Leto u Novom Sadu: Mali recepti kako da što bolje plešemo na visokim temperaturama

Sezona godišnjih odmora je u jeku, a ako je vaš prošao ili ćete ga provesti u Novom Sadu, donosimo vam predloge gde i kako da iskoristite slobodno vreme i ukradete što više sati od ovog leta, koje će, kao i svako, iznenada proleteti.

Koncerti, filmske projekcije, poneki noćni provod i obavezno osveženje na nekoj od plaža ili, jednostavno, uz sladoled na vrelom asfaltu ako drugačije nismo u mogućnosti, sve ovo su mali recepti kako da što bolje plešemo s letom na visokim temperaturama i pravimo nove male uspomene.

Koncerti

Na krovu TC Promenada, koji je postao novo mesto za održavanje letnjih koncerata u gradu, očekuju nas brojni koncerti do kraja meseca:

  • 5. avgust, 20.00: IQV – EKV Real Tribute
  • 6. avgust, 20.00: Kolja
  • 7. avgust, 20.00: Svemirko
  • 13. avgust, 20.00: Nipplepeople
  • 14. avgust, 21.00: Hari Mata Hari
  • 20. avgust, 20.00: Atomsko sklonište
  • 21. avgust, 20.00: Kralj Čačka
  • 27. avgust, 20.00: Ničim izazvan
  • 28. avgust, 20.00: Bajaga i instruktori

U Kulturnoj stanici Eđšeg nastupa banjalučki Duo Amabile 7. avgusta u 20 časova. Jasna Grahovac i Timea Hotić udružiće obou i klavir uz kompozicije Šumana, Sen-Sansa, Despića i Ravela i posle duže pauze usled pandemije obradovati publiku svojim umećem.

Takođe, jedan od trenutno najpoznatijih „boj bendova” kod nas – Buč Kesidi, nastupa u četvrtak, 12. avgusta u 20 časova ispred Kulturne stanice OPENS, koja će ovom prilikom svečano biti otvorena, kao prva kulturna stanica na prostoru nekadašnje industrijske zone grada, Velikom Limanu i vesnik budućeg Kreativnog distrikta.

Bioskopi

Bioskopi na otvorenom su svakako jedna od omiljenih novosadskih zanimacija, a ovog leta vam preporučujemo projekcije pod vedrim nebom na platou Kulturne stanice Svilara. Naime, Francuski letnji bioskop, koji se realizuje u organizaciji Francuskog instituta u Novom Sadu i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, predstaviće nam francuske komedije. Svake srede do kraja avgusta, uživaćemo u proverenom francuskom humoru. Na repertoaru su:

  • 4. avgust, 21.00: Good luck Ageria!
  • 11. avgust, 21.00: Ogromna
  • 18. avgust, 21.00: Notr Dam
  • 25. avgust, 21.00: Play

Plaže i bazeni

Da je Dunav naše more znamo odavno, a ovaj kliše citiramo svakog leta kada skoče temperature. Pored „izvikanog” Štranda, koji je najveća i zapravo jedina uređena gradska plaža, Novosađani sve više odlaze na okolne divlje plaže, na kojima nema ležaljki niti kafića, ali se osećaju slobodnije, te mogu povesti i kućne ljubimce kojima na Štrandu nije mesto. Bećarac, Šodroš, Kereća plaža, Oficirac oaze su za Novosađane koji bi da se odmaraju „u svojoj režiji”, gde je dozvoljeno peći roštilj, ali i puštati muziku po svom izboru. Bećarac se nalazi na Keju i karakterističan je po velikom broju pasa koje ćete ovde zateći, slično je i sa Oficircem na sremskoj strani Dunava i Šodrošem na Ribarcu, koji je u jutarnjim satima beg i za pecaroše. Nešto manje popularna je Nudistička plaža kod Kamenjara, a za one koji poseduju čamac (premda postoji i organizovan prevoz) Ljubavno ostrvo i Mačkov sprud su nezaobilazna stajališta na reci.

Ljubitelji bazena mogu da posete dobro poznate bazene na Sajmištu ili onaj na SPENS-u,  a tu su još i Slana bara i sve popularniji hotelski bazeni Sole Mio, koji se nalaze na Sentandrejskom putu.

Sladoledi pored puta

Neka vrućina bude izgovor za uživanje u sladoledu bez griže savesti. Ukoliko se nalazite u centru grada, posetite Crnu ovcu ili Moritz Eis gde vas očekuju ne toliko uobičajeni ukusi, a ukoliko ste ljubitelji klasike, ne možete omašiti sa proverenom Šeherezadom ili Evropom, koje uprkos novotarijama, opstaju godinama. Jedan od retkih sa maksimalno visokom recenzijom, jeste Sladoled majstor u Kisačkoj, a veoma hvaljena je i poslastičarnica Kristina na Bulevaru Patrijarha Pavla, u kojoj se prave sladoledi po italijanskoj recepturi. Sugrađanima sa Telepa ne treba objašnjavati šta je sladoled Kod Muse, koji godinama važi za jednog od najboljih sladoledžija. Novosađani će rado preporučiti i relativno novu poslastičarnicu Oki’s Caffe, pa ako ste u blizini Limana 1, potražite ga.

Tradicionalno u Novom Sadu

Četvrtu godinu zaredom, kraj leta u Novom Sadu obeležava Kaleidoskop kulture. Jedan od najvećih projekata u organizaciji Evropske prestonice kulture, traje čak pet nedelja i promoviše pet vrsta umetnosti. Od 2. septembra do 8. oktobra, Novi Sad postaje grad-scena, pa ćemo u svakom njegovom ćošku naići na nešto od kulturnih sadržaja. Očekuju nas programi posvećeni arhitekturi, književnosti, izvođačkoj, vizuelnoj i primenjenoj umetnosti, a sa nestrpljenjem čekamo da čujemo koja ćemo velika imena iz ovih oblasti upoznati ove godine. Za vreme Kaleidoskopa kulture oživljavaju svi gradski kapaciteti za kulturu, od institucija do gradskih ulica, te je ovaj projekat uspostavio novu letnju tradiciju.

Tamburica fest se ove godine održava od 19. do 21. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali i u centru grada i 14. put okuplja veliki broj majstora ovog instrumenta. Zvanično najbolji etno festival u Evropi u takmičarskom delu će okupiti šest orkestara iz Srbije, SAD, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije, a neće izostati ni solistički koncerti umetnika iz zemlje i regiona. Svi ljubitelji ovog tipičnog zvuka, ali i oni željni dobrog provoda nešto drugačije vrste, ne bi trebalo da propuste ovu tradicionalnu manifestaciju.

Poslednje dane avgusta (26 – 28. avgust) rezervišite za Gradić fest 2021 (Festival uličnih svirača) koji vas očekuje u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Dve decenije duga tradicija dovoljno govori o tome koliko Novosađani cene ovaj festival na kojem svake godine pratimo muzičare, plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate, ali i sami možemo da im se pridružimo. Specifičnost Uličnih svirača jeste u tome što se ovde susreću amateri i afirmisani izvođači, te u ideji da umetnost uvek mora pripadati i ulici. Programi su, kao i svake godine, besplatni.

 

Tekst: Leona Pap

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci