Dunav je naše more: Simbol Novog Sada u drugačijem svetlu

Svojim 2860 kilometara dugim tokom, Dunav protiče kroz 10 zemalja, unoseći u njih život, razonodu, inspirišući ih na stvaranje, spajajući ih i povezujući različite kulture. Na svom putu od izvora u Nemačkoj do Crnog mora, Dunav svraća i u Novi Sad, gde su ga građani nazvali svojim morem.

Dunav za Novi Sad predstavlja mesto sećanja, kako ličnog, individualnog, tako i kolektivnog. On je asocijacija na rečna ostrva, na gradske plaže Štrand, Bećarac, Oficirac i Šodroš, on je vreme koje Novosađani provode na reci, na čamcu, u vodi, ali je isto tako simbol poveznice između dve obale i između evropskih država kroz koje protiče. U kontekstu zaštite životne sredine, važno je sačuvati mesta sećanja, ali i budućnosti Novog Sada objašnjava Milena Janković, menadžerka projekta Dunavskog mora, jednog od programskih lukova Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Misija Dunavskog mora je predstavljanje kulturnog nasleđa i očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka. Spajanjem umetnosti i ekologije, Dunavsko more nam donosi umetničke programe kao poziv na akciju za očuvanje i brigu o Dunavu, ali nas i upoznaje sa nasleđem zemalja kroz koje ova reka protiče. Od 22. jula do 21. avgusta 2022. godine, u okviru programa ovog programskog luka očekuje nas 158 događaja na kojima će nastupiti preko 659 umetnika iz 14 zemalja.

Ovi događaji će nam otkriti skrivena dunavska mesta, upoznati nas sa istorijom dunavske regije, i predstaviti nam Dunav kao simbol Novog Sada u drugačijem svetlu, kroz spoj umetnosti i ekologije. Dunavsko more poziva na ekološku osvešćenost, preispituje odnos čoveka prema prirodi i zaštiti životne sredine u specifičnom kontekstu ograničene društvene interakcije i međuljudskih odnosa izazvanih pandemijskom krizom, kroz metaforu Dunava kao najveće, ali i najzagađenije evropske reke.

U okviru programskog luka Dunavsko more razvijaju se kulturni i umetnički sadržaji koji otkrivaju i (pre)ispituju Dunav, njegovo priobalje, ade, mala i skrivena dunavska mesta i zaseoke, ali i kulturno nasleđe zemalja kroz koje Dunav prolazi. Dunav se tako umetnički promišlja i (re)pozicionira kao simbol Novog Sada, koji zbog svoje privrženosti Novosađani nazivaju „svojim morem”, ali i kao metafora evropske raznolikosti.

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci