U Distrikt stižu najbolji iz sveta arhitekture, izvođačke i vizuelne umetnosti

Vremenske neprilike proteklog vikenda nisu sprečile sedmi Kaleidoskop kulture u Novom Sadu da privuče publiku na Tišmin paviljon, koji je obeležio nedelju književnosti, drugu po redu, u okviru jedne od najznačajnijih umetničkih smotri u ovom delu Evrope, a sada se najavljuje i program za treću nedelju, posvećenu izvođačkoj umetnosti.

Zvezda ove nedelje biće Ibrahim Maluf, jedan od najistaknutijih trubača današnjice, francusko-libanski instrumentalista i kompozitor nominovan za Gremi nagradu. Nakon rasprodatog koncerta u najvećoj francuskoj koncertnoj dvorani Accor, nastupa u njujorškom Karnegi holu i pariškoj Olimpiji, Maluf će održati koncert u novosadskom Distriktu, na velikoj bini, na otvorenom, u subotu 21. septembra sa početkom u 20.30Ulaz na koncert je slobodan, rezervacije i prijave nisu potrebne, a ulaz će biti moguć jedino sa Bulevara Despota Stefana 5 kod objekta Fabrika.

 

Dan ranije, 20. septembra, u okviru nedelje izvođačke umetnosti, publika će imati prilike da pogleda plesnu predstavu „Kora“, inspirisanu romanom „Vere i zavere“ Aleksandra Tišme, koju će izvesti plesači KUD „Vuk Karadžić“ iz Temerina u Distriktu, na velikoj bini, na otvorenom, sa početkom u 21 čas.

 

Iste večeri, u SKCNS Fabrika od 19 časova, održaće se predstava „Demokratija“, reditelja Veljka Mićunovića. Predstava Beogradskog dramskog pozorišta rađena je u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem.

 

U skladu članstva Grada Novog Sada u UNESCO Mreži kreativnih gradova u 2023. godini, multimedijalni projekat „guitARevolution” prezentovaće publici savremenu umetnost gitare u potpuno novim okvirima tzv. proširene stvarnosti. Ovaj performans posetioci će imati priliku da pogledaju od 20 časova u Distriktu, u objektu Biro.

Drugu godinu zaredom u nedelji arhitekture dobitnik Prickerove nagrade

nedelji koja je posvećena arhitekturi, i ove godine na Kaleidoskop kulture, stiže dobitnik Prickerove nagrade, koja je pandan Nobelu u svetu arhitekture. Japanski arhitekta Riken Jamamoto najprestižniju nagradu dobio je za svoje projekte koji za cilj imaju negovanje zajednice i povezivanje ljudi zamagljujući granice između javnog i privatnog u prostoru. Tokom 5 decenija duge karijere, izgradio je brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, čak i jednu vatrogasnu stanicu.

 

Višenagrađivani japanski arhitekta Riken Jamamoto održaće predavanje u subotu 28. septembra u Distriktu sa početkom u 20.30 časova.

Crni talas zatvara sedmi Kaleidoskop kulture

Ovogodišnji Kaleidoskop kulture, poslednju, petu, nedelju posvetio je vizuelnoj umetnosti. U samom finalu sedmog izdanja Kaleidoskopa kulture, 4. i 5. oktobra u Distriktu, biće otvorena izložba „Najcrnji talas“. Ovaj događaj donosi retrospektivu radova najznačajnijih reditelja ovog perioda, uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Aleksandra Petrovića, Živojina Pavlovića, Lazara Stojanovića…

 

Program će obuhvatiti prostorne video instalacije u izložbenom prostoru, koje će kroz inovativne prezentacije osvetliti ključne teme i estetiku „crnog talasa” i filmske projekcije, gde će odabrani filmovi biti prikazani u celosti, praćeni panel diskusijama sa stručnjacima. Filmovi koji će se prikazivati su „Skupljači perja“, „Plastični Isus“ i „Kad budem mrtav i beo“.

Radionica i izložba „Analogni ja, digitalni ja“ održaće se u Distriktu, 4.i 5. oktobra od 19 časova. Ova radionica video arta problematizuje pitanje identiteta pitajući se šta nas čini svojima u analognom, a šta u digitalnom svetu.

Nedelja vizuelne umetnosti obuhvatiće i projekat „Bio Awaking“ koji će vas uvesti u svet inovativne bio umetnosti i biotehnologije, a čije će finale biti 4. oktobra. Ove aktivnosti pružiće posetiocima jedinstvenu priliku da učestvuju u interaktivnim radionicama, steknu nova znanja o biotehnološkim tehnikama i istraže granice između umetnosti i nauke.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Neoplanta.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Povezani članci