Novosadska Tvrđava mira: Snagom umetnosti do pomirenja i zajedništva

Širom Novog Sada naići ćete na mnoštvo primera umetnosti inspirisane ratnim sukobima i konfliktima na ovim prostorima, a najveći spomenik je svakako Petrovaradinska tvrđava, simbol Novog Sada, osvajački cilj na koji su različiti narodi usmeravali svoje pohode, fortifikacijsko remek-delo, mesto gde su se susretale, ukrštale, borile za prevlast i spajale različite civilizacije.

Upravo je ova monumentalna građevina inspirisala Tvrđavu mira, jedan od programskih lukova Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, koja se kroz teoriju i angažovanu umetnost bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje.

– Uloga umetnosti između ostalog jeste da postavlja relevantna društvena i politička pitanja, da ukaže na goruće probleme sa kojima se društvo suočava. Tvrđava mira upravo je taj alat kojim želimo da ukažemo na štetne posledice ratnih razaranja, da kulturom sećanja odamo počast žrtvama i da kroz kulturu dijaloga ponudimo i iznedrimo nove modele pomirenja i zajedništva. To je možda najveća snaga umetnosti – rekao je rukovodilac programskog luka Tvrđava mira Lazar Jovanov.

Od 17. juna do 17. jula 2021. godine, Novi Sad će u okviru Tvrđave mira ugostiti 2000 umetnika iz 24 zemlje, koji će kroz preko 130 događaja odati počast žrtava rata, otkriti nove modele suživota u Evropi, upoznati sa angažovanom umetnošću, i predstaviti Novi Sad kao primer evropskog mira.

U Sremskim Karlovcima biće obeležena kapelu mira Dženkinsovom Misom za mir u izvedbi Međunarodnog akademskog filharmonijskog orkestra. Novi Sad će po prvi put dobiti i kostimiranu filmsko-epsku sagu o oslobađanju grada. Muzej Vojvodine producira jednu od najobuhvatnijih izložbi o neolitskoj kulturi i civilizaciji, a Pozorište mladih realizuje umetnički slet sa 500 mladih izvođača. U Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu očekuje nas izložba-rekapitulacija 30-godišnjeg rada i aktivističkog angažmana Šok zadruge, odnosno Led Art kolektiva.

Imajući u vidu da je Evropska unija nastala na ruševinama Evrope nakon Drugog svetskog rata, da je istorija Srbije i Zapadnog Balkana bila izuzetno turbulentna i puna sukoba, i da se ovde još osećaju posledice nerazrešenih konflikata, Tvrđava mira za fokus ima proklamaciju interkulturalnog dijaloga, i teži da istraži različite koncepte kulture mira, pomirenja i zajedništva. Uz projekte koji promovišu antifašističke ideje i neguju angažovan i kritički pristup u vezi sa uzrocima i posledicama rata, Tvrđava mira nas suočava sa prošlošću i neguje kulturu sećanja na žrtve rata na Balkanu, Evropi i svetu.

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci