Verujete li u bajke? Maštajmo zajedno!

Na ovo pitanje odgovorićemo zajedno narednog vikenda, te pođite s nama na magično putovanje kroz svet bajki i to na samo 10 kilometara od Novog Sada. Zaintrigirani? Vodimo vas u Rumenku, u kulturnu stanicu koja će se preobraziti u čarobnu scenografiju. U okviru programa Bajke budućnosti, održaće se lutkarski festival namenjen deci predškolskog uzrasta, na kom će neke od poznatih priča biti predstavljene u sasvim drugačijem svetlu. Maštajmo zajedno! Povedite svoje najdraže i pogledajte neke od ovih predstava, te dozvolite sebi da vam to bude porodična priča za pamćenje.

Otvaranje će obeležiti nastup sastava Camerata Novi Sad, koji će izvesti svitu za gudače Krcko Orašćić, slavnog kompozitora Čajkovskog, čime će najmlađim sugrađani od 17 časova uživati uz klasičnu muziku i predstave.

Mi vam donosimo samo neke od priča koje će vam zagolicati maštu, a vidimo se u KC Rumenka ovog vikenda!

Tri bajke traže čitača / Teatrilo / 7. MAJ u 19 časova

Osmogodišnji Matija jedini u razredu nosi načare zbog čega mu se ostala deca rugaju, te odlučuje da ih baci. To mu, međutim, zadaje muke prilikom čitanja knjiga. Isprva su mu samo slova mutna, a onda i radnja knjige postaje maglovita i svi događaji, princeze i prinčeve iz bajki Devojka cara nadmudrila, Mala vila i Biberče postaju pomešani. Shvativši da jedino on može da raspetlja haos i svađe među likovima, Matija stavlja naočare i rezrešava zbrku, a sebe prihvata sa dve lupe na očima kojima svet vidi jasnije.

Princeze sa stavom / Le studio / 8. MAJ u 19 časova

Poznajete li princezu Krastaču? Da li ste sreli jedne večeri, u tami, princezu Noći? Je li vam se desilo da čavrljate s Katicom od Slovarice? Ili da gledate kako, oko vatre, igra Roma Nuška? Ili ste možda negde primetili princezu Zulu Zazu? Princeza Četvrt Meseca, princeza Doremi, princeza Prolaznica iz Kine, i mnoge druge, sakrile su se u dnu nekog dvorca ili na vrhu neke kule. Tako dobro zašošoljene, neke su čak i zaboravile da postoje. Ipak, one zaslužuju da ih ponovo otkrijemo. Evo, dakle, sakupljeno na jednom mestu, sve što znamo o tim nepoznatim, anonimnim ili nestalim princezama: dvorske tajne, zakulisne priče, ispovesti iz budoara, začarane šume, sve što su ikad skrivale, sve je ovde objašnjeno, nacrtano, izmešano. Kroz našu interaktivnu predstavu i jedinstven vizuelni kolaž kreiran u tehnici pozorišta senki, vodimo vas u svet nepoznatih, davno zaboravljenih princeza. Na vama je samo da čeprkate i otkrivate. I, ko zna, možda ćete se u nekoj i prepoznati.

Ajfelov toranj / Kulturanova / 9. MAJ u 18 časova

Ovo je priča o devojčici Ani koja na svoj 7. rođendan, iz inata starijem bratu koji joj se ruga, poželi da u svojoj sobi sagradi najviši Ajfelov toranj, viši i od onog u Parizu. Na svom putu upoznaje more, bor i palmu, sluša priče o zaljubljenosti, uči zašto je more slano i odakle tragovi aviona na nebu. Susreće, i još važnije, suočava se sa neprijateljima Strahom i Odustajanjem, prevazilazi ih i uči da može da uradi sve što poželi. Pa čak i da sagradi najviši Ajfelov toranj u sobi.

Dva lažna princa i jedan pravi grašak/ Teatar mladih Mišolovka / 9. MAJ u 19 časova

Scenski tekst za predstavu utemeljen je na bajci Princeza na zrnu graška, ali i drugim arhetipima iz klasičnih bajki koji se propituju, destereotipiziraju i traže nova rešenja. Glavni lik predstave je lažni princ, ekoaktivista, vegan i baštovan. Njegov je celi dan posvećen uzgoju i oplemenjivanju tajne balkonske bašte, te razmeni sadnica i semenja na internet platformi, preko koje i saznaje za neobično takmičenje potrage za pravim semenom graška. Sve bi bilo možda malo manje neobično da naš princ nema 10 godina i da ne ide u peti razred osnovne škole, a svoju zelenu biografiju krije kao zmija noge od vršnjaka i starije sestre. Kada u razred dođu novi dečak i njegova sestra, mesareva deca i borci za prava životinja, on napokon dobija partnere i nekoga s kim bi mogao otići na takmičenje koje će mu promieniti život.

Foto: Promo/EPK

Povezani članci