Leto u Novom Sadu: Događaji koje ne smete propustiti

Prethodna godina bila je prepuna izazova i momenata kada smo svi morali da usporimo, zastanemo i ujedinimo se u borbi protiv nevidljivog, ali snažnijeg neprijatelja. Život je poprimio nov oblik i tek tada smo postali svesni vrednosti svakodnevice u kojoj smo pre toga živeli i toga da nam čak i ona rutina na koju smo se ponekad žalili – nedostaje.

Posebni izazovi zadesili su event industriju. Zabrane masovnih okupljanja usled pandemije koronavirusa i nova pravila koja su došla kao odgovor na novonastalu situaciju, čini se da su nas sve u nekom momentu naveli da se zapitamo da li ćemo se ikada vratiti na staro. Jasno je da borba i dalje traje, ali i da jedino uz samodisciplinu svakog od nas ovu bitku možemo dobiti.

Novi Sad, grad koji će 2022. godine poneti titulu Evropske prestonice kulture, svoje sugrađane i posetioce će ovog leta iznenaditi sa nekoliko značajnih događaja. Sve će početi sloganom Slavimo život, od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada će biti održan višestruko nagrađivani, internacionalni letnji muzički festival – EXIT. Tim povodom, biće održana velika proslava 20. godišnjice EXIT-a, a svoje nastupe već su potvrdili David Guetta, DJ Snake, Sabaton, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Tyga, Solomun, Amelie Lens, Maceo Plex, Denis Sulta, DJ Topic, Robin Schulz, Asaf Avidan, Satori, Boris Brejcha, Honey Dijon, Hot Since 82, Meduza, Paul van Dyk, Artbat, Sheck Wes, Laibach, Amira Medunjanin, Buč Kesidi i stotine drugih. Otvaranjem EXIT-a, Srbija konačno i zvanično dobija festivalsko leto, koje je najviše nedostajalo mladima. Kompletan program pogledajte ovde.

Zatim, od 26. do 28. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave sledi gromoglasna poruka za sve: Počnimo ljubav ispočetka, uz ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest. Ovaj trodnevni festival inspirisan je estetikom muzičkih festivala pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i uz sveže, jarke i kontrastne boje, proslaviće nove početke i uz zabavnu muziku preneti entuzijazam tog vremena. Na otvorenom će se odvijati velika radionica tokom koje će nastupiti raznovrsni umetnici, muzičari, plesači, pozorišne trupe i performeri sa domaće i internacionalne scene. Organizatori Festivala uličnih svirača poručuju da će 2021. godina biti godina novih početaka i da će vera u bolje sutra zameniti strah nakon epidemije i ponovo pokrenuti svet.

Sam kraj leta simbolično je obeležen događajem koji je dokaz da je Novi Sad jedan od onih gradova koje optimizam nikada ne napušta, koji sjedinjuje ljude i kreira nove prostore i tako živi za kulturu. Kaleidoskop kulture će ove godine biti održan od 4. septembra do 9. oktobra, kada Novi Sad postaje grad-scena, a njegovi posetioci kreiraju kaleidoskop po sopstvenoj meri, tokom pet nedelja trajanja programa. Naime, kao jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Kaleidoskop kulture prepliće pet vrsta umetnosti: arhitekturu, književnost, izvođačku, vizuelnu i primenjenu umetnost, kroz mnogobrojne kulturne i umetničke događaje. Ovo je celogodišnji projekat kulture zajedništva, koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku različitosti Novog Sada. Kaleidoskop kulture tako kreira sasvim novo lice kulturne scene ovog grada, kog s pravom nazivaju gradom ljubavi i tolerancije.

Novosađane i njegove posetioce očekuje razdragano i nadom obojeno leto, tokom kojeg će slaviti život i nove početke protkane verom da će ljubav spasiti svet. Pozivamo vas da budete deo tog kaleidoskopa i da zajedno kreiramo neke lepše dane u budućnosti.

Autor: Danijela Ratić
Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci