Proleće u Novom Sadu: Aktivnosti na otvorenom

Ako su vam ovih dana na umu zabavne aktivnosti na otvorenom, evo šta proleće u Novom Sadu može da vam ponudi.

Čak i najciničniji među nama teško da mogu da ostanu ravnodušni na pojavu lepog vremena, duže obdanice i ljudi koji kao aksesoar nose osmeh. Nije čudo da poželimo da smo aktivniji čim grane sunce, nakon višemesečnog sedenja i ušuškavanja u toplom stanu. Proleće nekako uvek povezujemo sa novim počecima, pa zašto ga ne iskoristiti kao povod za stvaranje novih zdravih navika? Srećom, u Novom Sadu je mnoštvo lokacija koje će vam pomoći u tome.

Teretane na otvorenom

Ako poslednjih nekoliko godina niste proveli u stanu, onda ste sigurno primetili teretane na otvorenom. Nije ni čudno, jer grad Novi Sad užurbano radi na tome da svojim stanovnicima obezbedi što veći broj ovih vežbališta. Ona su zgodna i za sportiste i za rekreativce, i možda i savršen ulaz u svet vežbi u kojima ćete se opteretiti svojom sopstvenom telesnom težinom, ali i kardio vežbi na kojima će vam biti zahvalni pluća i srce. U gradu već postoji preko dvadeset teretana na otvorenom, što je svakako za pohvalu. Sledeći put kad osetite želju da se malo promrdate, razmislite o tome da prošetate do najbliže postavke ovih sprava za vežbanje. Za razliku od treninga u često zagušljivim i neprovetrenim teretanama, ovaj trening je besplatan, a boravak na svežem vazduhu i prirodno „hvatanje“ vitamina D dodatni su bonusi.

Neke od lokacija na kojima možete naći teretane su Kej, Detelinara u bloku Gagarinova 10, bulevari Jaše Tomića, Jovana Dučića i Patrijarha Pavla, Đačko igralište, Limanski park, ulice 1300 kaplara, Ticanova, Blagoja Parovića, Milice Stojadinović Srpkinje, ali i Sajlovo, Veternik, Petrovaradin…

Trim-staze

Kažu da za trčanje ne treba mnogo – samo patike i volja da potrčite. Ipak, veštačke površine kao što su beton i asfalt nisu baš prijateljski nastrojene prema kolenima i zglobovima. Ako želite ovog proleća da u svoj raspored uvedete trčanje, možda ćete želeti da to radite na podlozi koja je upravo tome i namenjena. Naravno, pričamo o trim-stazama. Trim-staza ima od različitih materijala, ali zajedničko im je upravo to da su elastične i kao takve potpuno prilagođene trčanju. U Novom Sadu možete trčati po trim-stazi koja se nalazi na Beogradskom keju u celoj njegovoj dužini, ili u Limanskoj parku gde se nalazi trim-staza Staza zdravlja. Ovim putem apelujemo na šetače, ma koliko bili dobronamerni i uživali u dodiru mekane podloge, da ipak budu solidarni s trkačima i sklone se sa staze da im ne smetaju. Ili, još bolje, da potrče i oni!

Druge staze za trčanje

Ukoliko ste rekreativac i volite da potrčite, ali to ipak radite dovoljno retko da ne brinete za stanje zglobova, a možda vam trim-staze nisu ni naročito blizu, u redu je da se pokrenete i na najobičnijem trotoaru. Futoški park je miran prostor koji, zahvaljujući zelenilu kog ovde ima više nego u drugim gradskim parkovima, nudi i čistiji vazduh i odmor za oči. Bulevar Evrope i park kod Železničke stanice takođe su dobra rešenja, kao i Sajmište i nasip kod kanala DTD. Ako ipak želite da trčite u što prirodnijem okruženju, a ne mrzi vas da radi toga i izađete iz grada, proverite kako vam se dopada Kamenički park. Možda nije za početnike, jer nema uređenih staza za trčanje nego se ono vodi na vašu snalažljivost, a intenzivnijem treningu doprineće i neravan teren. Naposletku, trčati možete čak i na Tvrđavi, a ljubitelji HIIT-a (intervalnog treninga visokog intenziteta) naći će nešto za sebe na – stepenicama!

Tereni za basket i fudbal

Ako niste solista, već uživate u grupnim sportovima uz koje obavezno padne i čašica razgovora s ekipom, verujemo da ne moramo da vam kažemo gde je najbolji teren za basket ili fudbal, šta već volite. Najbolji je onaj koji vam je najbliži i najzgodniji! Sigurno da već imate svoj omiljeni, a ako to nije slučaj, pronjuškajte po dvorištima obližnjih škola i „džepovima“ između zgrada. S obzirom na to da u gradu postoji preko sto terena za basket i fudbal, ne sumnjamo da će potraga uroditi plodom u prvih pola sata!

Štrand

Nije još vreme za vodene sportove, ali doći će koliko za dva-tri meseca. Znate gde ćete se tada zaputiti: na Štrandu, osim što možete da se opustite, bućnete i dobijete boju, možete i da se ozbiljno umorite plivajući. Ipak, pošto je u pitanju ozbiljna reka, ako niste iskusan plivač, obavezno idite s nekim ko je pouzdan i više „u treningu“ od vas. A u međuvremenu, na Štrandu (koji ove godine obeležava 110 godina od osnivanja) možete uživati i u brojnim drugim aktivnostima – šetnji, odbojci na pesku, košarci na uređenim terenima…

Roleri, bicikl, šetnja…

Svaka ravna površina koju smo izlistali u delu za trčanje može biti odgovarajuća i za šetnju – pod uslovom da, kako smo i naveli, ne smetate trkačima. Ukoliko je vaš izbor bicikl, uživajte na brojnim biciklističkim stazama, i pazite na sebe i ostale učesnike u saobraćaju. Isto važi i za ljubitelje rolera i sve popularnijih rolšua.

Ne zaboravite!

Pre nego što se upustite u bilo koju fizičku aktivnost – kako na otvorenom, tako i u zatvorenom – obavezno se zagrejte. Kome još trebaju povrede usled rada nezagrejanih mišića? Obucite udobnu odeću od materijala namenjenih upravo vežbanju. Pre nego što kupite ceo asortiman nekog sportskog brenda, znajte da možete proći povoljno kod „no name“ brendova, a zapravo će i obična široka pamučna majica „raditi posao“. Prilagodite obuću aktivnosti kojom se bavite – patike za trčanje nisu i ne treba da budu iste kao patike za statički tip treninga kao što je onaj u teretani. S obzirom na to da ćete se umarati i znojiti, ne zaboravite flašicu vode. Javite nekom kuda tačno idete – nikad, nažalost, ne možemo biti previše sigurni. Ili još bolje: uzmite pod ruku partnera za vežbanje! Na kraju krajeva, u paru ili grupi često je zabavnije – ma koliko da ste, kad je reč o vežbanju, vuk samotnjak.

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci