Više od hrane: Fine dining restorani u Novom Sadu

Fine dining je više od jela u tanjiru. To je kompletan ugođaj i specifičan štimung koji vam pružaju hrana, restoran, lokacija, osoblje, način pripreme i detalji za koje ste mislili da i nisu toliko važni. Možda nisu prijatelji svačijeg džepa, no ovakvi restorani uslugom često nadilaze svoje cene.

Sam koncept fine dining restorana seže do vremena nakon Francuske revolucije i vezan je, a za koji drugi grad nego – Pariz. Luksuz i savršenstvo su ono što je odlika ovakvih restorana, dok sam izbor jela nije vezan za određenu nacionalnu kuhinju, naprotiv. Ako imate averziju prema malim porcijama u velikim tanjirima koje koštaju papreno, a i jedva možete da im izgovorite naziv, nemojte odustajati jer sasvim sigurno u fine dining restoranima možete naći i nešto od dobro vam poznatih ukusa, spremljenih na drugačijii način. Pa, ako ste spremni za gastroavanturu po restoranskim menijima, naredni redovi vam mogu pomoći u izboru.

Zak

📌 Centar

Restoran sa tradicijom koja je pod istim imenom započeta u Šafarikovoj ulici, sada se nalazi u ekskluzivnom butik hotelu u Novom Sadu. Luksuzni ambijent restorana sugeriše vam da se ne radi o „običnom” restoranu, što može da vas navede i na pomisao o tome da nemate dovoljno novca u novčaniku za ovu vrstu užitka. No, cene iako „pojačane” u odnosu na druge restorane, nisu astronomske. S obzirom na to da vas u meniju čekaju divlja riba i meso sa planinskih pašnjaka, uz neki od egzotičnih priloga, čini se da je u Zakovom tanjiru sve dozvoljeno – ako je vrhunskog kvaliteta, neobično i za čuti i za probati i na pažljiv način servirano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restoran Zak (@restoranzak)

Neki od specijaliteta su dry age juneće meso koje podrazumeva proceduru pripreme u trajanju od čak 45 dana, brancin, hobotnica, svinjski filei, pačije grudi sa pireom od celera i drugi, a posle glavnog jela ćete se zasladiti jednako neobičnim dezertom poput sladoleda od zelenog čaja. Za ljubitelje vina, Zak je mali raj, jer ovde postoji preko dvesta etiketa vrhunskih domaćih i internacionalnih vina.

Bistro La Mer

📌 Veliki Liman

Novosadski restoran po francuskoj ideji, smešten na uglu Bulevara cara Lazara i Đorđa Servickog, nije samo restoran, nego i vinski bar i wine shop. Originalni koncept La Mera, u koji, po rečima vlasnika restorana, skoro niko nije verovao dok je nastajao, podrazumeva udobni ambijent, bogat meni i preko 160 različitih vina, a sve to uz lagani džez.

Zamišljen kao mesto okupljanja hedonista u pravom smislu te reči, pesnika, umetnika i intelektualaca, Bistro La Mer je oaza dobrih ukusa van centra grada. Ovde vas očekuju odležani ramstek, svinjski kotleti, paste i rižota, čak i burger od govedine koja je sušena u prethodnih mesec dana, a uz konsultaciju sa konobarom možete se odlučiti i za sveže ulovljenu ribu i druge dnevne specijalitete. Na sajtu La Mera saznaćete i mnogo toga o vinima i ovladati terminima (ako niste znali, vino može biti živahno, debelo, zbrkano, nagorelo, a i mlitavo), pa ga valja posetiti pre samog restorana.

Cubo

📌 Veliki Liman

Nadomak Dunava, van gradske gužve, među visokim stablima i raskošnim krošnjama, nalazi se koncept restoran Kubo. Ovaj prefiks nas upućuje na nešto drugačiji ugođaj koji ćemo u restoranu iskusiti. Od ambijenta, preko menija, vinske karte i usluge, do muzičkog programa koji vas diskretno prati tokom obedovanja, sve je pažljivo i ,,na note” osmišljeno. Ako niste čuli da neki restoran ima ,,muzičkog urednika”, čuli ste sigurno za Aleksandra Dujina koji upravo ovde ima tu ulogu.


Meni je satkan od neobičnih ukusa poput punjene prepelice sa sosom od ribizle ili ramsteka u sosu od aronije, zatim delikatesa kao što je mus od pileće džigerice sa oksford sosom, a ovde ćete naći i brojna domaća vina vrhunskog kvaliteta, sortirana po vrsti. Zbog specifičnog ušuškanog ambijenta, svakog septembra se u bašti Kuba priređuje mali jednodnevni festival kada se gostima predstavlja čak 17 vinarija sa svojim proizvodima, uz specijalan meni toga dana.

Project 72 wine&deli

📌 Almaški kraj

Detalji – to je prvi utisak koji će vas zateći kada kročite u ovaj sve samo ne tipičan restoran. Enterijer je bio u rukama renomiranih novosadskih umetnika, a tanjiri su u rukama više nego srdačnog osoblja, a prethodno i vrhunskih kulinara, naravno. Project 72 oživeo je zaboravljena jela na kreativan način, u mahom malim porcijama, posle kojih nećete moći da dišete.

Ovde se ne navraća na brzaka, ovde se sedi i uživa. Lokalni umetnici, slikari, glumci i kuvari ovde često dolaze po svoj neobični zalogaj od organskih namirnica i gutljaj (ili više) nekog od 140 vina. U meniju ćete pronaći poznate specijalitete sa nepoznatim dodacima i obrnuto, no iako vam je u nazivu jela poznata samo jedna reč – teško ćete pogrešiti. Sladoled od ajvara, teleći jezik, bikov rep sa pireom od celera, ćevapi od srne, dimljena tuna, krem od kamilice i meda… na vama je. Restoran se 2019. godine našao na spisku Best Restaurant Guru, pa nije zgoreg proveriti zašto za ukuse Projecta 72 zna i beli svet. Na sajtu restorana možete napraviti i virtuelni obilazak detaljima načičkanog objekta, ali savetujemo da se ne zadržite samo na utisku sa ekrana.

G.imi

📌 Centar

Relativno mlad, G.imi je brzo postao popularan među Novosađanima zbog neobičnog menija i enterijera koji kombinuje različite, moderne i klasične elemente. Isprva baziran na rusko-gruzijskoj kuhinji, restoran je brzo proširio meni, dok se moderni način pripreme i fotogeničnost poslužene hrane nisu menjali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by G.IMI (@g.imi_restaurant)

Jedno vreme vam je Instagram sigurno bio zatrpan crnim burgerima koji se jedu uz obavezno nošenje rukavica. Domaća i internacionalna jela variraju od kulena mangulice i kravljeg sira, preko francuskog gulaša sa paširanom jabukom i gratiniranim karfiolom, do pačijeg bataka sa pireom od paštrnka i sosom od lavande. A onda za kraj možete pojesti i čuvenu domaću krempitu. Za vina je zadužen somelijer koji se posvetio berbama i regionima naše zemlje, uskladivši ih sa raznolikim menijem restorana, što verujemo, nije bilo lako.

Agape Villa

U centru grada, a opet ušuškanoj i skrivenoj, u vili Agape uživa se, kako kažu, za čulo ispred. Agape ima sve karakteristike najboljih fine dining restorana: vrhunsku hranu, najbolja vina, miran ambijent i odličnu uslugu, ali i skrivene kutke poput VIP sale ili vinskog podruma koji nude privatnost i ekskluzivnost, i koji ovo mesto čine posebnim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agape Villa (@agape_villa)

Na meniju restorana nalaze se specijaliteti nacionalne kuhinje pripremljeni na inovativan način. Nije lako napraviti izbor iz njihovog jelovnika, ali ako pitate šefa kuhinje on će vam preporučiti bifteke, kolenice i rebarca, odnosno jela od mesa koja se pripremaju 48 sati po njegovoj posebnoj recepturi. Ipak, ono što posetioce restorana po pravilu najviše ostavi bez daha jeste vinski podrum, u kojem su fruškogorska i internacionalna vina na dohvat ruke – idealno za one koji su u potrazi za tipičnim novosadskim provodom uz vino i tamburaše.

Autor: Leona Pap

Povezani članci