Besplatno u Novom Sadu: Kreativno i zabavno uživanje za nula dinara

Nemalo ljudi ima pogrešno predubeđenje da najbolji načini za provođenje slobodnog vremena imaju cenu. I dok odlasci s prijateljima ili porodicom na ručak, u pozorište ili bioskop umeju da oslabe novčanik, postoje i dešavanja za koja ne morate da izdvojite baš ništa. Evo šta je sve besplatno u Novom Sadu.

Ovi sadržaji dobro će vas odmoriti, ili možda fizički umoriti ako za tim tragate; inspirisati, upoznati s kreativnim delom sebe, i svakako otvoriti nove prozore. Možete se na njih uputiti sami ili s dragom osobom. U tom slučaju ne odgovaramo za cenu kafe kojom ćete se počastiti da prodiskutujete šta ste to upravo videli, iskusili i doživeli!

Šetnje

Imamo sreću da se nalazimo odmah pored reke i planine. U praksi to znači: pešačke ture! Hiking Tour Serbia često organizuje ture po Fruškoj gori, obilaske manastira i intenzivne šetnje koje traju po nekoliko sati, ali najčešće su prilagođene rekreativcima i početnicima, te vam za njih ne treba nikakva posebna oprema osim dobrih patika za pešačenje i udobne odeće. Dobro raspoloženje se podrazumeva! Šetnje se najčešće organizuju vikendom i za njih je potrebno prijaviti se, te savetujemo da pratite njihovu Fejsbuk stranicu. Povremeno se organizuju i posebne šetnje za decu, što je sjajna ideja ako želite svoj podmladak da upoznate s prirodom koja nas okružuje.

Radionice Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske nudi pregršt događaja za najmlađe. Subotom se tako održavaju kreativne radionice za decu uzrasta od 5 do 11 godina od 11 do 12.30 časova, gde nakon obilaska postavki decu čeka druženje uz slikanje, crtanje, igranje, pevanje, recitovanje i druge zabavne aktivnosti. Za ovo vreme roditelji mogu sami da obiđu Stalnu postavku, kao i povremene izložbe. Ulaznica za radionicu za decu košta 150 dinara, a učešće je potrebno zakazati. Za nešto starije, Galerija nudi različite programe koji neguju kritičko razmišljanje, kreativnost i umeće diskusije. Ovi programi namenjeni su mladima od 15 do 22 godine i uglavnom su besplatni. Budite u toku s radionicama kako biste mogli i da se prijavite, i to na sajtu Galerije Matice srpske.

Soba za prepuštanje umetnosti, galerija matice srpske
Preporučujemo i: soba za prepuštanje umetnosti, posebna prostorija u Galeriji Matice srpske, pripremljena je za jedinstveno uživanje u umetnosti. Svakog meseca u njoj posetioce očekuje drugo umetničko delo koje stvara specifičnu atmosferu, sinergiju umetnosti, zvuka, prostora i svetla.

Muzejske radionice Muzeja Vojvodine

I Muzej Vojvodine ima odličnu ponudi radionica za decu svake subote. Radionice vode muzejski pedagozi, a teme su raznovrsne: oblikuje se glina, izrađuju maske, priča o kulturi, običajima, istoriji, prirodi, i drugim temama koje zaokupljaju male glave ili su im nesumnjivo interesantne. Programi su uglavnom namenjeni deci od 5 do 10 godina, a kako je prisustvo ograničeno, i za njih se treba prijaviti. Prijavite svoje dete do petka popodne za subotnju radionicu. Formulare ćete naći na sajtu Muzeja Vojvodine.

Astronomske projekcije i predavanja

Planetarijum na Petrovaradinskoj tvrđavi često ume da ugosti građanstvo na svojim projekcijama i predavanjima u organizaciji Astronomskog društva Novi Sad – popularnog ADNOS-a. Nedavno je posle pauze prvi put održana projekcija, a povremeno se i astronomi iz Novog Sada sele na platformu Zoom. Ispratite njihovu Fejsbuk stranicu i, ako mere to dozvoljavaju, priuštite sebi nesvakidašnje iskustvo na Tvrđavi za tačno nula dinara.

Radionice tipografije za decu

Ako vaše dete interesuju ilustracija ili dizajn, ili se pak divi kaligrafskim ispisima, Kulturni centar Novi Sad ove godine organizuje radionice tipografije u Kulturnoj stanici Eđšeg. Svake subote u 12 sati na ovoj lokaciji učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci učiće od stručnih nastavnica srpskog jezika i književnosti i likovne kulture. Radionice su u potpunosti besplatne, a sav materijal za rad je obezbeđen. Svom školarcu šibnite mejl na koji može da se prijavi: radioniceudvorcu@gmail.com.

Lutkarske radionice za decu i odrasle

Za svu decu koja obožavaju da se igraju lutkama i lutkicama, ali i njihove roditelje, vaspitače, mlade, i uopšte – za sve, Kulturna stanica Eđšeg i Kulturni centar Novi Sad organizuju lutkarske radionice. Svakog ponedeljka u 18 časova moći ćete da saznate o istoriji lutkarstva, kako su se lutke izrađivale nekad, a kako se to radi danas. I ove radionice su besplatne, a materijal je obezbeđen. Tokom cele godine možete se prijavljivati na isti mejl, radioniceudvorcu@gmail.com, a svakako možete pratiti sajt Kulturne stanice Eđšeg i videti koje se to radionice pripremaju.

Kreativne radionice
Besplatne reativne radionice i za decu i za odrasle često su na programu u novosadskim kulturnim stanicama

Izložbe i drugi kulturno-umetnički sadržaji

Poslednje, ali ne najmanje važno jesu umetničke izložbe. U kulturnim stanicama širom Novog Sada često se postavljaju zanimljive i inovativne izložbe. Epidemiološka situacija imala je uticaja na učestalost aktivnosti kulturnih stanica, ali one se ne predaju. Budite u toku na njihovom sajtu ili društvenim mrežama. Osim toga, možete da zapratite i stranicu Besplatna dešavanja u Novom Sadu, gde ćete videti najave za zanimljive diskusije, filmske projekcije onlajn i stvari koje vam ne bi ni pale na pamet – proverite!

Pored praćenja na mrežama, potrudite se da zaista izdvojite sat-dva za ove aktivnosti. Prijaće vam da uradite nešto novo, ili, ako ste redovni posetilac, nešto što svakako znate da volite. Znate kako kaže reklama za jednu platnu karticu: neke stvari su neprocenjive. Mi se slažemo, i želimo vam lep provod!

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci