Počinje odbrojavanje: 365 dana do titule Evropske prestonice kulture!

Iako verovatno nema Novosađanina koji ne zna da je njegov grad proglašen Evropskom prestonicom kulture i koji se do sada nije susreo sa nekim od brojnih programa tokom godina pripreme, ovde smo da podsetimo da je ostalo još tačno 365 dana do ceremonije otvaranja godine titule.


Tog 13. januara 2022, na Dočeku koji je trenutno aktuelan putem onlajn koncerata na više gradskih lokacija i koji predstavlja nove prostore za kulturu, Novi Sad će ozvaničiti prestižnu titulu, a završetak godine, 31. decembra, ujedno je i zatvaranje titule, takođe simbolično zakazano tokom Dočeka. I dok se program za 2022. godinu uveliko priprema, donosimo kratak osvrt na ono što je Evropska prestonica kulture do sada donela gradu.


Uzimajući u obzir specifičan imidž koji Novi Sad neguje u regionu, ali i u Evropi i svetu, sigurno nije bilo veliko iznenađenje kada je oktobra 2016. godine, od strane Evropske komisije u Briselu, on i proglašen Evorpskom prestonicom kulture. Ipak, ovo je prvi put da jedan grad u Srbiji i jedan od retkih gradova iz zemalja kandidata za Evropsku uniju ponese ovu prestižnu titulu. Prvobitno, Novi Sad je trebalo da je odbrani 2021. godine, ali usled globalne pandemijske krize, solidarišući se sa Elefsinom i Temišvarom, godina titule pomerena je za 2022. godinu.

Misijom za Početak novog. Sada! Evropska prestonica kulture izašla je iz dosadašnjih okvira u strateškom, programskom i produkcijskom smislu, što je podrazumevalo brojne izazove. Ipak, rezultati su bili izuzetni: 2019. godine Evropska komisija proglasila je Novi Sad najboljom Evropskom prestonicom kulture u fazi pripreme. Iste godine završen je Projekat 33, koji je uključio gotovo sve gradske ustanove za kulturu i njihove predstavnike, a u okviru kojeg je izrađen petogodišnji plan za strateško planiranje u kulturi u Novom Sadu.

Tokom epidemije koronavirusa 2020. godine pokrenut je projekat podrške lokalnoj umetničkoj sceni čije programe je ispratilo gotovo 200 hiljada ljudi putem onlajn emitovanja, a potom je Novosađanima predstavljena i mreža kulturnih stanica, jedinstveni model za kulturu u Novom Sadu, sa osam novih i obnovljenih prostora namenjenih kulturnim sadržajima u svim delovima grada. Pored ovih legata, pokrenut je i Visit Novi Sad, jedistvena platforma za kulturu koja donosi nove i stare priče o Novom Sadu koje niste znali, predstavlja lica grada koja morate upoznati i predlaže događaje koje ne biste smeli da propustite.

Most slobode Novi Sad


Tako posle skoro 300 godina Podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobija novo ruho, u Almaškom kraju je posle dva veka obnovljena fabrika za bojenje svile, a Novosađanima se prezentuje i do sada slabo istraženo nasleđe Velikog Limana, mesta na kojem se rodio moderni Novi Sad. Stara industrijska zona koja se nalazila u ovom kraju, ali i Štrand kao jedan od glavnih gradskih toponima, zatim sportski objekti, kao i oni koji su bili namenjeni alternativnim kulturnim sadržajima, postaju smislena istorijska, kulturna, ambijentalna i svakako – turistička celina.

Dva najveća i legatska projekta Evropske prestonice kulture, Doček i Kaleidoskop kulture, pomerili su granice u produkciji i umetničkom kvalitetu ovakvih događaja. I dok je prvi trajno izmenio koncept proslave Nove godine, slaveći dva datuma, dva kalendara i dva pisma u ime multikulturalnosti Novog Sada, u dva dana trajanja, Kaleidoskop kulture tokom pet nedelja predstavlja programe u svakom kutku grada i to kroz pet vrsta umetnosti. Doček 13. januara dočekuje godinu po starom srpskom kalendaru na preko pedeset gradskih lokacija uz stotine izvođača i umetnika iz zemlje, regiona i sveta, dok Kaleidoskop kulture tokom više od mesec dana predstavlja nove prostore i programe koji su rezultat celogodišnjih procesa koje pokreće Evropska prestonica kulture.


Na Dočeku 7529. koji se emituje onlajn na visitns.rs dogodiće se i istorijski momenat u kulturnom životu Novog Sada, a to je otvaranje Gradske koncertne dvorane, ujedno i zgrade Muzičke i Baletske škole. Nakon više od jednog veka, ove škole dobiće svoje okrilje, a godinu titule Novi Sad dočekuje i sa prvim prostorom u gradu koji je namenjen isključivo koncertima. Jedan od najsavremenijih objekata ovog tipa u Evropi otvara svoja vrata svečanim koncertom Stefana Milenkovića, uz orkestar Kamerata akademika i Vasila Hadžimanova, što je prvi nastup Stefana Milenkovića otkako je i zvanično potvrdio povratak u Srbiju. Baš u Novom Sadu, svetski violinista je pronašao svoj novi dom, a naći će se i u ulozi umetničkog direktora novoizgrađene institucije.

U Novom Sadu kultura postaje način života. Njegovi kulturni kapaciteti i potencijali titulom su dobili zvaničnu potvrdu, no ono što je važnije,  jeste težnja da se kulturni identitet, njegovo nasleđe i njegovi predstavnici i ubuduće preispituju i samim tim poboljšavaju. Poslednju potvrdu da je na dobrom putu, Novi Sad – Evropska prestonica kulture dobio je povodom ozvaničenja pomeranja godine titule, kada je Tamas Szucs, rukovodilac Direktorata za kulturu i kreativnost Evropske komisije, dosadašnji rad na projektu i saradnju sa našom Evropskom prestonicom kulture označio kao odličnu.

Autor: Leona Pap
Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci