Fruška gora – raj za ljubitelje vina

Do pre devedeset miliona godina, Fruška gora bila je samo ostrvo u mitskom Panonskom moru, a danas predstavlja jedinu planinu u Vojvodini, najstariji nacionalni park u Srbiji, područje poznato po prelepim listopadnim šumama, raznovrsnim pešačkim stazama, pravoslavnim manastirima, ali i po vinogradima i vinskim podrumima, zbog čega je postala jedna od omiljenih destinacija vinskog turizma u ovom delu Evrope.

📌 Fruška gora

Legenda kaže da je vinovu lozu iz Italije i Grčke na ove prostore doneo rimski imperator Marko Aurelije Prob u III veku, i posadio negde u okolini Divoša, na jugozapadnim padinama Fruške gore, te da su u XIII veku nove sorte vinove loze u ovom kraju sadili francuski monasi.

Aktuelni sortiment fruškogorskog vinogorja čine uglavnom zapadnoevropske introdukovane, visokokvalitetne bele i crne vinske sorte. Od belih je na prvom mestu šardone, zatim rajnski rizling, sovinjon i semion. Od crnih sorti – burgundac crni, merlot, kaberne sovinjon, a prisutne su i autohtone sorte, probus, morava i druge. Zbog povoljne klime, zemljišta, vetrova i puno sunčanih dana, blage padine Fruške gore izuzetno su povoljne za vinogradarstvo. Fruškogorske vinske rute prepliću se povezujući više od 150 fruškogorskih podruma vina smeštenih u okolinama Sremskih Karlovaca, Rakovca, Ledinaca, Erdevika, Banoštora, Iriga, Neština. Koju god vinariju da posetite nećete pogrešiti, a ovo je naš izbor vinskih destinacija koje ne smete propustiti.

Vinarija Kovačević

Treća generacija vinara izborila je ovoj vinariji poziciju jedne od najpoznatijih ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji. Vinarija Kovačević okrenuta je proizvodnji vina specifičnih stilova po najstarijim vinskim tehnikama, poput dugih maceracija grožđa i proizvodnje vina u amforama, čija tradicija seže nekoliko hiljada godina unazad. Posvetili su se i organskoj proizvodnji vina i biodinamičkom vinogradarstvu. Njihov restoran, Vinska kuća Kovačević, smešten u blizini manastira Novo Hopovo kod Iriga i ušuškan u zelenilo fruškogorskih obronaka, predstavlja jedan od omiljenih izletišta Novosađana. Znalci preporučuju Aurelius, kao i penušavo vino Kovačević kao istaknuta.

Vinarija Deurić

Smeštena na osunčanim južnim obroncima Fruške gore, u blizini manastira Mala Remeta kod Vrdnika, nalazi se Vinarija Deurić, proglašena za najbolju vinariju u 2017. godini. U novoizgrađenoj vinariji koristeći isključivo grožđe iz sopstvenih vinograda proizvode se vina vrhunskog kvaliteta uz stručnu konsultaciju eminentnog tima enologa iz Francuske. Obavezno probati šardone, sovinjon blan i probus.

Mačkov podrum

U porodici osnivača Mačkovog podruma iz Iriga se grožđe gaji i vino pravi već generacijama. Vinogradi Mačkovog podruma se nalaze u Fruškogorskom vinogorju. Mačkov podrum raspolaže sa 32 hektara vinograda, i svo grožđe koje koristi za svoja vina dolazi samo i isključivo iz ovih vinograda. Klima ovog podneblja je umereno kontinentalna, idealna za bela vina i crvena vina modernog stila, a prilikom pripreme zemljišta i sadnje vinograda, angažovani su stručnjaci iz Italije, iz vinske regije Južni Tirol. Odlikuje se paletom sorti među kojima su rajnski rizling, traminac mirisavi, merlot, pinot noar, kabernet fran, sovinjon blan i šardone, a najcenjeniji je njihov nagrađivani portugizer.


Vinarija Šijački – Banoštor

Porodična Vinarija Šijački smeštena je u sremskom selu Banoštor, koje se nalazi na tridesetak kilometara od Novog Sada, u opštini Beočin. Vinarija je doskora bila poznata pod nazivom Bononia, po starorimskom imenu sela Banoštor (Malata Bononia), kada je ovaj kraj bio važno mesto na mapi rimskih puteva. Vinarija Šijački proizvodi sorte rizlinga italijanskog, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Ono po čemu se prepoznaje ova vinarija je tradicionalni lagum u kom se vino neguje i sazreva, a koji rado ugosti i ljubitelje vina. Obavezno probajte vino Seduša, koje se proizvodi od stare, zaboravljene istoimene sorte grožđa seduše.

Vinarija Veritas – Sremski Karlovci

Vinarija Veritas smeštena je na padinama Fruške gore omeđenim Dunavom, u Sremskim Karlovcima na putu prema Stražilovu. Okružena vinogradom, po svom položaju i arhitekturi jedinstvena je u tom kraju. Veritas je porodična „boutique“ vinarija osnovana 2010. godine. Sve sadnice loze uvezene su iz Francuske i posađene na biranim položajima uz konsultaciju domaćih i svetskih stručnjaka u pogledu izbora sorti. Sorte vina koje proizvode su sovinjon blan, kaberne sovinjon i merlot.

Vinarija Kiš – Sremski Karlovci

Tradicija bavljenja vinogradarstvom u porodici Kiš datira neprekidno od 1830. godine. Nekada su se gajile samo autohtone sorte vinove loze koje su vezane samo za Fruškogorsko podneblje, ali danas ova vinarija nudi i sorte koje poznate i u svetu. Upravo zbog zadržavanja geografskih karakteristika i priklanjanju tradicionalnim metodama podizanja vinograda i gajenju vinove loze, vina vinarije Kiš su ovenčana prestižnim međunarodnim priznanjima. Neizostavna vina ove vinarije su grašac, nagrađivani portugizer i nadaleko čuveni bermet.

 

Vinarija Vinum – Sremski Karlovci

Vinogradi ove vinarije nalaze se u severoistočnom delu Fruške gore na nadmorskoj visini 130-260m – potez Ešikovac i Čerat. Potez Ešikovac je padina koja se prostire u pravcu severozapad – jugoistok gde je strujanje hladnog vazduha sa Dunava i Stražilova stalno i usporava vegetaciju. Tu su posađeni sovinjon blan, gevirctraminer i pino noar. Potez Čerat je visoravan, osunčana i izrazito vetrovita i ovde se gaji grašac beli i šardone. Sa jasnom vizijom, uz modernu tehnologiju protkanu tradicijom, u ovoj vinariji proizvode se vina vrhunskog kvaliteta, koja su naišla na brojne potvrde kvaliteta na raznim međunarodnim sajmovima i takmičenjima, od kojih su najponosniji na nagradu dobijenu u Francuskoj.

Organska vinarija Imperator – Rakovac

Organska vinarija Imperator prva je započela biodinamičku proizvodnju grožđa na južnim padinama Fruške Gore. Proizvodi grožđe i vina sa organskim sertifikatom EU, nudi izuzetan i jedini malbek iz Srbije, a nazivi etiketa vina su po imenima rimskih careva rođenih na ovim prostorima. Vinarija sa degustacionom salom je u mestu Rakovac na Fruškoj Gori, na obodu Nacionalnog parka, a u neposrednoj blizini Dunava. Dobro osunčane i provetrene površine pokrivene su sortama traminac, sovinjon blan, rajnski rizling, merlot, malbek, kaberne sovinjon, kaberne fran, pino noar, prokupac, sila, italijanski rizling, vranac. Znalci preporučuju vino Qvintillvs.

Vinarija Belo Brdo – Čerević

Vinarija Belo Brdo osnovana je 2010. godine i nalazi se na samom ulazu u Čerević. Od belih vina proizvode šardone, rizling i sovinjon blan, a od crvenih merlot, kaberne sovinjon, pino, kaberne fran, petit verdot i marselan. Kupaža pet sorti alma mons je postala zaštitni znak vinarije nazvane po brdu na kome se nalazi vinograd. Njihov sortni marselan najbolje je ocenjeno vino te sorte u svetu, dok je na nadmetanju AWC u Beču 2016. godine od 12 poslatih etiketa vinarija za svaku dobila priznanje, a uz to tri zlatne i pet srebrnih medalja.

Autor: Bojana Kozomora

Povezani članci