Nezaboravni trenuci Exit festivala

Dvadeseta godišnjica Exit festivala održaće se od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Za 20 godina postojanja, ovaj festival postao je jedan od simbola Novog Sada, zbog kojeg su i stanovnici iz najudaljenijih delova planete odlučili da posete ovaj grad. 

Exit je na bine Petrovaradinske tvrđave doveo neka od najvećih imena svetske muzičke scene, i stvorio uspomene koji će mnogi dugo pamtiti. U susret ovogodišnjem Exitu, podsetimo se nekih od tih nezaboravnih trenutaka.

Nulti Exit

Prvi Exit festival trajao je 100 dana tokom leta 2000. godine, i jedini je koji nije održan na Petrovaradinskoj tvrđavi. Umesto toga, lokacija je bila na nekoliko scena između zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i leve obale Dunava. Ovaj festival inicirali su studenti i aktivisti kao podršku borbi za demokratiju u Srbiji.

Exitov dom

Godinu dana nakon osnivanja, Exit se seli na Petrovaradinsku tvrđavu, traje devet dana, a nastupili su zvezde poput Kosheen, Ronija Sajza i Boba Sinklera, ali i regionalna muzička imena poput KUD Idijota i Darka Rundeka. Pored Main Stage-a, na Exitu se daje prilika i manje komercijalnim izvođačima da nastupaju na mnoštvom drugih bina skrivenih u različitim kutkovima Petrovaradinske tvrđave.

State of Exit

Godine 2003, trajanje festivala skraćeno je na četiri dana, i promovisana je kampanja State of Exit, sa ciljem da se ujedine ljudi koji se zalažu za toleranciju, zaštitu životne sredine, i koji žele da svet oko sebe učine lepšim mestom za život. Te i narednih godina, sve je više velikih svetskih muzičkih zvezda koji nastupaju na binama Exita – Moloko, Stereo MCs, Massive Attack, Soulfly, Igi Pop, Cypress Hill. Exit počinje da privlači pažnju svetskih medija, poput MTV-ja, koji je snimao dokumentarac o njemu, dok je 2005. godine BBC Radio 1 uživo pratio festival. Sve ovo dovelo je do toga da na Exit počinje da dolazi sve veći broj inostranih posetilaca.

Rekordi i nagrade

Godine 2006. na Exitu je nastupilo preko 600 izvođača na 26 bina, a nezvanično je festival posetilo oko 160 hiljada ljudi. Koncertu Bilija Ajdola na Main Stage-u prisustvovalo je 45 hiljada ljudi. U narednim godinama, uživali smo u koncertima Snup doga, Roberta Planta, Džulijet Luis, Mobija, Lili Alen, te bendova Prodigy, Hives, Primal Scream, Sex Pistols, Manu Chao, Nightwish, Korn, Arctic Monkeys, Chemical Brothers.  Godine 2007, Exit je poneo titulu najboljeg evropskog muzičkog festivala na ceremoniji UK Festival Awards. To je bila prva u nizu značajnih priznanja koje je festival dobio, a verovatno najvažnije priznanje stiglo je od EU Festival Awards, kada je proglašen najboljim velikim evropskim festivalom, i to u dva navrata – 2013 i 2017.

Exit avantura

Od 2014. godine Exit energija proširila se i na crnogorsko primorje, tačnije na budvansku plažu Jaz, gde je tada održan prvi Sea Dance festival, nakon čega je pokrenuto još tri dešavanja u ukupno četiri zemlje jugoistočne evrope – Sea Star festival u Umagu (Hrvatska), No Sleep festival u Beogradu (Srbija) i Revolution festival u Temišvaru (Rumunija).

Exit 2.0

Ovogodišnjim Exitom biće obeleženo 20 godina postojanja jednog od najznačajnijih muzičkih događaja XXI veka. Slogan ovogodišnjeg festivala je Slavimo život, s obzirom na to da je 2020. bila prva godina od osnivanja festivala kada Petrovaradinska tvrđava nije početkom jula ugostila ljubitelje muzike iz celog sveta. Na ovogodišnjem Exitu nastupaju Dejvid Geta, DJ Snake, Pol Kalkbrener, Robin Šulc, Amira Medunjanin i mnogi drugi, a kompletan program pogledajte ovde.

Pogledajte kako je Exit izgledao kroz godine u galeriji fotografija:


Foto: Exit festival

Povezani članci