Inovativnost i originalnost – najčešći razlozi posete Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu

Drugačiji programski koncept, nezaboravni audio-vizuelni doživljaj, povećanje vidljivosti umetnika, doprinos prepoznavanju novih kulturnih prostora i uticaj na izgradnju imidža Novog Sada kao kulturne prestonice, ističu se kao rezultati istraživanja nezavisnih evaluatora sa Univerziteta u Novom Sadu za sedmi Kaleidoskop kulture.  

Jedna od najznačajnijih umetničkih smotri u ovom delu Evrope, koja je završena 5. oktobra, svake godine obuhvata detaljnu evaluaciju odnosno anketiranje publike na samim događajima, a rezultati za ovu godinu pokazuju da gotovo 100 odsto ispitanika smatra da su njihova očekivanja od sedmog Kaleidoskopa kulture, u potpunosti ili u velikoj meri ispunjena. 

Reč „umetnost“, za najveći broj ispitanika je prva asocijacija na Kaleidoskop kulture, za koji većina anketiranih posetilaca, njih čak 99.25%, smatra da je izuzetno važan događaj za povećanje vidljivosti umetnika i umetnica u različitim sferama.  

Kao programski legat projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Kaleidoskop kulture postao je važan deo kulturnog života Novog Sada, s obzirom na to da 92.72% ispitanika smatra da je važno što je on nastavio kontinuirano da se održava i nakon godine titule.  

Sa druge strane, za Distrikt, kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Evropske prestonice kulture, koji je bio lokacija ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, 84.2% ispitanika smatra da je najbolja lokacija za tu vrstu događaja, a više od 90% anketiranih posetilaca veruje da je upravo Kaleidoskop kulture doprineo otvaranju i prepoznavanju novih kulturnih prostora u Novom Sadu. 

Kvalitet i kontinuitet Kaleidoskopa kulture prepoznaje se i u činjenici da je više od 50% ispitane publike više puta prisustvovalo programima, tokom prethodnih godina, dok se njegova raznolikost i privlačnost programa učitava u podatku koji kaže da 77.99% ispitanika posećuje više događaja tokom pet nedelja.   

Gotovo svi ispitanici odgovorili su da bi preporučili događaj drugima, dok oko 90% njih smatra da Kaleidoskop kulture pomaže u izgradnji slike Novog Sada kao kulturne prestonice.  

Pored ovog, ispitanici navode i da multikulturalnost i prisustvo različitih izvođača dodatno doprinose raznovrsnosti programa, kao i da su otvoren prostor i besplatan ulaz pozitivni aspekti, stvarajući pristupačnu atmosferu za sve zainteresovane građane. 

Sedmi Kaleidoskop kulture ove godine okupio je više od 500 umetnika i umetnica, svetske zvezde, velikane srpske umetničke i kulturne scene, kao i mlade nade u usponu, kroz pet nedelja, tokom kojih se smenjivalo pet vrsta umetnosti – primenjena, književnost, izvođačka, arhitektura i vizuelna.  

Kaleidoskop kulture jedan je od retkih kulturnih događaja koji ima redovan monitorning, odnosno istraživanje stavova posetilaca, svake godine, te tako od svog nastanka, uključuje građane i građanke u oceni i preporukama za dalji programski razvoj. Anketiranje su vršili obučeni anketari (studenti osnovnih i master studija Univerziteta u Novom Sadu).  

Više informacije možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com  

Povezani članci