Koje filmove crnog talasa gledamo u finalu Kaleidoskopa kulture?

Program „Najcrnjeg talasa” biće održan u Distriktu 4. i 5. oktobra, u okviru poslednje nedelje Kaleidoskopa kulture, posvećene vizuelnoj umetnosti. Ovaj događaj donosi nam radove najvećih imena jednog od najkontroverznijih i najuticajnijih perioda jugoslovenske kinematografije – crnog talasa, među kojima su filmovi Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Aleksandra Petrovića, Karpa Ačimovića Godine, Živojina Pavlovića, Lazara Stojanovića.

U Distriktu nas ove finalne nedelje očekuje i istoimena izložba, 5. septembra, koja će obuhvatiti prostorne video-instalacije u Radionici, Menzi i Birou, koje će kroz inovativne prezentacije osvetliti ključne teme i estetiku crnog talasa. Autorka izložbe je Monika Ponjavić Bilbija.

Filmske projekcije, gde će odabrani filmovi biti prikazani u celosti, biće praćeni panel diskusijama sa stručnjacima, a u nastavku vam predstavljamo dvodnevni program „Najcrnjeg talasa”.

PETAK / 4. OKTOBAR

18.00 – Film: WR: Misterije organizma, reditelj: Dušan Makavejev / OKS OPENS

Misterije organizma je jugoslovensko-zapadnonemački igrano-dokumentarni film snimljen 1971. godine u režiji Dušana Makavejeva i dobitnik prestižne nagrade Luis Bunjuel. Predstavlja legendarni, crnohumorni, groteskni film sa Milenom Dravić, čiji lik silazi sa uma zbog ljubavi prema šampionu u umetničkom klizanju i čiji se pokušaj da prenese Rajhove teorije životne energije na umetničkog klizača završavaju sa tragičnim posledicama.

19:30 – Razgovor: Milan Nikodijević, Nebojša Pajkić, Veljko Radosavljević.
Program vodi: Zoran Janković , filmski kritičar / OKS OPENS

21:00 – Film: Kad budem mrtav i beo, reditelj: Živojin Pavlović / OKS OPENS

Kad budem mrtav i beo je čuveni jugoslovenski crno-beli film iz 1967. godine i dobitnik Zlatne arene. Film govori o Džimiju, mladiću sa društvenog dna, koji nakon napuštanja svog posla kao sezonskog radnika i niza prepreka mora da pronađe izlaz u karijeri pevača, iako nema talenat. Nakon neuspeha na takmičenju mladih pevača, vraća se na svoj stari posao gde će njegovi postupci odlučiti da li će uspeti da pronađe izlaz iz problema ili pak ne.

22:30 –  Film: Skupljači perja, reditelj: Aleksandar Petrović / OKS OPENS

Skupljači perja je kultni domaći film režisera Aleksandra Saše Petrovića i dobitnik je Gran prija u Kanu. Radnja prati život Roma u jednom selu na severu Vojvodine, ali srž filma jeste tema ljubavi, kao i međuetničke i društvene relacije među Romima. Film govori o Bori, skupljaču perja, oženjenom starijom ženom koji je odsutan od svog porodičnog života. Na svom putu kojim ga vode njegovi poslovi upoznaje Tisu, cigančicu, koja izbegava svoj dom i svog grubog i agresivnog očuha Mirtu. Bora i Mirta postaju rivali ne samo na poslu, već i kod Tise.

SUBOTA / 5. OKTOBAR

18.00 – Film: O ljubavnim veštinama, reditelj: Karpo Ačimović Godina / OKS OPENS

Film ,,O ljubavnim veštinama” sniman je dok je Karpo Godina bio u vojsci, a producirala ga je čak u potpunosti vojska Jugoslavije, koja je htela da iskoristi njegove talente kao snimatelja u svoju sopstvenu korist. Godina je uzeo ono što su mu ponudili ali umesto militarističkog propagandnog kratkog dela, on je vojni snimak upleo u snimke obližnjeg sela u kojem je tada živelo čak 7000 slobodnih žena, potpuno izolovanih od momaka koji služe vojsku. Smenjivanje masovnih scena u kojima su prikazani samo muškarci pa samo žene prati romantična šansona koja se radi o “hiljadu vojnika, hiljadu žena, ali bez dece”.

18:15 – Film: Rani radovi, reditelj: Želimir Žilnik / OKS OPENS

Rani radovi jeste prvi igrani film Želimira Žilnika i dobitnik nagrade Zlatni medved u Berlinu. Film na alegoričan način izlaže priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu koji šire svoja beskompromisna marksistička uverenja po ruralnim predelima Vojvodine u želji da promene svet. Tri mladića i jedna devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice i odlaze u sela i fabrike da podignu svest ljudi i da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku, suočavaju se sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći i ljubomorom kada bivaju i uhapšeni. Ogorčeni zbog njihove neuspele planirane revolucije, tri mladića se odlučuju na tragičan čin.

19:30 – Razgovor: Sa Želimirom Žilnikom: Program vodi Zoran Janković, filmski kritičar / OKS OPENS

20.30  Otvaranje izložbe Najcrnji talas  

22.30 – Film: Zabranjeni bez zabrane, reditelj: Milan Nikodijević / OKS OPENS

Kroz razgovore sa jugoslovenskim autorima, film pripoveda o fenomenu filma i cenzure, a glavna tema jeste bolna, ali najslavnija epoha jugoslovenske kinematografije nazvana ,,crni talas”. U filmu koji govori i umetnički najsnažnijem razdoblju, političkim i ideološkim zabranama koje su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka pratile autore i njihova nagrađivana dela, učestvuju Dušan Makavejev, Živojin Pavlović, Želimir Žilnik, Lazar Stojanović, Karpo Godina, Slobodan Šijan i mnogi drugi filmski teoretičari i kritičari. Film je sniman na autentičnim lokacijama na kojima su snimani i filmovi crnog talasa, a korišćeno je i mnoštvo arhivskih dokumenata.

23:30 – Film: Plastični Isus, reditelj: Lazar Stojanović / OKS OPENS

Plastični isus je jugoslovenski igrani film snimljen 1971. u režiji Lazara Stojanovića. Film je dobitnik nagrade međunarodnog žirija kritike u Montrealu, a govori o Tomi, mladiću iz Zagreba koji dolazi u Beograd sa pokušajem da bez novca napravi film, ali mu to ne polazi za rukom i umesto toga ulazi u niz ljubavnih veza od kojih se jedna završava tragično. Film sadrži i niz segmenata koji prikazuju život u tadašnjoj Jugoslaviji, a koji su vezani za studentske demonstracije i kult ličnosti vezanih za tadašnjeg jugoslovenskog vođu Josipa Broza Tita.

Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da se istraži nasleđe crnog talasa i njegov uticaj na savremenu umetnost. Ulaz je slobodan, pa ne propustite da doživite kultna dela i njihove nove interpretacije u srcu Distrikta.

Povezani članci