Raskršće: migratorni identitet Novog Sada kroz umetničke događaje

Programski luk Seobe, koji će kroz mnogobrojne umetničke događaje predstaviti multikulturalni Novi Sad kao evropski prostor kretanja, podeljen je u četiri programske celine. Prva od ovih celina je Raskršće, koja traje do polovine februara, a centralni događaji biće izložbe koje će nam predstaviti bogato kulturno nasleđe ovih prostora, ali ćemo uvideti i kako je, kroz proces migracija, ali i umetnosti u migratornim kretanjima u prošlosti, nastajao i razvijao se Novi Sad. 

Iz bogatog programa koji možete pratiti na našem sajtu, izdvojili smo samo neke od interesantnih događaja koji će obeležiti prvu polovinu februara, te vas pozivamo da posetite ove značajne izložbe, kao i da na vreme nabavite ulaznice za neki od koncerata Vojvođanskog simfonijskog orkestra, u kojima ćete sasvim sigurno uživati.

Izložba Akcenti – Novi Sad

Kada: 1. 2 – 30. 3.

Gde: Zbirka strane umetnosti (Muzej Grada Novog Sada)

Geopolitički položaj grada Novog Sada, na obali Dunava, na raskršću Srednje Evrope i Balkana, uslovaljava da on bude predstavljen u evropskom kontekstu. Ova izložba predstaviće istorijske vrednosti Novog Sada, koje su nastajale, prihvatane i razvijane u periodu dugom više od tri veka. Simbolično, kroz 22 godine i 22 akcenta, iz bogate istorije našeg grada, biće ispričana priča o njegovom identitetu kao mestu koje je oduvek karakterisala multikulturalnost.

Izložba Novi Sad – moderan grad

Kada: 12. 2 – 26. 2.

Gde: Spens

Multimedijalna arhitektonska izložba, predstaviće javnosti do sada neviđenom arhivskom građom urbanistički razvoj Novog Sada u svetlu procesa industrijalizacije grada i infrastrukturnih promena. Novi Sad – moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali naš Grad, onakvim kakav je danas.

Izložba Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine

Kada: 1. 2 – 30. 4.

Gde: Muzej Vojvodine

U Muzeju Vojovodine imamo priliku da pogledamo multimedijalnu izložbu Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine, kojom su predstavljeni najvredniji eksponati ove ustanove kulture – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. Putovanje kroz vreme će vam približiti ne samo daleki istorijski kontekst, već i uzbudljivi proces otkrića i konzervacije drevnih šlemova. O nasleđu će govoriti i različiti umetnički programi, radionice i tribine, dok će monodrama Krv i blato, u okviru čak 16 izvođenja, predstaviti lik rimskog oficira Dizona, mogućeg nosioca jednog ovakvog šlema. U intervjuu za Visit Novi Sad, direktorka Muzeja Vojvodine, Tatjana Stanković Pešterac, otkrila nam je pojedinosti i predstavila značaj ove izložbe za Evropsku prestonicu kulture.

Koncerti The best of Novi Sad

Kada: 10. 2

Gde: Sinagoga, Srpsko narodno pozorište

Ovaj izuzetan umetnički događaj obuhvata ukupno tri koncerta Vojvođanskog simfonijskog orkestra – The Best of Novi Sad, na kojima će se, predstaviti šest izuzetnih umetnika svetskog kalibra koji prolaze ili su prošli kroz proces migracije. Prvi koncert održan je 2. februara, dok će druga dva biti 10. februara (koji izdvajamo u okviru pomenute programske celine Raskršće) i 17. februara. Koncert koji nas očekuje za manje od nedelju dana, okupiće legendarne umetnike, violinistu Stefana Milenkovića i pijanistu Kemala Gekića, koji će zajedno sa Vojvođanskim sinfonijskim orkestrom nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu.
U sinergiji svetskih, a naših muzičara, videćemo najbolje virtouze multikulturalnog Novog Sada, pozitivne rezultate kulturne raznolikosti, ali i vrednosne promene koje se migracijama generišu.

Izložba Putevima niti

Kada: 10. 2 – 10. 3.

Gde: Ustanova za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Mladost“

Titula Evropske prestonice kutlure je dobar okvir da sagledamo vojvođanska i srpska narodna obeležja u evropskom ključu. One su još jedan dokument-mozaik o istoriji seoba na evropskom tlu. Odatle i ideja za projekat Putevima niti, koji će iz dosadašnjih iskustava u realizaciji Festivala narodne nošnje, nakita i oglavlja –Biserna grana, ukazati na značaj nacionalnih obeležja kao pozadine savremenih umetničkih praksi. Pored izložbe fotografija narodnih nošnji, programi uključuju i seminar Nošnja kao ogledalo identiteta – i slično i različito 5. februara, kao i reviju narodnikh nošnji 6. februara.

Izložba Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku kroz odabrane dokumente Bačko-bodoroške, Tamiške i Tontalske županije 

Kada: 9. 2 – 9. 3.

Gde: Istorijski arhiv Novog Sada

Izložba u Arhivu Vojvodine pružiće uvid u izuzetno dinamičnu istoriju naseljavanja različitih evropskih naroda u Vojvodinu za vreme Habzburške monarhije. Imaćete priliku da vidite odabrane arhivske dokumente, koji su svedoci kulturnog nasleđa i istorije ovog područja na čiju su multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost veliki trag ostavile migracije stanovništva tokom 18. i 19. veka.

Autorka: Lorjana Bosin

Foto: Vladimir Veličković, Srđan Doroški

Povezani članci