Na dva točka: Bici rute na kojima ćete najbolje upoznati Novi Sad

Preporučujemo bici rute, putanje i staze na kojima ćete upoznati grad, saznati više o njegovoj istoriji i zaljubiti se u njegov šarm. 

Jedna od prednosti Novog Sada i dobro poznata rečenica Novosađana Ovde ti je sve na pet minuta, peške možeš stići jedan je od razloga zbog čega je ovaj grad odličan za bicikliste, pa je sve više onih koji se okreću dvotočkašima kao glavnom prevoznom sredstvu.

Upravo bicikli su idealni i za ture po gradu, na kojima ćete se bliže upoznati sa njegovim lepotama, a uz to imati i neku vrstu aktivnog odmora, s obzirom na to da grad ima više od 90 km biciklističkih staza.

Sve što vam je potrebno je malo slobodnog vremena i naravno bicikl, a zahvaljujući sjajnim ekipama iz Novosadske biciklističke inicijative i Eko kurira donosimo predloge za sjajne bici rute, shodno vašim interesovanjima.

Srce grada koje čuva istoriju i kulturu
Predlaže: Marko Mazalica, Novosadska biciklistička inicijativa

Jedna od najzanimljivijih biciklističkih ruta u Novom Sadu definitivno je ona koja kreće iz centra grada, preko Keja i Bulevara oslobođenja, do Železničke stanice. Ovo je zapravo putanja prepuna kulturno-istorijskih spomenika, znamenitih građevina, putanja koja u isto vreme priča istoriju, sadašnjost i budućnost Novog Sada.

Kada iz centra grada krenete biciklom zapravo, nemojte još ni kretati, jer nas centar grada vodi kroz istoriju!

Na Trgu slobode, možete videti impozantnu Crkvu imena Marijinog, među Novosađanima poznatiju i kao Katedrala. Na istom trgu, nalazi se i spomenik Svetozaru Miletiću, najznačajnijem vođi Srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji, poslaniku, advokatu i prvom gradonačelniku Novog Sada. Spomenik je prvi put postavljen 1939. godine, za vreme Drugog svetskog rata sklonjen, da bi bio vraćen 1944. Odmah kod spomenika, nalazi se, za Novosađane, jedna od najbitnijih i najimpozantnijih građevina – Gradska kuća. To monumentalno zdanje podignuto je 1895. godine, kao kopija gradske kuće u Gracu, a po projektu arhitekte Đerđa Molnara. S obzirom na to da se kroz pešačku zonu u centru Novog Sada ne sme voziti bicikl, osim u ulicama Modene i Njegoševoj, kroz Zmaj Jovinu moraćete pešaka. Ali ne brinite, lagana šetnja sa svojim dvotočkašem omogućiće vam razgledanje prelepih kuća i zdanja u samom srcu grada. Jedno od tih zdanja je i Vladičanski dvor, na samom kraju Zmaj Jovine ulice. Ovo zdanje sagrađeno je 1901. godine, a predstavlja rezidencijalnu palatu srpskog pravoslavnog episkopa eparhije Bačke. Sledeći, iako mlad, ali ne manje važan, jeste spomenik kralju Petru I Karađorđeviću na Trgu republike. Ovaj spomenik postavljen je 2018. godine povodom stogodišnjice prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Kada se sa Trga republike ulicom Miloša Bajića spustite na Beogradski kej, nastavićete desno, ka Keju žrtava racije i Spomeniku žrtvama racije. Ovaj spomenik podignut je 1971. godine, i predstavlja znamenito mesto kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Spomenik je podignut u čast svim stradalim žrtvama Novosadske racije tokom Drugog svetskog rata.

U nastavku Sunčanog keja, u Univerzitetskom parku, na trasi evropske biciklističke rute Euro Velo 6, nalazi se Bici oaza, mesto za odmor biciklista. Ovaj projekat 2018. godine, izradilo je udruženje Eko kurir iz Novog Sada, uz podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i Univerziteta u Novom Sadu. Ova oaza pruža biciklistima prijatan boravak u ekološki uređenom prostoru i prirodnom okruženju pokraj Dunava. U Bici oazi možete pronaći alat i pumpu za gume, ukoliko želite nešto da dotegnete na svom biciklu. Tu je takođe i česma da se okrepite, tabla sa turističkim informacijama o Novom Sadu, kao i tabla sa mapom grada. U produžetku Sunčanog keja, pored plaže Štrand, a kod mosta Slobode, možete proći kroz budući Kreativni distrikt, koji je trenutno u procesu transformacije u centar savremenog stvaralaštva. Prekoputa je i Limanski park, gde se takođe možete odmoriti i okrepiti.

I tu ste već na Bulevaru oslobođenja. U nastavku bulevara, preko puta Limanskog parka, naići ćete na zgradu NIS-a (Naftne industrije Srbije). Sagrađena 1998. godine, ova zgrada predstavlja jednu od modernijih i najpoznatijih simbola Novog Sada, a među Novosađanima je poznata pod nazivom Karingtonka po popularnoj seriji Dinastija. Dalje na ovoj ruti proći ćete i pored stadiona Karađorđe Fudbalskog kluba Vojvodina. Ovaj stadion je sagrađen 1924. godine, a kapaciteta je 14.853 sedećih mesta. Duž celog Bulevara oslobođenja moći ćete da se odmorite i okrepite u mnogobrojnim kafićima i restoranima, sa šarmantnim letnjim baštama. Na samom kraju bulevara nalazi se još jedna, za Novosađane izuzetno važna građevina – Železnička stanica. Izgrađena je 1964. godine po projektu Imrea Farkaša u stilu moderne.

Za porodicu na točkovima

Predlaže: Nikola Veselinović, Novosadska biciklistička inicijativa

Odlična biciklistička ruta za porodicu koja je bezbedna i ima najmanje opasnosti u saobraćaju za najmlađe u Novom Sadu je staza na granici između Novog naselja i Detelinare. Ruta kreće od Bulevara Evrope preko Bulevara Vojvode Stepe, ulice Bate Brkića, Bulevara Jovana Dučića do ulice Momčila Tapavica, našeg krajnjeg odredišta i lepog dela grada gde možete da odmorite od zanimljive i uzbudljive vožnje.

Na ovoj ruti imamo dosta interesantnih mesta na kojima nešto možemo da vidimo ili gde možemo da se odmorimo, a pogotovo su zanimljiva igrališta za decu. Duž Bulevara Evrope imamo prelepu stazu, a nadomak nje možemo da stanemo i da obiđemo staru novosadsku Ranžirnu stanicu koja je sagrađena 1911. godine. Usput dok uživamo u vožnji po divnom i zelenom Novom naselju u ulici Bate Brkića tokom leta česte su razne manifestacije u organizaciji udruženja Novo kulturno naselje. U ulici Dušana Danilovića možete svratiti na jedan od najboljih sladoleda u tom delu grada, čemu bi se najmlađi, ali i odrasli, sigurno obradovali. Nakon što ste se zasladili, park u Šarengradu idealno je mesto za predah od ove rute dugačke oko 3,5 km.

Za beg iz grada i lepote njegove okoline

Predlaže: Nina Raletić, Novosadska biciklistička inicijativa

Umesto standardne rute do Begeča preko Futoga, imate na raspolaganju dve skele koje vas vode preko Dunava na sremsku stranu, punu malih domaćinski vinarija. Ako odlučite da put nastavite bačkom stranom, za male pauze i uzivanja u pogledu, jelu i piću na raspolaganju vam je veliki broj dunavskih čardi gde bi bio greh ne probati riblju čorbu ili pak riblji paprikaš. Skoro celim putem od Begeča ka Novom Sadu, dolmom uz Dunav, postoji biciklistička staza, osim malog dela vikend naselja Kamenjar. Spustom sa dolme prolazite pored starog gradskog brodogradilišta i vojne mornarice gde opet nestaje biciklistička staza, ali samo nakratko. Tu vam se opet pruža izbor – da li ćete nastaviti Sunčanim kejom ili ako ste fan gradske vreve preko naselja Liman možete da dođete do samog centra grada.

Nastavkom Euro Velo 6, put nas dalje vodi preko Dunava u podnožje Petrovaradinske tvrđave, poznate i kao Gibraltar na Dunavu. Jedna je od najvećih i najočuvanijih iz tog perioda u Evropi. Nekada prva odbrana Austrougarske od turske vojske, danas čuvar veoma bogatog kulturnog nasleđa i impozantne istorije, ali i domaćin EXIT-a, jednog od najboljih evropskih festivala, kao i Gradić festa. Definitivno preporuka da odvojite koji sat i udahnete istoriju koju Tvrđava i njeno Podgrađe nose sa sobom gde god da se okrenete. Tokom vožnje kroz Petrovaradin, naselje koje je starije i od Novog Sada, uživaćete u pogledu na stare švapske kuće. Nažalost, biciklistička staza ne postoji, ali to ne bi trebalo da presudi da se ne odlučite za ovaj deo puta.

Ako ste raspoloženi za vožnju po Fruškoj gori i malo off road stazu, posle svih kuća skrenite ka naselju Bukovac gde postoji Bajk park. Ili nastavite pravo ka Sremskim Karlovcima gde je okončan veliki Bečki rat 1699. godine. Sremski Karlovci, mesto gde je 1791. osnovana prva srpska gimnazija, gde je za prvim okruglim stolom potpisan čuveni Karlovački mir, mesto koje će vas očarati impresivnim lokacijama i spomenicima. Nemoguće ga je zaobići i samo proći. U samom mestu, ali i na Dunavu, postoji i veliki broj fenomenalnih restorana gde možete da se okrepite posle istraživanja.

Na biciklu kroz raznolikost ulične umetnosti i aktivizma

Predlaže: Dejan Vlaški, Eko kurir Novi Sad

Projekat Street Art Bike Tour Novi Sad predstavlja potpuno novi ciklo-turistički koncept koji spaja, povezuje i upoznaje učesnike sa kulturnim, umetničkim i ekološkim znamenitostima na javnom prostoru u Novom Sadu.

Street art bike tour Novi Sad je biciklistička tura u kojoj obilazimo novosadske murale domaćih i svetskih renomiranih uličnih umetnika, gde vas upoznajemo sa autorima, zanimljivim pričama o muralima, povodima zbog kojih su nastali, neverovatnim porukama koje šalju i mnogim drugim interesantnim i veoma korisnim informacijama.

Eko kurir u ponudi ima tri različite biciklističke ture na teritoriji grada Novog Sada:

Srpska Atina – akcenat na muralima znamenitih ličnosti, obilazak baštine grada, istorijskog nasleđa, kulturnih znamenitosti i jezgra nekadašnjeg starog Novog Sada.

Dunavska – akcenat na muralima uz tok reke Dunav i delovima grada uz reku, obilazak urbanih zelenih oaza, otkrivanje malih i skrajnutih mesta na priobalju, međunarodna biciklistička ruta.

Novosadska – akcenat na muralima u širem jezgru grada, na glavnim ulicama i ušuškanim prolazima, sa obilaskom tradicionalnih i modernih znamenitosti i decentralizovanih kulturnih mikrolokacija.

Ture traju oko 3 sata, nisu fizički zahtevne, prelazi se oko 5 km i obilazi se oko 15 murala. Učesnicima ture obezbeđena je bezbednosno-zaštitna oprema, usluge profesionalnog turističkog vodiča, suvenir i osveženje, a ko nema svoj bicikl može iznajmiti u Klubu. Ture su kružne, počinju i završavaju se u centru, a prolaze kroz nekoliko delova grada i pored mnogih znamenitosti.

Novi Sad dobio je street art ture 2018. godine kada ih je Eko kurir konceptualno osmislio po ugledu na trendove velikih evropskih gradova (Amsterdam, Barselona, Valensija, Berlin, Beč, Pariz, Lisabon) i od tada organizovao više od 20 promotivnih vožnji u kojima je učestvovalo preko 250 osoba iz 16 zemalja sveta.

Autor: Milana Milovanov
Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković, Eko kurir

Povezani članci