Crni talas: Retrospektiva filmskog pravca koji je uzdrmao Jugoslaviju

U okviru završnice sedmog Kaleidoskopa kulture, Distrikt će 4. i 5. oktobra postati mesto oživljavanja jednog od najprovokativnijih filmskih pravaca bivše Jugoslavije – crnog talasa. Ovaj kontroverzni pokret, često etiketiran kao radikalan, obeležio je domaću kinematografiju šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Iako je doživeo međunarodno priznanje, u bivšoj Jugoslaviji bio je oštro kritikovan zbog politički angažovanih i socijalno kritičkih tema. Brojni filmovi bili su cenzurisani ili zabranjeni, te su zbog toga, zapravo, bili nedostupni široj javnosti.

Filmski autori poput Dušana Makavejeva, Aleksandra Petrovića, Živojina Pavlovića, Želimira Žilnika, Karpa Godine i Lazara Stojanovića bavili su se temama nezaposlenosti, izolacije, društvenih poroka i ljudi sa margina. Filmovi su otvoreno kritikovali društvene i političke prilike, a zbog toga su se neki rediteljisuočavali sa krivičnim gonjenjima. Ovaj period obeležila je hrabrost da se društvo prikaže u svom najtamnijem svetlu, kao i spremnost da se preispituju ideali tadašnje države. Crni talas nije bio samo filmski pokret, već kulturni bunt protiv nametnutih normi, što ga čini i danas relevantnim, posebno u kontekstu borbe za umetničku slobodu. Upravo su zbog toga ovi filmovi ostavili dubok trag u svetskoj kinematografiji.

Program „Najcrnjeg talasa“, koji ćemo imati priliku da vidimo u finalu Kaleidoskopa kulture, donosi nam projekcije kultnih filmova koje će biti prikazane u OKS OPENS u Distriktu. Gledaćemo filmove Rani radovi (Želimir Žilnik, 1969.), Skupljači perja (Aleksandar Petrović, 1967.), O ljubavnim veštinama (Karpo Ačimović Godina, 1972.), Plastični Isus (Lazar Stojanović, 1971.) i Kad budem mrtav i beo (Živojin Pavlović, 1967.). Takođe, deo pratećeg programa uključuje i digitalizaciju filma WR: Misterije organizma (Dušan Makavejev, 1971.), a očekuje nas i prikaz dokumentarnog filma Zabranjeni bez zabrane (Milan Nikodijević i Dinko Tucaković, 2007.).

Predlažemo vam da detaljnu satnicu pročitate u OVOM tekstu na našem sajtu, a publika će imati priliku i da učestvuje u panel diskusijama sa filmskim stručnjacima i rediteljima, poput Želimira Žilnika, čiji će kultni filmovi biti u fokusu ovog događaja.

Pored toga, 5. oktobra nas u Distriktu očekuje i otvaranje istoimene izložbe „Najcrnji talas“, koja će se održati u prostorima Radionice, Menze i Biroa. Ova izložba kombinuje umetničke instalacije i arhivske dokumente, pružajući savremeni umetnički prikaz ključnih tema i estetike crnog talasa. Kroz inovativne prostorne instalacije, posetioci će moći da dožive vizuelne i zvučne interpretacije filmova i umetničkih dela ovog perioda.

Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku svim ljubiteljima filma i umetnosti da istraže nasleđe crnog talasa iz drugačije perspektive – kroz interaktivne izložbe, filmske projekcije i razgovore sa stručnjacima. Osim toga, podstiče na promišljanje o umetničkoj slobodi i hrabrosti, ali i univerzalnim temama koje su bile jednako provokativne pre pola veka kao i danas.

Ulaz na sve događaje je slobodan, a više informacija o programu možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Povezani članci