Ko su heroine Novog Sada?

Novi talas aktivizma i borbe za prava žena širom sveta pokušava da unapredi položaj žena u modernom društvu, ali se podjednako fokusira i na prošlost i značajne ličnosti koje zaslužuju da budu inspiracija i uzor, te da oživljavanjem ženskog istorijskog nasleđa pomogne stvaranju ravnopravnijeg društva.

U istoriju Novog Sada upisana su brojna ženska imena koje su svojim stvaralaštvom i aktivizmom menjale ne samo ovaj grad, već i svet. Našim najvažnijim naučnicama, umetnicama, dobrotvorkama i aktivistkinjama posvećene su Heroine, programski luk Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Pored preispitivanja ženskog istorijskog nasleđa, Heroine se i promovisanjem savremene ženske kulture, umetnosti i stvaralaštva, bore za bolji položaj žena u današnjem društvu.

– Za mene su novosadske heroine današnjice zapravo sve one žene koje se bore za svoje mesto u ovom gradu i u ovom svetu, žene koje prijavljuju nasilje, žene koje se svakodnevno na svojim radnim mestima i u svojim domovima bore za svoje parče slobode – objašnjava koordinatorka programskog luka Heroine Marina Savić.

Mileva Marić Ajnštajn, Marija Trandafil, Milica Stojadinović Srpkinja, Milica Tomić, neke su od važnih figura nacionalne istorije i kulture koje su inspirisale predstave, izložbe, koncerte i druge događaje koji nas očekuju tokom ovog programskog luka, koji će se održati od 16. maja do 12. juna.

Među imenima koja su za sada najavljena su italijanska spisateljica, rediteljka i fizičarka Gabrijela Grejson, kao i istaknute autorke iz regiona Minja Bogavac, Olga Dimitrijević, Tijana Grumić, Vedrana Božinović i Vedrana Klepica. Ukupno će u okviru Heroina u Evropskoj prestonicu kulture 2022. biti organizovano 170 raznolikih programa, koji će prirediti 250 umetnica i umetnika iz 20 zemalja, a sve to kroz četiri programske celine. Ženu kao nadahnuće i pokretača u tradicionalnoj umetnosti, predstaviće programska celina Matica, inspirisana dobrotvorkom Marijom Trandafil. U središtu programske celine Mileva biće velika izložba koja otkriva lik i delo naučnice Mileve Marić Ajnštajn. Ovo će biti prva izložba ovakvih razmera na našim prostorima. Pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja poslužila je kao inspiracija za programsku celinu Vila, dok je Milica podstaknuta delom Milice Tomić, jednom od prvih žena koja je na našim prostorima donela iskru feminizma.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci