Šta Kaleidoskop kulture donosi Novom Sadu?

Jedna od najposećenijih i najprepoznatljivijih umetničkih smotri u ovom delu Evrope, Kaleidoskop kulture, i ove jeseni će pretvoriti Novi Sad u centar umetnosti i kulture. Ovaj događaj, koji traje pet nedelja i obuhvata pet različitih umetnosti – primenjenu umetnost, književnost, izvođačku umetnost, arhitekturu i vizuelnu umetnost – održaće se od 5. septembra do 5. oktobra u Distriktu, a iznova će omogućiti građanima i posetiocima da kreiraju sopstveni kaleidoskop događaja, čineći grad živopisnom umetničkom scenom.

Kaleidoskop kulture iznova postavlja nove standarde – u programima kakvi do sada još nisu viđeni u Srbiji, u broju poseta, u jedinstvenom umetničkom konceptu i spajanju domaćih i umetnika. Ova manifestacija zaslužno je nagrađena titulom za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, a sada će doživeti svoje sedmo izdanje u Novom Sadu, okupljajući brojne domaće, regionalne, evropske i svetske umetnike u obnovljenom Distriktu. Legat je projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, potvrđujući značaj kulture za razvoj i identitet grada.

Ova prepoznatljiva manifestacija zasluženo je dobila najviše ocene novosadske publike. Od 2018. godine, kada je realizovan prvi put u sklopu priprema za titulu Evropske prestonice kulture, Kaleidoskop kulture svakog septembra i oktobra pretvara čitav grad u scenu, čime posebno doprinosi turizmu u Novom Sadu. Grad tako postaje atraktivna turistička lokacija i u jesenjem periodu, što dodatno doprinosi lokalnoj ekonomiji i kulturnom životu. Pokazavši se najvećim i najmasovnijim projektom, raduje nas što se radi o legatu koji je ostao gradu i nakon istorijske godine titule EPK.

Ove godine, otvaranje Kaleidoskopa kulture biće obeleženo na tradicionalnom Korzu na Bulevaru Mihajla Pupina, nakon čega sledi pet nedelja vrhunske umetnosti u prostorima u Distriktu. Kroz raznovrsne programe, posetioci će imati priliku da uživaju raznovrsnim programima koji će pružiti poseban doživljaj kulturnog zajedništva, kao i da čuju i vide neke od najboljih evropskih i svetskih umetnika.

Kaleidoskop kulture je doneo promenu Novom Sadu u kulturološkom smislu, razvijajući publiku i dobijajući nove posetioce kao turistički potencijal. Ovaj događaj nije samo umetnički spektakl – on je prava kulturna revolucija koja menja lice Novog Sada. Kaleidoskop kulture donosi novi sjaj Novom Sadu, čineći ga važnom „tačkom” na kulturnoj mapi Evrope. Kroz ovu manifestaciju, grad se pozicionira kao lider u kulturnom turizmu, privlačeći posetioce iz svih krajeva sveta i potvrđujući svoj status evropske kulturne prestonice.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci