Najlepši salaši u okolini Novog Sada

Grad, beton i gužva ponekad, ili često, znaju da umore. Nije ni čudo ako želite da pobegnete od buke makar na par sati, umirite se i uživate – sami ili u dobrom društvu. Srećom, u okolini Novog Sada nalaze se brojne oaze mira i kvalitetnog odmora: salaši.

Salaši su vojvođanska stvar jednako kao gomboce ili lepo vaspitanje. Nekad su to bila poljska imanja s kućom i propratnim zgradama: ambarima, stajama, čardacima, u kojima su živele i radile velike porodice koje su se bavile poljoprivredom. U Panonskoj niziji ovakav tip stanovanja „popularan“ je bio od devetnaestog veka, dok su danas, kad svi jure za poslom u grad, mnogo ređi. Ali zato su se adaptirali nečem drugom: boravku turista, „domaćih“ ili inostranih. Uistinu, jedino ćete ovde još videti đeram, starinski nameštaj s ručno tkanim prekrivačima, te starinskim ergelama.

Takvi salaši u Vojvodini, kojih danas ima oko stotinu, sjajna su mesta za obilan obrok, ali i prenoćište daleko od gradske vreve. Ukoliko vas neki salaš osvoji, možete ga posetiti s dragim ljudima na proslavi rođendana ili čak venčanja. Donosimo izbor najboljih salaša u okolini Novog Sada.

  1. Salaš 137

Ne samo da je jedan od najpoznatijih salaša u okolini Novog Sada, već i u čitavoj Srbiji. Ovaj prostor čini mnogo zelenila, drveća, cveća, autentičnog nameštaja, ali i konjički klub, igrališta za decu, te sportski tereni i drugi sadržaji o kojima se možete raspitati na licu mesta. Zvezda salaša svakako je restoran, u kom možete probati tradicionalna vojvođanska jela poput rinflajša s pet soseva ili ćuretine s mlincima, ali i florentinski stejk. Ne zaboravite na neki od bogatih dezerata, kao što su bundevara ili štrudla s makom i orasima! Nakon obilnog i ukusnog obroka poneki gosti odluče se na prenoćište, ili se pak provozaju fijakerom. Deca u tome najviše uživaju! Ukoliko dolazite u grupi, uz prethodnu najavu moguće je organizovati gađanje lukom i strelom. Salaš 137 radi svakog dana osim ponedeljkom.

Kako doći? Salaš 137 nalazi se na desetak kilometara od Novog Sada. Adresa je Međunarodni put 137, Čenej.

Kontakt za rezervacije: 021/714-497, 021/714-501; Email adresa: info@salas137.rs

2. Brkin Salaš 

Jeste li za aktivan odmor tokom kog biste se oprobali u salašarskim poslovima? U tom slučaju, Brkin salaš kod Čeneja izbor je za vas. Na ovom salašu se šale da se kod njih ne dolazi – slučajno. I zaista, na ovaj salaš dolazi se s namerom – da uživate u aktivnom odmoru gde ćete pomagati u održavanju imanja, raditi sa domaćim životinjama, ali i pčelama. Ukoliko ostajete duže, možete iznajmiti bicikl i voziti se nepreglednom ravnicom, ili samo igrati basket ili fudbal, a uveče potonuti u stari krevet dok vas omamljuje miris dunja. Deca će posebno uživati u igri s druželjubivim i pitomim ponijima, a u ponudi za njih je i adrenalinski park Brkina avantura. O sjajnoj kuhinji izlišno je i govoriti, a ako poželite da pecate, možete i to na obližnjim zmajevačkim ribnjacima.

Kako doći? Do Brkinog salaša doći ćete starim putem za Suboticu – nalazi se nedaleko od aerodroma na Čeneju, 10 kilometara od autoputa E-75 i sedamnaest kilometara od Novog Sada. Adresa je Međunarodni put 312, Čenej.

Kontakt za najavu dolaska: 060/7308920

3. Bucin salaš

Bucin salaš kod Temerina, za razliku od prethodna dva, ne nudi smeštaj, ali na osnovu njegovog imena pogodićete šta je njegova najjača strana! Na ovom salašu uistinu se možete fantastično najesti i uživati u vojvođanskim đakonijama. Ipak, njegova ponuda tu ne staje. Poljoprivredno gazdinstvo Bucinog salaša ima dvadeset domaćih životinja – možete zamoliti domaćine da vam ispričaju kako je nekad izgledao život na salašu, ali i pomoći im u radu sa životinjama ako ste vredni i raspoloženi. Osim toga, možete se baviti sportom na nekoliko terena, ili provozati fijakerom. Užitak za celu porodicu!

Kako doći? Bucin salaš nalazi se blizu Temerina, u jugoistočnoj Bačkoj, kao i u blizini puta E-75. Adresa je Proleterska, Temerin.

Kontakt za rezervacije: 021/840-776

4. Pajin salaš

Na Pajinom salašu blizu Čeneja kažu da njegovo visoko drveće i skriveni prostor kriju sećanje na zabranjenu ljubav oficira i udate žene. Možda je priča izmišljena, ali nije izmišljeno da se ovde zaista možete sakriti od grada i uživati u miru i tišini – posebno u bungalovima koji kriju parove koji bi radije da budu neviđeni. Restoran domaće kuhinje nudi specijalitete poput pačijih prsa u sosu od narandže i teletine ispod sača, ali i izvrsna vina, što lokalna, što ona iz Crne Gore, Hrvatske, Italije, Francuske, Argentine i Čilea. Ugođaju će doprineti seoski detalji kojima salaši obiluju, kao i tamburaški orkestar vikendom, dok će deca uživati u igralištu.

Kako doći? Pajin salaš nalazi se kraju Čeneja, na 15 kilometara od Novog Sada. Adresa je Međunarodni put 325, Čenej.

Kontakt za rezervacije: 021/71-47-04; E-mail: pajinsalas@gmail.com

5. Mitin salaš

Čenej je naročito plodno tle za salaše, tako da se tu nalazi i ovaj naš predlog – Mitin salaš. Star je oko trista godina, ali turisti će uživati u njegovom renoviranom i prilagođenom izdanju. Vedar i raspoložen, gazda Mita, zadužen za boravak gostiju, rado će vam pričati o istoriji salaša i svojoj porodici. Ako želite da se oprobate u jahanju, pomoći će vam i oko toga! Naravno, ne propustite vojvođanski ručak u restoranu, a u objektu starom više od jednog veka možete da prenoćite. Kako je salaš u funkciji edukativnog turizma, ovde su održavane projekcije filmova i književnih večeri – možda naletite baš kad je neki događaj!

Kako doći? Adresa je Vuka Karadžića 53, Čenej

Kontakt za najavu dolaska: 021/714-712, E-mail: mitinsalas@gmail.com

6. Perkov salaš

Perkov salaš pravi je mali muzej: ovde ćete videti jarmove, plugove, taljige, razboje za tkanje, rustično pokućstvo, ali i jednu od najvećih zbirki starih odevnih i ukrasnih predmeta u Vojvodini. Ukoliko rešite da ovde prenoćite, spavaćete na madracima punjenim kukuruznom ljuštikom, te na posteljini staroj dva veka. Da vam se od ovog izleta u prošlost ne zavrti u glavi biće zadužen restoran Perkovog salaša: tradicionalna vojvođanska jela, deserti, te domaća rakija i domaće vino okrepiće vas i usrećiti onako kako samo domaća hrana može.

Kako doći? Perkov salaš naći ćete u blizini naselja Neradin, u podnožju Fruške gore. Do njega se dolazi seoskim putem nakon što se isključite s asfaltnog puta Irig–Neradin. Adresa je Moše Pijade, Neradin.

Kontakt za najavu dolaska: 064/1156465

7. Babin salaš 

Porodično gazdinstvo Babin salaš još je jedna sjajna opcija za aktivan odmor. Ovde, naime, možete učestvovati u uređenju cvećnjaka, radu u rasadniku, nezi povrtnjaka, branju jabuka, pečenju rakije, branju lekovitog bilja, košenju trave, hranjenju živine… Ako želite da saznate nešto o starim zanatima, ovde možete da prisustvujete edukaciji na tu temu. Odmor posle ovih aktivnosti naći ćete pod krošnjom bagrema uz rakiju i kafu, te bačku zakusku, dok se oko vas motaju pasi, mačke i živina, a čuje se oglašavanje konja. Na Babinom salašu možete i prenoćiti u nekoj od etno soba, a leti svratiti na obližnju Tisu na kupanje, ili pak pecanje i vožnju čamcem.

Kako doći? Babin salaš nalazi se u opštini Žabalj, na magistralnom putu Novi Sad–Zrenjanin; otvoren je za posetioce od aprila do novembra, i neophodno je najaviti se.

Kontakt za najavu dolaska: 063/397937

8. Cvejin salaš 

Cvejin salaš na ulazu u selu Begeč, prema Bačkoj Palanci, još je jedno mesto gde se morate najaviti. Naime, ovo zdanje porodične kuće Cvejin zatvorenog je tipa. Nudi vam pravi odmor od grada svojim mirom i tišinom. Uživajte u zelenom dvorištu i šumici oko kuće. Poseta salašu podrazumeva obilazak imanja, druženje s domaćim životinjama, te ručak i odmor. A za ručak – tradicionalne vojvođanske đakonije, poput slatkog kupusa s mesom, gulaša, pasulja, paprikaša… I naravno, sobe za odmor u kojima ćete spavati snom pravednika.

Kako doći? Cvejin salaš nalazi se na putu ka Bačkoj Palanci, pre ulaza u selo Begeč. Adresa je Nikole Tesle 2, Begeč

Kontakt za najavu dolaska: 021/29-98-045, 063/538-976

9. Petlov salaš

U samom gradu nalazi se Petlov salaš: komadić ruralnog i rustičnog u urbanoj sredini. Lepo uređeno dvorište i starinske vodenice odmor su za oči i prijatan ambijent u kom ćete uživati u odličnoj domaćoj kuhinji, ali i ribi, te jelima s roštilja. Leti ćete se odmarati u bašti pod brezama i lipama, a zimi u romantičnom izgledu salaša, obavezno uz Perkovu kajsiju, salašku rakiju. Pored sjajne hrane i usporenog ritma života, ovde možete uživati i u tenisu, deca u dečjem igralištu, a tu će se negde motati i petlovi – po kojima je salaš dobio ime.

Adresa: Podunavska 2, Novi Sad

Kontakt za rezervacije: 021/6364664

Autor: Tihana Smiljanić

Foto: Facebook, Unsplash

Povezani članci