Evropska prestonica kulture kao grad klasične muzike

„Novi Sad je oduvek bio kulturni centar, a impesivna titula Evropske prestonice kulture koja mu je pripala, samo je kruna jedne jako duge i slavne tradicije. Novi prostori za koncerte, odnosno kreativno izražavanje umetnika i sadržaji koji u njoj nastaju, bitno doprinose kulturnoj ponudi grada i naravno, dodatno podižu kapacitete edukacije i umetnosti.”

Ovako o vojvođanskoj prestonici i novim prostorima za kulturu govori Kemal Gekić, jedan od najvećih pijanista današnjice, koji, kako ga opisuje Boston Globe, nosi u sebi harizmatičnu crtu genija. On će novosadskoj publici zasvirati 10. feburara, u Srpskom narodnom pozorištu, kada će nastupiti na drugom od ukupno tri koncerta Vojvođanskog simfonijskog orkestraThe Best of Novi Sad. Ovo muzičko veče oplemeniće još jedan umetnik zadivljujuće biografije i veliki virtuoz na violini Stefan Milenković.

Pričamo o migracijama jezikom muzike

Da Novi Sad menja kulturni život građana i posetilaca, te da se zaista pretvara i u grad klasične muzike, govori činjenica da se nikad u istoriji Srpske Atine nije dogodilo da za samo 45 dana, u okviru programskog luka Seobe, imamo priliku da slušamo vrhunsku klasiku na više od 15 koncerata. Mnogi od najtalentovanijih evropskih i domaćih savremenih muzičara ispričaće nam priču o migracijama na evropskom tlu univerzalnim jezikom – kroz muziku.

Vanvremenska dela klasične muzike biće izvedena ne samo u novosadskoj Sinagogi, najznačajnijoj religijskoj i kulturno-istorijskoj znamenitosti grada i u Srpskom narodnom pozorištu – mestima na koja smo navikli kada je reč o ovakvim koncertima, nego i u novim prostorima za kulturu, poput Gradske koncertne dvorane i mreže kulturnih stanica, razvijenih zahvaljujući Fondaciji Novi Sad – Evropska prestonica kulture, a sa idejom da upravo kultura bude prisutna svuda i nađe svoj put do svih nas.

Nova prepoznatljiva mesta kulture

Specifičnost prve u istoriji Novog Sada izgrađene Gradske koncertne dvorane jeste to što je ona jedan od retkih primera u ovom delu Evrope koji spaja dve važne institucije – Muzičku i Baletsku školu. Zvuci dobre muzike, ples i energija onih koji stvaraju umetnost pronašli su put do mesta koje diše zajedno sa izvođačima na sceni  i koje će nam u godini titule doneti brojne koncerte i druge kulturno-umetničke sadržaje.

Kulturne stanice su, za razliku od velike koncertne dvorane, svedoci bogatog istorijskog nasleđa koji će, transformisani u nova, moderna središta kulture, ispisivati novu istoriju. Pokrenute sa idejom da uključe građane i ožive sve gradske kvartove, kulturne stanice su novi mostovi kulture Novog Sada.

Kulturna stanica Eđšeg

Svetski umetnici, a naši

Novi Sad je grad koji je oduvek negovao i razvijao kulturu klasične muzike. Tu su se rodili ili jedan deo života proveli najveći umetnici i to sećanje na njih, obris tih umetnika koji su godinama, pa čak i decenijama prolazili istim ulicama kojima mi danas prolazimo, ostaje da živi i dalje. Neki od njih prošli su kroz proces migracija, a u Evropsku prestonicu vraćaju se izgradivši impresivne međunarodne karijere, da je svojim interpretacijama nadahnu i obogate.

Tokom februara i marta naš i njihov grad pretvoriće se u pozornicu na kojoj će vrhunski svetski virtuosi različitih nacionalnosti, a pre svega Novosađani, univerzalnim jezikom muzike predstaviti duh multikulturalnog mentaliteta Novog Sada.

Šta nam grad klasične muzike donosi?

Nova središta kulture donose sprektakularne koncerte klasične muzike širom grada, koje vam toplo preporučujemo da posetite.

8 – 12. februar / Vojvođanski festival klasične gitare, koncert Miloša Vukovićakoncert Vedran Ferizović Trio i koncert Dušana Bogdanovića/ Kulturna stanica Eđšeg

10. ferbuar / The best of Novi Sad (Kemal Gekić, Stefan Milenković, dirigent Srboljub Dinić) / Srpsko narodno pozorište – Velika Sala

17. februar / The best of Novi Sad (Rita Kinka, Robert Lakatoš, dirigent Aleksandar Marković) / Sinagoga

17 – 20. februar / Muzički mostovi / Dom kulture Beočin, Srpska čitaonica Irig, Karlovačka gimnazija, Sinagoga

24. februar / ROctet / Gradska koncertna dvorana

28. februar / Koridori (Camerata Novi Sad i Nebojša Jovan Živković) / Gradska koncertna dvorana

2. mart / Pasija po Mateju (Muzičke (i)migracije i Bahova novosadska staza) / Sinagoga

Svi programi deo su Seoba, koje će se sve do 20. marta, baviti pozitivnim uticajem migracija, bogatstvom raznolikosti i uticajem na umetnost kroz više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti. Ispratite programe svih dešavanja u okviru ovog projekta Evropske prestonice kulture, a programsku knjigu, možete pronaći na zvaničnom sajtu Fondacije.

Novi Sad je oaza muzike i grad koji živi s kulturom oduvek. Stefan Milenković

Autorka: Marija Nenadić

Foto: Marko Pudić, Vladimir Veličković

Povezani članci