Pronaći dobro mesto za klopu u Vojvodini, a pogotovo u Novom Sadu, ne bi trebalo da predstavlja preveliki izazov ni za koga. Skoro na svakom koraku neko je u našem gradu umesio testo, samleo meso ili zakuvao čorbicu samo za vaše uživanje. Napraviti odabir među ovom ogromnom ponudom fast food lokala ono je što predstavlja izazov.
Za početak, potrebno je da razjasnimo šta za Novosađane uopšte znači „brza hrana“ ili fast food? Većina će se složiti da je to obrok koji možeš da pojedeš za svega nekoliko minuta, za koji su sto i stolica korisni ali ne i nužni, a iza kojeg će ti, ako je sve potaman, ostati pun stomak, masan papir i četiri salvete, sve iskorišćene.
Toster bar
Miljenik svih ljubitelja pljeskavica i hamburgera u Novom Sadu, Toster bar se tokom pandemije preselio na novu lokaciju, zavio u novo ruho i proširio svoj i onako bogat meni. Ono što se nije menjalo su ljute klasike (ponekad i bukvalno ljute, njihova Vatra pljeskavica nadaleko je čuvena po tome što je mali broj ljudi uspeo da je završi), a u Tosteru uvek je prisutna ponuda inovativnih hamburgera, sočnih soseva, dobrog piva i klasičnih pljeskavica. Ono što se u poslednje vreme istaklo je doručak, sa svojom odličnom ponudom jaja i izdašnih sendviča, kao i obimne salate posle kojih ćete imati utisak da ste završili komplet ručak. Hranu je naravno moguće uzeti za poneti, ali zgodno bi bilo i sesti i uživati u dobro osmišljenom i na oku lakom enterijeru, što nije uvek slučaj sa restoranima brze hrane.
„Indeks“ sendvičare
Spomenuti novosadske brzinske zalogaje a ne dotaći se indeks sendviča, bio bi greh koji nam sugrađani ne bi oprostili. Za one manje upoznate, ovaj sendvič, za kojim se u ovim krajevima ludi preko 35 godina, postao je sinonim za Novi Sad koliko i kazaljke sata na Petrovaradinskoj tvrđavi. U mekanu kiflu, blago prepečenu, neko se dosetio da ubaci šunkaricu koja krije punjenje od šampinjona i sira koji se razvlači svakim zalogajem. Ako postoji brža prečica ka sreći, mi je ne znamo. Oko toga ko služi najbolji indeks u gradu se polemike vode i dan-danas, a mi bismo spomenuli nekoliko zaista omiljenih lokacija: Index Bucko, Index House na Bulevaru Mihajla Pupina, Index Maja, Index Vanessa i Index Mirjana u Braće Popović.
Gomboce
Šta bi bilo predstavljanje ponude brze hrane u Novom Sadu, a da ne uključimo i gomboce tj. knedle. Kako nam je ponekad potreban predah od slanog, a dobro je poznato da su jedino Vojvođanima gomboce legitiman ručak, koji se neretko može naći za trpezom, tokom naročito lenjog vikenda. Proces izrade ove poslastice je jednostavan, testo od krompira i brašna koje mora biti vazdušasto i nikada teško, potrebno je napuniti aromatičnim voćnim punjenjem, te uvaljati u šećer i prezlu. Recept za savršenu brzu hranu, zar ne? Stoga ne čudi da su se knedle (u polemiku oko naziva nemamo ni vremena ni snage da se upuštamo) pojavile i u ponudi restorana brze hrane, a posebno su se u njihovoj popularizaciji istakli Cezar knedla u Branimira Ćosića 47 i Knedla House u Železničkoj 54.
Kuća kobasice
Kao krunski dokaz o kvalitetu ovog mesta verujemo da bi vlasnici istakli da se nalaze na tri lokacije u gradu, kao i da su otvoreni 24 časa. Potreba za kobasicama je toliko jaka, a one su toliko ukusne, da se nije smelo dopustiti da minuta u danu prođe a da Novosađani ne mogu da dođu do svoje željene kobasice. Mi još čekamo situaciju kada će nam se u tri ujutru prijesti, ali svakom svoje. Ono oko čega ćemo se složiti to je da je kobasica toliko univezalno voljena hrana da je ima u skoro svim kulturama, a ova naša novosadska ističe se pre svega kvalitetom. Kuća kobasice svojih desetak kobasica izrađuje bez aditiva, koristi lokalne začine kao i kvalitetno meso, a u ponudi pored klasičnih imaju i kobasice od divljači, ako se osećate eksperimentalno. Od naručivanja do konzumiranja proteći će svega nekoliko minuta, a nakon viršle ili kobasice licem će vam se razliti blaženi i pomalo mastan osmeh.
Dobra, stara pita
Reći bilo kome rođenom u Srbiji da ne volite hranu „ispod sača“ bilo bi kao zariti mu nož u srce. Teletina i krompir ispod sača sa malo rena ono je šta naš narod podvodi pod pravu poslasticu, u rangu sa šampitama. No, samo je jedna hrana kraljica sača, a ime joj je pita. Na naše dve omiljene lokacije, Koliba i Pite ispod sača, izbor pita je toliki da vam se može zavrteti u glavi. Od klasičnog bureka i pite sa sirom, preko popularnih zeljanica, krompiruša, pita sa pilećim mesom, preko pita sa šampinjonima – ova mesta imaju sve i sve im je odlično. Ovi od testa krckavi a iznutra sočni komadići raja mogu se naručiti po porciji ili po kilogramu, što se u ovim krajevima i te kako ceni. Naša omiljena je naravno vojvođanska pita sa višnjama, ta crvenkasta lepotica taman dovoljno kisela da ne bude preslatka, posuta šećerom u prahu koji škripi pod zubima.
Roštilj
Klasičnih roštiljarnica Novi Sad je prepun, pa se stiče utisak da ljudi ovde malo šta drugo i jedu. Teško bi bilo navesti reprezentativne fast food lokale, a verujemo da bi oko toga i rat izbio (neko glasa za Banjalučki a neko za Sarajevski ćevap), pošto svako ima svoje omiljeno mesto za koje se „kune“ da je superiornije od ostalih, da je miks mesa najbolji, da je kiselo mleko najgušće, a ćevap najautentičniji. Naš savet bio bi da pratite svoju intuiciju i uđete u lokal koji vam se učini najprimamljivijeg mirisa, a grupa ljudi koja ispred čeka svoju hranu najveća (znamo da u doba pandemije ne smemo da ulazimo u gužve, ali je nekolicina ljudi na bezbednoj razdaljenosti ispred takvog mesta uvek dobar znak).
Čvarci s nogu
Nedelja je ujutru, probudili ste se, niste raspoloženi za obilni doručak, a gricnuli biste nešto slano? Ništa ne brinite, u Novom Sadu nećete biti osuđeni da na brzinu stuštite kesicu čipsa ili grisina, pošto se mnogo bolja varijanta krije odmah iza ćoška, u kom god delu grada da se nalazite. Svaki odlazak na pijacu u Novom Sadu podrazumeva i obaveznu pogačicu sa čvarcima, u čijim čarima podjednako uživaju i deka i unuče, ali i tinejdžer kojeg su roditelji na pijacu poslali da kupi luka i šargarepe za supu. Ispred svake lokacije Butika čvaraka zateći ćete red, pošto su njihove pogačice dovoljan razlog da veseli ustanete iz kreveta ili da krenete u popodnevnu šetnju. Hrskavih oboda, mekog testa i punjenja od toplih, savršeno ispečenih čvaraka, ove pogačice personifikacija su vojvođanske raskalašnosti u ishrani. Poruka je jasna, u Novom Sadu se kalorije ne broje, zadovoljstvo je trenutno, a dve pogačice držaće vas sitim veći deo dana. Sa lokacijama na Futoškoj pijaci, Novoj Detelinari, u centru Novog Sada, kao i na štandovima na Limanskoj i Najlon pijaci, ovi objekti nude ne samo nadaleko čuvene pogačice već i čvarke na merenje, duvan čvarke, domaću mast, namaz od čvaraka ali i salarice sa domaćim pekmezom od šljiva, dakle sve što vam je potrebno za sreću.
Autor: Biljana Kovačević Gošić