Sledeća stanica – kulturna stanica!

Kao centri koji lokalnom stanovništvu približavaju različite kulturne sadržaje, i mladim umetnicima daju priliku da svoje radove predstave sugrađanima, kulturne stanice savršeno su se uklopile u ritam grada, kojeg uveliko prati reputacija kulturnog središta u regionu, što je potvrđeno i titulom Evropske prestonice kulture. Istovremeno, one su donele svežinu i udahnule novi život kulturnoj sceni Novog Sada i njegovim kvartovima, iskoristivši potencijal i težnju ka decentralizaciji kulture i otvaranju mogućnosti svim građanima da učestvuju u konzumiranju i kreiranju kulturnih sadržaja.

Osam lokacija u gradu u kojima su nekada bili industrijski pogoni, rekreativni centri, i čiji su zidovi svedoci istorije grada i događaja koji su uticali na njegov razvoj, danas su novo mesto za nove susrete u Novom Sadu. Večina sadražaja u kulturnim stanicama su besplatni i otvoreni za javnost, programi su raznovrsni tako da će odgovarati svima, bez obzira na godine i interesovanja.

Kulturna stanica Svilara

📌 Almaški kraj

Pre skoro 200 godina ova lokacija u Almaškom kraju, jednom od najstarijih gradskih četvrti, bila je fabrika u kojoj se bojila svila. Tu namenu je imala sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Danas je ovo mesto gde se okupljaju umetnici, kreativci i svi građani koji žele da se uključe u kulturne aktivnosti grada. Za ove potrebe Svilara je obnovljena, ali ćete je i danas prepoznati po njenom upečatljivom dimnjaku, koji dominira Almaškim krajem. Od kada je 2018. otvorena, Svilara je ugostila na stotine umetnika i posetilaca u okviru velikog broja različitih događaja, uključujujući dramske predstave i savremene performanse, koncerte, radionice, tribine i dečje programe.

Ne propustite: Plato ispred Svilare, na kojem se tokom prolećnih i letnjih meseci održavaju aktivnosti na otvorenom, postao je omiljeno mesto komšijskih okupljanja, kao zamena za gradske trgove, kojih usled nepravilnog spleta ulica u Almaškom kraju do sada nije bilo. Naša preporuka je da Svilaru posetite tokom održavanja filmske projekcije na otvorenom.

Kulturna stanica Eđšeg

Jedno od najlepših zdanja na Grbavici ispisalo je važnu stranicu u istoriji Novog Sada, i rekreativnim i sportskim aktivnostima njegovih građana. Eđšeg je izgrađen 1890, povodom 100. rođendana Streljačkog društva, i jedna je od novosadskih građevina koje je projektovao čuveni arhitekta Đerđ Molnar. Pre nego što je krajem XX veka pao u zaborav, bio je mesto okupljanja i druženja –  ovde je održana prva zanatsko-industrijska izložba, preteča današnjeg Novsadskog sajma, organizovani su člasovi plesa, kao i košarkaške utakmice. U periodu nakon Drugog svetskog rata Eđšeg je napušten, a u godinama koje su usledile zdanje je bilo u sve gorem stanju. Od totalnog uništenja spasili su ga sugrađani i lokalno stanovništvo. Od 2012, u Eđšegu se ponovo održavaju kulturni događaji, performansi i drugi kreativni sadržaji, i on je ponovo mesto za sticanje novih iskustava i učenje novih veština.

Ne propustite: U Eđšegovoj dvorani nekada su se održavali balovi i banketi, a danas se u ovoj raskošnoj prostoriji koja može da ugosti i do 200 posetilaca, organizuju različiti performansi. Njena izvanredna akustika pruža dodatnu magiju svim koncertima koji se ovde održavaju, pa je poseta Eđšegu tokom nekog muzičkog događaja nešto što ćete dugo pamtiti.

Kulturna stanica Barka

Barka je savršen primer koliko približavanje kulturnih sadržaja stanovnicima različitih gradskih kvartova može obogatiti njihovu svakodnevicu. Ova kulturna stanica otvorena je tokom 2020, i za kratko vreme postala je centar dešavanja za stanovnike Slane bare, Vidovdanskog naselja i Klise.

Ne propustite: Specifičnost Barke ogleda se u njenom funkcionalnom prostoru, i u kapacitetima da na interaktivan i moderan način predstavi bogato kulturno nasleđe Klise. Ako želite da se upoznate sa raznolikošću ovog kraja, Barka je mesto odakle treba da počnete.

 

Kulturna stanica Bukovac

📌 Fruška gora

Na obroncima Fruške Gore, desetak kilometara udaljen od Novog Sada, Bukovac je neverovatan spoj tradicije, ekologije, kulture i adrenalinskih aktivnosti. Kulturna stanica Bukovac je idealno mesto za beg iz gradske gužve. U okviru nje je i kulturno-umetničko društvo sa razvijenom međunarodnom saradnjom, koje nosi ime čuvene pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje, čija se rodna kuća nalazi u centru Bukovca. KS Bukovac okružuju velike zelene površine idealne za programe na otvorenom poput koncerata, a u blizini je i čuveni park za ekstremne sportove, koji je Bukovac već učinio prepoznatljivim u adrenalinskoj zajednici i ovde doveo mnoge ljubitelje adrenalinskih aktivnosti.

Ne propustite: Kulturna stanica Bukovac smeštena je u zgradu nekadašnjeg Doma kulture, odakle su zadržani stari projektori, zahvaljujući kojima se ovde održavaju projekcije filmova sa originalnih filmskih traka.

Kulturna stanica Mlin

U periodu industrijskog razvoja Novog Sada, tokom XX veka, u radničkom kraju bile su smeštene fabrike i stambene zgrade u kojima su živeli radnici sa svojim porodicama. Oni su ostavili značajan trag u istoriji Novog Sada, i to ne samo kroz svoju ulogu u industrijalizaciji grada. U Radničkoj ulici, središtu ovog novosadskog kvarta, nalazi se kulturna stanica Mlin, na mestu nekadašnje fabrike testenina. Njen program usmeren je prvenstveno na kulturne događaje namenjene deci, uključujući likovne, dramske, plesne, muzičke i druge kreativne radionice i festivale.

Ne propustite: Mlin se naslanja na tradiciju koju već tri decenije neguje Raspustilište, program koji je kreiran kako bi se deci pružio prostor za učenje i zabavu tokom raspusta, pa je ovo idealno mesto za posetu sa mališanima.

Kulturna stanica Rumenka

Na prvi pogled, Rumenka je tipično vojvođansko naselje, ali ono što je izdvaja je njeno bogato kulturno nasleđe, koje potiče iz XIII veka i starije je čak i od novosadskog. Kulturna stanica Rumenka nastavlja rad istoimenog kulturnog centra, čije su aktivnosti stanovnici Rumenke prepoznali kao kanal kroz koji mogu da sačuvaju svoj viševekovni kulturni identitet, ali i da predstave nove kulturne tokove i stvaralaštvo mladih umetnika.

Ne propustite: U KS Rumenka dočekaće vas raznovrsan program koji uključuje književne večeri, izložbe, filmske projekcije, kreativne radionice, koncerti i druge manifestacije. Specijalitet zbog kojeg vredi posetiti KS Rumenka su događaji koji promovišu amatersko stvaralaštvo, kao i programi orijentisani ka predstavljanju multikulturalnosti i multinacionalnosti ovog etnički raznolikog kraja.

Kulturna stanica Liman

📌 Veliki Liman

Nekada se ovaj kraj zvao Veliki Liman, tokom XX veka ovde je bila industrijska zona, a potom su se u fabričke barake uselili zanatlije i umetnici sa svojim ateljeima, i postavili osnov za budući kreativni distrikt, jedinstvenu umetničku četvrt. Tu je svoje mesto našla Kulturna stanica Liman. Kompleks nekadašnje fabrike Petar Drapšin u potpunosti je obnovljen, uz očuvanje tekovina industrijskog razvoja Novog Sada, i autentičnog identiteta koji su ovde ostavili radnici nekadašnjih fabrika žice, eksera, gvozdenih konstrukcija, umetničkog kamena, kao nosioci novog aktivizma.

Ne propustite: KS Liman je zamišljena kao mesto u kojem će umetnici ne samo stvarati i izlagati svoja dela, več i boraviti, razmenjivati ideje, i kroz susrete sa drugim umetnicima definisati i ojačati novosadsku kulturnu scenu. Posetite KS Liman ako želite da iskusite kulturu na malo drugačiji način.

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci