Novosađani predstavljaju Evropsku prestonicu kulture

Kultura u Novom Sadu je način života. Pozivnicu za posetu Evropskoj prestonici kulture uputili su mnogobrojni Novosađani i Novosađanke iz različitih sfera društvenog života našeg grada.

Balerine, ulični svirači, slikari, veslači, basketaši, performeri, plesači, boćari, muzičari, fotografi zajedno su predstavili sve one vrednosti i specifičnosti koje čine deo identiteta grada i kao takve su i jedan od razloga za dobijanje prestižne titule – Evropske prestonice kulture.

Budući da nam je preostalo nešto više od 50 dana do trenutka kada će novosadska kulturna scena dobiti nov sjaj, pozivamo vas da pogledate kratak video-snimak koji prikazuje bogatstvo različitosti koje su utkane u vrednosti našeg grada. U godini titule očekuje nas bogat kulturni program koji će kroz osam programskih lukova obuhvatiti čak 1500 događaja i ujediniti više od 4000 umetnika.

Kroz ono što najbolje rade, učenici i učenice Muzičke i baletske škole u Novom Sadu, članovi AKUD „Sonja Marinković“, mladi i već nagrađivani, ali i renomirani vizuelni umetnici i umetnice među kojima su Aleksandar Bunčić, Pavel Surovi, Luna Šalamon, kao i tatu majstor, koji nosi epitet jednog od najboljih u Srbiji, Ivan Sabo, vizuelno su predstavili raznolikost Novog Sada.

Dokazujući da kulturu ne čini samo umetnost, već i druge oblasti, kao što je sport, ovoj svojevrsnoj promociji pridružili su se i članovi Veslačkog tima Danubius, predstavljajući tradiciju Novog Sada stvorenu na obali Dunava, basketaši 3X3 koji, ostvarenim uspehom prethodnih godina, ispisuju novu sportsku istoriju Srpske Atine, kao i koreografkinja Marina Aranitović koja je stekla višegodišnje iskustvo kako u zemlji, tako i u inostranstvu i brojni plesači.

Promociji Novog Sada kao Evropske prestonice kulture doprineli su i umetnici iz drugih gradova Srbije, među kojima je kompozitor, Nemanja Mosurović, kao i filmski radnici koji su ostvarili internacionalnu karijeru Aleksandar Adžić i Miloš Jaćimović i drugi.

Povezani članci