8 izložbi kroz koje ćete otkriti Novi Sad i sebe

Februar i prva polovina marta u Novom Sadu u znaku je Seoba i preko 150 događaja, koji će se odigrati u okviru drugog programskog luka Evropske prestonice kulture. Ukoliko se zaputite u šetnju, obradovaće vas što samo u krugu od kilometar-dva, kroz osam sjajnih izložbi koje su postavljene pretežno u centru grada, možete upoznati Novi Sad, njegov identitet, istoriju i kulturno nasleđe, pa i nešto novo naučiti o sebi. 

Sve izložbe tematski su blisko povezane sa samim gradom, kao i kretanjima stanovništva koja su promenila i obogatila identitet našeg grada. One uključuju različite umetničke izraze: fotografije, slike, instalacije, stare predmete i mnoge druge forme. Ovo je jedinstvena prilika da tokom mesec dana upoznate Novi Sad i (iznova) posetite ove ustanove kulture.

Evropska prestonica kulture je Dan grada Novog Sada proslavila na poseban način – dva muzeja otvorila su dve izložbe koje pričaju priču evropskog Novog Sada. Pa tako, u Zbirci strane umetnosti (Muzej Grada Novog Sada) možete posetiti prvu izložbu  Akcenti – Novi Sad, koja će predstaviti istorijske vrednosti koje su nastajale, prihvatane i razvijane u periodu dugom više od tri veka. Simbolično, kroz 22 ključne godine, tj. 22 akcenta, predstavljen je identitet Novog Sada, kao mesto koje je oduvek karakterisala multikulturalnost. Izložba će biti otvorena do kraja aprila.

 

Druga izložba koju imate priliku da pogledate u Dunavskoj ulici, u Muzeju Vojvodine, jeste Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine. Na interdisciplinaran i inovativan način, predstaviće istorijsku pozadinu migracija na prostorima Novog Sada koje traju još od praistorije, ali će prikazati i njihov kulturni značaj za nas danas. Imate priliku da uživo vidite tri najvrednija eksponata Muzeja Vojvodine, jedinog muzeja na svetu koji čuva čak tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. Ova izložba takođe traje do 30. aprila.

U Kulturnom centru Novog Sada vas čeka treća izložba, koja se, zapravo, sastoji od dve pojedinačne u okviru projekta Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine (1921 – 1941) i sedamdesetopetogodišnjica kolonizacije (1945 – 1948) . U pitanju je  Preci i potomci  i Seljačka zemljoradnička zadruga Hercegovina koje će sve do 20. februara približiti publici temu kolonizacije Vojvodine kroz različite umetničke medije. Jednomesečna izložba u Arhivu Vojvodine, četvrta po redu, Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku kroz odabrane dokumente Bačko-bodroške, Tamiške i Torontalske županije , ponudiće publici priliku da, od 9. februara do 9. marta, samostalno istraži pitanja migracija. Uz to, predstaviće migracije na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku.

Mapa izložbi o Novom Sadu

Peta izložba o našem gradu je Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama u Galeriji Prometej, koja će do 8. marta predstaviti lične priče Novosađana kroz svakodnevni život četiri ugledne porodice koje su se u razdoblju od 18. do 20. veka doselile u Novi Sad – Šosberger, Karlavaris, Kapamadžija i Bori. Ova izložba obuhvatiće i dve sjajne radionice za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Novi Sad – moderni grad je šesta izložba koju vam preporučujemo da pogledate, a biće dostupna od 12. do 26. februara na SPENS-u. Ova izložba o procesu industrijalizacije grada realizuje se kao plod dugogodišnjih istraživanja i interpretacija različitih narativa i materijala o modernizaciji Novog Sada koje su sprovodile Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada. Kroz svima razumljive priče o izgradnji grada, praćene do sada neizlaganim arhivskim materijalom, izložba će objasniti ključni procese koji su kreirali modernost Novog Sada.

U Kulturnoj stanici Eđšeg možete posetiti sedmu izložbu po našoj preporuci, Novi Sad, gitara, svet, u okviru aktuelnog Vojvođanskog festivala gitare, koja će kroz fotografije i istorijske dokumente predstaviti razvitak umetnosti klasične gitare u Novom Sadu.

Osma izložba koju savetujemo da ne propustite, posebno ako ste ljubitelj knjige, jeste Seobe duša Novi Sad kroz knjigu, koja je centralni događaj istoimene programske celine Seobe duša, a biće otvorena 3. marta. Povezana je sa Međunarodnim sajmom knjiga u Novom Sadu, na kojem ćete imati priliku da kupite neko novo izdanje po promotivnim cenama. Tokom trajanja izložbe, imaćete priliku da sretnete i čujete savremene regionalne pisce Rumenu Bužarovsku, Milicu Vučković, Miljenka Jergovića, Damira Karakaša, Kristiana Novaka i Darka Cvijetića. Partner je Novosadski sajam, gde će se program i realizovati, a za koji su podršku pružile kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.

Ne propustite ove izložbe u februaru i martu u Novom Sadu – otkrijte grad i sebe na osam izložbi u Evropskoj prestonici kulture. 

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Marko Pudić

Povezani članci