Ploče su se vratile u grad: Gde ćete u Novom Sadu pronaći svoj krug od vinila

Prema nekim istraživanjima, interesovanje za LP ploče naročito je poraslo tokom globalne pandemije koronavirusa. Verovatno zato što nijedan digitalni muzički zapis ne može da zameni ovaj zvuk, odnosno da vam priušti (ne)ponovljiv utisak da slušate omiljenog vam izvođača uživo.

Temperatura na delu vinila koji se grebe iglom raste i do 120 stepeni, a sa njom i naše uživanje kada pun zvuk ispuni prostoriju. Povratak ploča na velika vrata shvatićemo kao potrebu da se u haotičnoj svakodnevici zaustavi tih nekoliko minuta koje ćemo posvetiti uživanju, ali onom istinskom. Donosimo vam neke od mesta u našem gradu gde ćete pronaći svoj mali raj ukoliko ste ljubitelj longplejki.

Najlon pijaca

Ako krenete na Najlon u potragu za pločom, sasvim je izvesno da ćete možda kupiti i novi-stari gramofon, ali i još toliko toga što niste planirali. No, ovde ćete izvesno naći bogatu kolekciju ploča, a draž je u tome što svaka od njih verovatno ima bogatu istoriju koja će vam ostati nepoznata. Treba li da naglasimo da su ove ploče svakako povoljnije od onih koje ćete pronaći na bilo kom drugom mestu.

Mungos

Tradicionalno najsigurnija luka za muzičare, oni koji bi to želeli da budu, redovne posetioce kulturnih događaja i ljubitelje muzike. Mungos je na novoj adresi, u Kralja Aleksandra 9, preciznije u pothodniku, ali sa starim žarom za vas čuva sve što želite da čujete.

Audio plus

Prodavnica muzičke opreme, jedna od prilično retkih te vrste u Novom Sadu, nalazi se u Stražilovskoj 23 i mesto je gde ćete sigurno dobiti stručan savet za sve što vas zanima.

Bulevar buks

Poznata kao knjižara koja svira, zbog čestih svirki koje okupljaju odabranu i vernu publiku, Bulevar buks je mesto koje pored knjiga čuva i brojne ploče, a o njima nas redovno izveštava i preko svojih društvenih mreža.

Ukoliko vas nismo odveli na pravi trag do željene ploče, nemojte zaboraviti na brojne prodavce polovnih izdanja putem interneta.

Autor: Leona Pap
Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci