Oktobar u Novom Sadu: Šta ne treba da propustite

Tmurnom i neretko kišovitom mesecu oktobru, Novi Sad se suprostavlja svojim neospornim šarmom, ali i brojnim kulturnim događajima za sve uzraste i svačiji ukus. Mi vas pozivamo da zavirite u naše predloge, pa hajde da zajedno obojimo oktobar nijasama umetnosti. Mnoštvo događaja i aktivnosti je pred vama, te razloga da ovog oktobra posetite Novi Sad ne manjka. Naravno, uz sve preduzete mere opreza i s maskom na licu

 

Poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture

Kaleidoskop kulture, projekat kulture zajedništva, u svojoj poslednjoj Nedelji primenjene umetnosti pretvoriće Spens u centar dizajna. Stoga vam predlažemo da u okviru trećeg Dizajn paviljona, koji počinje sutra a trajaće do 8.oktobra, pogledate izložbu Design for culture, realizovanu u saradnji sa evropskim projektom ReCulture i PDP konferencijom. Ovom izložbom će biti predstavljene najbolje evropske i regionalne dizajn prakse u sektoru kulture. Ceo program Nedelje primenjene umestnosti pronađite ovde.

Kultura na dlanu

Nemojte propustiti ni izložbu Trajne vrednosti koja je do 15.oktobra otvorena u Galeriji Matice srpske, a predstavlja Zbirku umetničkih dela DDOR osiguranja – 395 radova likovne i primenjene umetnosti srpskih, regionalnih, ali i dva umetnika iz Danske i SAD. Naša preporuka je da svratite i do Kulturne stanice Svilara jer do 11. oktobra imate priliku da pogledajte monografiju Vladimira Veličkovića, jednog od najeminentnijih srpskih slikara, koja nosi naziv Vladimir Veličković – Peinture / Paintings / 1966 – 2019, u izdanju Vina productions iz Francuske. Kulturna stanica Eđšeg centar je foto-priča Moj siguran prostor, izložbe koja će biti predstavljena od 12. do 15. oktobra u okviru 6. Festivala mentalnog zdravlja, a ove godine obeležava se i četvrt veka  međunarodnog video festivala Videomedeja, pa vam pedlažemo da posetite Kulturnu stanicu Svilara od 14. do 16. oktobra.

Oktobar na daskama koje život znače

Najstariji nacionalni teatar, Srpsko narodno pozorište, otvorio je 161. sezonu čuvenom Verdijevom operom Aida spektakularnim nastupom na Tvrđavi, a ukoliko ste propustili premijeru i ujedno ste ljubitelj ove umetnosti, svakako vam predlažemo da je pogledate. Na repertoaru je 7. i 13. oktobra, a ne propustite ni da pročitate ni tekst Da li Novi Sad postaje grad opere. Na sceni SNP-a, 5.oktobra će premijerno biti izvedena i predstava Golmanov strah od penala Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević. Takođe vam toplo preporučujemo da nabavite ulaznice. U Pozorištu mladih nas u oktobru očekuje gostovanje Zvezdara teatra i predstava Voz, u kojoj uloge tumače legendarni Sergej Trifunović i Voja Brajović. Reditelj komada koji je inspirisan delom Kormaka Makartija upravo je Voja Brajović. Nemojte propustiti ni predstavu Tri musketara, koja će se igrati 22.oktobra, a na repertoaru Novosadskog pozorišta nalazi se predstava Bludni dani kuratog Džonija (19.oktobar), po romanu nagrađivanog pisca Filipa Grujića.

Klasika u srcu

Vojvođanski simfonijski orkestar je uvek zadovoljstvo slušati, te vam toplo preporučujemo da zaokružite 21.oktobar u svom planeru i, ukoliko ste u mogućnosti, posetite koncert povodom svečanog otvaranja 41. NOMUSa. Uživaćete u klasičnoj muzici pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, kao i izvođenju virtuoza na violini, koncert majstora Londonskog simfonijskog orkestra, Romana Simovića. Program osmodnevnog festivala obogatiće brojni uvaženi umetnici i ansambli, primarno okupljeni oko dve osnovne ideje: obeležavanja 230. godišjice od smrti genijanog i neponovljivog autora vanvremenskih dela klasične literature – Volfganga Amadeusa Mocarta, i sveaktuelne teme migracija u savremenom svetu.

Novi Sad za decu

Tradicija održavanja dečijeg filmskog festivala KIDS FEST se nastavlja i ove jeseni, pa svoje mališane obradujte kokicama i nekom od bioskopskih projekcija koje će se prikazivati od 18. do 24. oktobra, u bioskopima širom Srbije. Naša preporuka su animirani filmovi Nepopravljivi Ron i Duša, koje možete pogledati u Cineplexx Promenada. Zabava za celu porodicu! Ceo program pronađite ovde.

Da muzika i umetnost čine čoveka i društvo boljim, uverićete se ukoliko sa decom 17. oktobra u 11 sati posetite Kulturnu stanicu Eđšeg. Mališani će imati priliku da premijerno pogledaju operu Cvrčak i mrav, Udruženja Visoko C, koja je autorsko delo Marije i Branislava Cvijića, solista opere SNP.

Sve čari noćnog bazara

Čuvena Riblja pijaca u centru Novog Sada u oktobru će se čak dva puta pretvoriti u jesenji noćni bazar, na kom ćemo, osim ića i pića imati priliku da kupimo i lokalne proizvode preduzetnika iz Novog Sada i okoline. Posetite Noćni bazar 1. ili 15, oktobra i uz muzički program uživajte u preplitanju mirisa domaćih kobasica, piva i vina, pazarite zimnicu i dimljeni sir, dok vam poglede kradu unikatne rukotvorine na tezgama malih proizvođača.

Potrčimo!

Najizazovnija disciplina kraljice sportova, okupiće dugoprugaše na još jednom Novosadskom maratonu koji će se održati 10. oktobra  sa početkom u 10 sati. Start je ispred Doma Vojske, a osim trke na 42 kilometra i polumaratona, ljubitelji trčanja moći će da se takmiče i na  5 i 10 kilometara. Još danas imate priliku da se prijavite za učešće, a mi vam osim takmičarskog duha i lepog vremena želimo da istrajete do kraja i pobedite (sebe).

Autor: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci