Jesenje avanture na Fruškoj Gori

Iako jesenji dani mogu da donesu kišne oblake i hladnije periode, ovakvi vremenski uslovi ne mogu da spreče avanturiste da odu u prirodu i pronađu neku od adrenalinskih avantura koje nudi Fruška gora. Bilo da ste se uputili rekreativno ili sa ciljem da pobedite na nekom takmičenju, ova planina usred Panonske nizije je savršena destinacija za one koji traže teže staze za pešačenje ili trčanje, stene za penjanje ili stazu na kojoj će isprobati svoje veštine u planinskom biciklizmu, pa i za one koji žele da se vinu pod oblake.

Gde na Fruškoj gori možete pronaći izazovne staze za pešačenje i trčanje?

Fruška gora sa svojim najvišim vrhom Crvenim čotom, koji se uzdiže na skromnih 539 metara nadmorske visine, jeste niska planina, ali ne dajte da vas to zavara. Gusto raspoređeni stmi brežuljci predstavljaju veliki izazov.

Rute Fruškogorskog maratona koje nude ovakvu vrstu staza su Mali zapadni ekstremni maraton i Mali istočni ekstremni maraton. Na delovima zapadne staze između Brankovca i cilja, staze su takve da su na nakim delovima postavljeni konopci kako bi spust bio bezbedan. Na istoku je tu veliki uspon sa podnožja Fruške gore u Paragovu, pa do Iriškog venca, ali i spust do početka naselja Irig odakle staza opet vodi uzbrdo do Iriškog venca. I samo učestvovanje na nekim dužim stazama Fruškogorskog maratona može biti izazovno, posebno onima koji planiraju da trče.

Jesen je i vreme kada se organizuje Otvoreno prvenstvo Fruške gore u planinskom trčanju na kojem su staze od oko 6 do 12 km, u okolini lokaliteta Glavica. Za ljubitelje noći i trčanja pod zvezdanim svodom, tu je i Night Challenge koji je dug od 7 do 19 km.

Za one koji se ne boje malo blata postoje i izazovi poput Invictus Challenge na kojem možete očekivati brojne prepreke, od penjanja na konstrukcije i konopce, puzanja kroz blato, preskakanja ograda, pa i malo pejntbola,a što je lošije vreme, time ovakvi izazovi postaju teži.

Planinski biciklizam na  Fruškoj gori

Planinski biciklizam je sport koji je sve popularniji u Srbiji, a svoje mesto je našao i na Fruškoj gori. Sa svojih 80 km dužine i mnogim naseljima koja su povezana i drumskih i šumskim putevima, stazama i stazicama Fruška gora je izvanredno prošarana. Osim maratonskih i obeleženih planinarskih staza, mogu se naći blage, strme, manje ili više tehniči zahtevne staze, za svačiji ukus i za mnoge discipline.

Od trasa za cross-country bicikliste, preko downhill i enduro izazova do uređenih bajk parkova, biciklisti mogu da uživaju u širokoj lepezi koju fruškogorski teren pravi.

 

Zbog blizine Novog Sada, popularne početne tačke su sigurno Popovica, Ledinci, obronci u blizini Sremskih Karlovaca, Bukovca, spustovi sa Iriškog Venca na tri strane, okolina Vrdnika i Rakovca, i ostalih mesta koja su blizu grada.

Dalje staze, u okolini Crvenog čota, Bešenova, Popovog čota, Letenke, Doline Kestenova, Andrevlja i Testere, su za one koji žele da pobegnu od planinara i drugih biciklista, a pritom uživaju u prirodnom miru.

Uređena staza Bike Park Bukovac se nalazi nadomak ovog mestašca, i svakako je nezaobilazno mesto za svakog MTB entuzijastu. Pored spustova, tu su skakaonice, oštre krivine i brojna takmičenja koja organizuju ljubitelji ovog sporta.
Iako možete da ga očekujete tek na proloće, tu je i Fruškogorski MTB maraton, koji postoji od 1992. godine, a jedini je događaj ovog tipa na Fruškoj gori.

Penjanje uz prirodnu stenu

Orlovo bojište je nekadašnji kamenolom i vidikovac sa kojeg se vide Iriški venac i prelepi fruškogorski valovi. Ovaj lokalitet je već godinama najinteresantnije penjalište gde sportski penjači oprobavaju svoje veštine.

Pored Orlovog bojišta postoje i drugi napušteni kamenolomi i profili stena u okolini Vrdnika, Rakovca, Zmajevca i drugih manjih lokacija, ali je svakako preporučen organizovan odlazak sa penjačkim klubom.

Pogled na Frušku goru sa paraglajdera

Fruška gora je izvrsno mesto za one koji žele da polete i krenu da se bave paraglajdingom. Pogled sa visine na planinu i ravnicu koja je okružuje je jedinstveni prizor za svakoga dovoljno hrabrog da polete, a kada vremenski uslovi to dozvole, može da se leti tokom čitave godine. Oni koji bi voleli da jednoga dana samostalno upravljaju paraglajderom, moraju proći posebnu obuku u nekom od klubova koji okupljaju ljubitelje visina.
Takođe, ako mislite da niste spremni za takav poduhvat, moguće je leteti u tandemu sa instruktorom, pored kojeg je jedino potrebno opustiti se i uživati u pogledu.

 

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci