Proslavite Dan Evrope u Evropskoj prestonici kulture

Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležiće nekoliko događaja u Evropskoj prestonici kulture, a mi vam donosimo predloge gde da se zaputite sledećeg ponedeljka s porodicom, a otkrivamo i koga ćemo slušati tog dana 

Festival Evrope na Trgu slobode

Kada: 9. maja od 17 do 22 sata

Godišnjica Šumanove deklaracije, kojom se obeležava Dan Evrope i slavi godišnjica mira i jedinstva u Evropi, jedan je od najznačajnijih i najvećih praznika Evropske unije. Tim povodom, Evropska prestonica kulture biće domaćin Festivala Evrope na kome će se predstaviti zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije kao i Evropski Pokret u Srbiji.

Šta nas očekuje na Trgu slobode?

Tokom Festivala Evrope od 17 do 20h, prisutni će imati priliku da vide i okuse sve što su članice EU pripremile za njih na svojim štandovima, ali i da se takmiče u košarci 3 na 3 u društvu poznatih reprezentativaca košarkaša i slobodnim bacanjima, da povedu svoje najmlađe u kutak za decu ili osvoje interesantne nagrade u kvizu znanja o EU.

Možda ste već primetili pokretni mural u centru, koji je nastao u okviru inicijative Umetnici u gostima. Oslikava budućnost Evrope viđen očima mladih evropskih umetnika iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, a tog dana će biti zvanično prikazan na Trgu slobode u Novom Sadu.

Ko svira na Festivalu Evrope?

Od 20 sati, takođe na Trgu slobode, očekuje nas koncert Bolji smo zajedno, orkestra Western Balkans Youth Orchestra koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija, kojima će se na bini pridružiti specijalni gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac. Program koncerta obuhvata više muzičkih žanrova i uključuje dela klasične, filmske, rok, pop i etno muzike.

Svi programi u okviru proslave Dana Evrope su besplatni i otvorenog karaktera za sve posetioce. Dan Evrope organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Koncerti i u SKCNS Fabrika

Kada: 9. maja od 19 časova

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope biće obeležen i manifestacijom Ritam Evrope! koju organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Jedna od najprepoznatljivijih manifestacija ovog tipa u regionu, ove godine obuhvatiće muzički program na bini u Kreativnom distriktu, od 19 časova, gde će nastupiti novosadski bend Plavi ptičić, zatim Keckec i Severtransi koji će ovom prilikom odsvirati neke od novih pesama, Kralj Čačkakoji nam sa novim bendom sprema pravi rokenrol koncert, kao i beogradski rege sastav Eyesburn predvođen Nemanjom Kojićem Kojotom, koji će pored dobro poznatih hitova, odsvirati i neke od pesama sa nadolazećeg albuma Troops of Light.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Foto: Promo

Povezani članci