Gde u Novom Sadu možete kupiti (retke) knjige?

Da li ste već ispratili Novi Sad kroz knjigu? U Auli Novosadskog sajma postavljena je izložba Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu u okviru programskog luka Seobe. Još nekoliko dana imate priliku da posetite ovu multimedijalnu izložbu fokusiranu na rekonstrukciju knjige kao objekta prisutnog u svakodnevnom životu, u okviru koje ćete se dotaći sinergije analognog i digitalnog medija.

Izložbu je moguće posetiti u Auli Novosadskog sajma do 13. marta, a kada je već program Seoba duša posvećen književnosti, iskoristili smo priliku da se podsetimo svih sjajnih mesta u Novom Sadu gde je moguće kupiti knjigu – osim u knjižarama najvećih izdavača u zemlji kao što su veliki lanci Laguna i Vulkan. Danas se selimo na manja mesta, ona za koja neretko kažu da „imaju dušu“, i na kojima ćete možda naći i retke knjige. Idealne su i za nalaženje poklona, tako da započnite turu ovim književnim mestima!

Knjižara Most

Gde se nalazi: Zmaj Jovina 22, u pasažu

Kako kažu u Mostu, „ponekad morate sići da biste se popeli!“. Da biste ušli u ovu simpatičnu knjižaru u centru grada, sići ćete bukvalno u podrum. Ali to što je prostor ispod zemlje ne znači da je mračan i neprijatan – naprotiv! U prijatnom ambijentu Mosta, koji postoji, doduše s promenjenim adresama, od 1994. godine, naći ćete uvek najmanje 12.000 naslova, a među njima i polovne klasike, stručnu literaturu i antikvarne enciklopedije, kao i knjige o Novom Sadu, ali i udžbenike i knjige o istoriji, filozofiji, sociologiji i filmskoj umetnosti. Tu je i neizostavna lepa književnost, a ako ne znate odakle biste krenuli, obratite se ljubaznim knjižarima Mosta koji će biti više nego srećni da s vama proćaskaju o svojim favoritima i preporuče vam nešto što će vam „leći“.

Nublu

Gde se nalazi: Žarka Zrenjanina 12

U Nublu se dolazi s namerom – inače vam može promaći ova knjižara-kafić preko puta Gimnazije Isidora Sekulić. Iako je ovo mestašce poznatije kao kafić i prijatno mesto gde se može popiti kafa ili posetiti svirka, ono je i knjižara, a ima i antikvarnicu. Ako tražite literaturu na stranom jeziku, moguće je da ćete je naći baš ovde. U antikvarnici na spratu naći ćete širok dijapazon polovnih knjiga, a kako se u knjižari nalaze udobne fotelje za ljubitelje knjige, očekujte da istražujete, listate i merkate, sa sve kafom ili nekim drugim pićem u ruci. (Pazite da ne oštetite knjige, doduše!) U Nublu se povremeno održavaju i promocije novih knjiga i autora, pa ih zapratite na mrežama da biste bili u toku s dešavanjima.

Bulevar Books

Gde se nalazi: Bulevar Mihaila Pupina 6

Šta se dešava kad tri prijatelja reše da otvore knjižaru? Desi se vedar, šaren i prijatan prostor ispunjen knjigama i muzikom na tri sprata. Bulevar Books je knjižara-kafić koju ste sigurno primetili na mrežama po udobnoj sofi s neke književne večeri, ili lepim i instagramičnim kafama. No iako privlači pogled, to definitivno nije najvažnije što Bulevar Books nudi! Tako ćete ovde naći male izdavače i alternativnu muzičku scenu, kao i stripove. Knjižara koja svira, kako vole da je zovu, organizovaće za ljubitelje pisane i otpevane reči mnoge događaje koji se ne propuštaju, a ako dolazite u neko „običnije“ vreme, tokom dana, iskoristite priliku da prelistate zanimljive naslove uz dobru kafu. Kako kažu posetioci i domaćini – neke od njih najverovatnije ćete kupiti!

Zenit

Gde se nalazi: Njegoševa 24

Iako relativno nova – knjižara Zenit otvorena 2019. godine – brzo je osvojila srca Novosađana. Kako i ne bi, kad i sami kažu da su nastali kao potreba za otvaranjem knjižare koja bi svojom ponudom i programima bila i knjižara, ali i kulturni centar. U tome su očigledno uspeli, jer pored knjižarske delatnosti, Zenit nudi promocije knjiga, džez svirke, projekcije filmova, izložbe, di-džej nastupe, te predstavljanja pisaca i izdavačkih kuća. Ako tražite unikatan poklon osim knjige, ovde ćete naći suvenire umetnika iz cele zemlje. Ne propustite da pročitate „zašto Zenit“ na njihovom veb-sajtu jer je suviše dobro da bismo prepričavali, a posle toga obavezno svratite po knjigu, po želji ili preporuci.

Mala velika knjiga

Gde se nalazi: Ignjata Pavlasa 4

Mala velika knjiga je knjižara koju ljudi znaju kao „knjižaru u holu Pozorišta mladih“. Radi preko trideset godina, a u njoj „caruje“ Radmilo Mulić, najstariji knjižar u gradu. Zahvaljujući njemu, Mala velika knjiga ima i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje možete prelistati. U Maloj velikoj knjizi možete da se izgubite među gotovo 40 hiljada naslova! Aktivni su i na Kupindu sa preko 2000 polovnih knjiga – ako ste sprečeni da lično prošetate, poslaće vam željenu polovnu knjigu poštom. Na svom instagram profilu objavili su savet da uštedite vreme i prvo kod njih dođete kad ste u potrazi za ređom knjigom, jer, kako kažu, mnogo im se puta dešavalo da kupci dođu i kažu da su obišli ceo grad tražeći nešto – a onda to nešto ovde i nađu.

Prolaz u Jevrejskoj

Gde se nalazi: Jevrejska 3

Ovoj odrednici ne treba ni sajt ni profil na društvenim mrežama. Novosađani dobro znaju da u prolazu u Jevrejskoj 3 mogu naići na retke knjige, ali i ploče. S jeseni je ovaj prostor popularan i za školarce, kada se kupuju polovni udžbenici. Zastanite sledeći put ako ste u potrazi za štivom ili konkretnom knjigom, prodavac u Jevrejskoj možda će vam pronaći baš ono što vam treba.

Najlon pijaca

Gde se nalazi: Temerinski put 1

Na kraju, ne smemo izostaviti ni čuveni prostor od neprocenjive vrednosti za mnoge Novosađane, na kom se može naći sve od igle do lokomotive – Najlon. Premda zahteva rano ustajanje i spremnost da zasučete rukave i dobro prokopate po onom što se nudi, ljubitelji knjige moći će štošta od polovnih da nađu upravo ovde. Zato, ako tražite konkretnu knjigu s kojom dosad niste imali sreće po knjižarama, ili samo volite da otkrivate razne neobičnosti i zaboravljene naslove, izdvojite bar jedan vikend, nađite društvo, i sigurno ćete se zabaviti prolazeći kroz ove male privatne biblioteke pune istorije.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović, Marko Pudić

Povezani članci