovu stalnu postavku jeste fokus na pričama i stvaranju novih iskustava umesto suvoparne prezentacije činjenica i artefakata. Kroz upotrebu audio-vizuelne tehnologije, posetioci mogu zaviriti u intimne priče, uključujući i priču o majci koja deli svoju bolnu sudbinu izgubljenih života dece tokom strašne Racije u Novom Sadu.

#3 Pređite put od nekadašnje Kineske četvrti do novog centra savremenog stvaralaštva

Ključna karakteristika ove izložbe je njen multimedijalni pristup, zbog čega izaziva veliku pažnju javnosti. Zanimljivo je i to što ćete kroz šest tematskih celina upoznati istoriju Distrikta, prateći transformaciju ovog prostora od osnivanja fabrike, preko II svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture. Saznajte zašto je ovaj deo grada nekada nazivan Kineskom četvrti i kako je evoluirao u Distrikt.

#4 Naučite nešto o mestu u kontekstu svetskih dešavanja

Ova izložba nije samo lokalna istorija, već pruža uvid i u globalne promene koje su uticale na industrijski razvoj Novog Sada i Distrikta, reflektujući uzročno-posledične veze sa svetskim dešavanjima.

#5 Dotaknite istoriju

Kroz prostoriju obavijenu lancima i kroz priču o karijernom putu Lazara Jovanova, koji je bio najpre mašinbravar, a potom i direktor i inženjer fabrike, posetioci mogu osetiti duh nekadašnjih radionica za proizvodnju pletiva od žice, koje su bile jedinstvene u Kraljevini SHS. Na ovoj izložbi možete se susresti i sa nagradom Melina Merkjuri, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, ispisujući tako novu stranicu istorije Novog Sada i Distrikta.

+ Upoznajmo istoriju Distrikta na još jedan način

Istorija Distrikta je predstavljena i na na samom ulazu, tačnije na zidovima objekta Proizvodnja. Umetnici Artez, Nataša Konjević i Pablo Atrain vizuelno su povezali stogodišnju istoriju mesta u jednu celinu i na taj način ispričali priču o ovom važnom novosadskom kvartu. Prošetajte Distriktom i otkrijte murale ovih umetnika, te uplovite u istoriju ovog mesta posetom izložbi Duh mesta – prvi vek Distrikta.

Povezani članci