Jesen donosi pozorište Novom Sadu

Nova pozorišna sezona u Novom Sadu je uveliko počela. Nove premijere došle su u naš grad, a tu su i uzbudljive predstave gostujućih pozorišta, kao i dobre stare izvedbe. Visit za vas izdvaja komade kojima možete da se radujete u narednom periodu u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Novosadskom pozorištu.

Premijere u Srpskom narodnom pozorištu

161. sezona Srpskog narodnog pozorišta obeležena je premijerama predstave Golmanov strah od penala i spektakularnom izvedbom opere Aida pod otvorenim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kraj oktobra i početak novembra u SNP donose još dve inzvaredne premijere.

Prva premijera koja vas očekuje 30. oktobra je balet Stevana Hristića u četiri čina Ohridska legenda. Narodna legenda o mladoj turskoj robinji koja se pretvara u golubicu, magično poletevši u slobodu, je poslužila Hristiću kao libreto za ovaj komad. Dirigent Aleksandar Kojić će uz prvake, soliste i ansambl Baleta, kao i Hor i Orkestar SNP-a, upotpuniti ovaj balet u režiji Vladimira Logunova. Priča puna emocija prati pokušaje mladog para, Biljane i Marka, da ponovo budu zajedno i raskinu okove koji sprečavaju ostvarenje njihove ljubavi. U fantastičnom svetu vila, rusalki i zvezde Danice koji kroz klasični baletski izraz pomažu Marku da spase Biljanu, isprepleteni su magija i realnost prikazani kroz prizmu srpske tradicije.

 

Predstava koja je prvi put u na sceni SNP-a, i govori o polovima, ispituje šta je to „normalnost” i kako se suočiti sa sobom je Midlseks. Mlada glumačka ekipa izvodi ovu predstavu na osnovu romana Džefrija Judžinidisa nagrađenog Pulicerom, a režiju potpisuje Jovana Tomić. Od 1. novembra će novosadska publika moći da vidi priču o interseksualnoj osobi koja je odrastala kao devojčica, da bi tokom tinejdžerskih dana primetila da je njeno telo drugačije od njenih vršnjaka, kada odlučuje da živi kao muškarac. Tema o kojoj se malo zna, pruža uvid u to kako je biti „drugačiji” u svetu gde se sve svrstava po normama i kategorijama, i sa čime se suočavaju osobe koje izlaze i tih okvira koje društvo smatra normalnim.

Obilje muzičkog repertoara čeka vas u predstavi o rok ikoni kraja šezdesetih i samog početka sedamdesetih godina prošlog veka. Ko je ubio Dženis Džoplin vodi u 1970. godinu u sobu 105 Lendmark hotela. gde su Dženis sa 27 godina ubili porodica, prijateljim bivše ljubavi, alkohol, droga ili možda društvo u kojem je živela?

Ova predstava neće biti jedini muzički spektakl u SNP-u. Rok opera koju su pripremili Novosadski big bend i Orkestar opere SNP-a predstaviće spoj muzičkih žanrova roka, džeza i opere. Hitovi pop i rok grupa koje su ostavile večan trag u svetskoj i domaćoh muzičkj sceni 20. veka dobili su nov život u pozorištu.

Lutke preuzimaju Pozorište mladih

Prva nedelja novembra Pozorište mladih čini domaćinom 52. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka u Srbiji. Od 2. do 6. novembra će biti izvedeno 9 predstava iz sedam gradova: Kragujevca, Niša, Zrenjanina, Subotice, Beograda, Novog Sada i Banjaluke.

Pod sloganom Na krilima publike Pozorište mladih ugošćava najbolje lutkare Srbije u susret svom 90 rođendanu i novosadskoj tituli Evropsle prestonice kulture 2022. godine. Pozorište lutaka Pinokio otvara Susrete pozorišta lutaka predstavom Bela Griva. Kragujevečako pozorište za decu predstavom Vetar uči mališane kako da uživaju u povetarcu i pošalju lepe misli svojim prijateljima niz vetar. Niško Pozorište lutaka predstavlja svet bajki Hansa Kristijana Andersena predstavom Princeza na zrnu graška.

Dečje pozorište iz Subotice pripremilo je više predstava, a one su Pipi duga čarapa i Teatru s ljubavlju na mađarskom, a Malo pozorište Duško Radović iz Beograda izvodi San letnje noći po Šekspirovim motivima. Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina spremilo je Pepeljugu na mađarskom jeziku, a glumci Pozorišta mladih će još jednom pred novosadskom publikom biti u potrazi za plavim zecom. Lutkarske susrete zatvara Dječje pozorište Republike Srpske iz Banja Luke i Vuk sa mirisom bobica, predstava koja govori o povratku prirodi kroz lik devojčice Saše koja je postala vuk.

Jedna od predstava za koju su ulaznice već nekoliko puta rasprodate je Devojčica sa šibicama, o deci kojoj je ulica jedini dom, o njihovim pričama, bajkama, detinjstvu i smrti.

Šta se dogodilo 1937. godine u Londonu kada su se sreli otac psihoanalize Sigmund Frojd i nadrealističar Salvador Dali saznajte u predstavi Histerija, koja se izdvaja kao urnebesno mračna komedija.

Novosadsko pozorište

Foto: TONS

Malo drugačije teatarsko iskustvo pronaći ćete u Novosadskom pozorištu uz premijeru muzičko-poetske književne kompozicije Ljubav na sto načina. Ova predstava je svojevrsna zbirka poetske i muzičke literature, proze i pesama velikih poznavalaca ljubavi, pisaca i pesnika svetske i mađarske književnosti. Od apostola Pavla, preko Šekspira, Atile Jožefa, Lasla Nađa, Adama Devenija i mnogih drugih koji su rečima pronikli u esenciju stvari iz koje se rađaju univerzumi – o ljubavi.

Tu su i klasik književnosti, Tolstojeva Ana Karenjina, i Seljačka opera koja oživljava događaje i likove prošlosti suočavajući ih sa sadašnjicom i ljudi u njoj, te publika postaje svedok grehova koje je otkopao ašov vremena. Narativ prati mešavina mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, uz muziku nalik baroknoj, sa primesama klasicizma i roka.

 

Foto: Uroš Dožić, Vladimir Veličković

 

Povezani članci