Upoznajte Heroine kroz 6 izložbi u Novom Sadu

Umetnički program Heroine, tokom maja i juna pretvoriće Evropsku prestonicu kulture u centar ženskog stvaralaštva. Ovaj programski luk slavi heroine umetnosti, ruši predrasude i stereotipe i prikazuje razvoj i uticaje emancipacije i jednakosti žena u čitavoj Evropi, a već na samom početku, od 18. do 25. maja, otvara čak šest izložbi koje uvezuju različite istorijske ličnosti važne za našu kulturu. Vredne su pažnje, te vam toplo preporučujemo da ih posetite.

Heroina je prva dama Jugoslavije

Udovica nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Jovanka Broz, bila je žena koja je imala život koji prevazilazi holivudske scenarije. Od linije fronta u Narodnooslobodilačkoj borbi preko sveta diplomatije i džet seta, do života u izolaciji koji je trajao tri decenije, prva dama SFRJ Jovanka Broz kroz decenije postala je svojevrsna pop ikona. U okviru programa Heroine, imaćete jedinstvenu priliku da u Galeriji Matice srpske pogledate izložbu Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovanke Broz, koja će u saradnji sa Muzejom Jugoslavije biti otvorena 18. maja. Ovom prilikom će prvi put javnosti biti predstavljena umetnička dela iz vile Jovanke Broz, kroz koja ćemo bolje upoznati njen intimni svet i ukus, ali i refleksiju vremena i istorisjkih prilika u delima likovne umetnosti koje je odabrala kao dekor svog životnog prostora. Stručno vođenje kroz izložbu je organizovano svakog prvog petka u mesecu: 20. maja, 3. juna, 1. jula i 5. avgusta u 19.00 časova, kao i prvog petka nakon otvaranja i svakog vikenda u dva terminau 13 i u 17 časova.

„Čini mi se da ova kolekcija najpre govori o njenim uspomenama. Razumem je kao jednu zbirku sećanja čija je kustoskinja upravo Jovanka. Nakon Titove smrti iz Rezidencije je prenela (ono što je uspela i što je mogla) sve one stvari koje su budile određena sećanja i koje je lično smatrala važnim. Ova kolekcija nije ništa drugo nego zbirka uspomena pomoću kojih je ulagala napor da ponovo osvoji vreme koje je smatrala izgubljenim“, istakao je kustos Galerije Matice srpske Nikola Ivanović.

Feministička avangarda

Kako heroine umetnice mogu promeniti svet prikazaće i međunarodna izložba Feministička avangarda u okviru programskog luka Heroine. Posetite Muzej savremene umetnosti Vojvodine i od 19. maja do 26. juna pogledajte izložbu koja će predstaviti radove 78 umetnica iz celog sveta, sa posebnim osvrtom na lokalnu scenu koja je iznedrila umetničke akterke čiji je uticaj bio dalekosežan. Izložba se, pre svega, bavi analizom ličnog identiteta žene u savremenoj umetničkoj praksi i društvu, istražuje procese performativnosti, dematerijalnosti i transgresije, kao i ideju probijanja formalnih, medijskih i prostornih okvira. Ne propustite!

Heroine Spomen zbirke Pavla Beljanskog

Pasionirani kolekcionar umetničkih dela, Pavle Beljanski, svetu umetnosti, muzejima i galerijama poklanjao je posebnu pažnju, ako ne i veću nego svojoj struci – diplomatiji. Bio je jedan od retkih muškaraca koji je u to vreme pomagao žensku umetnost, stoga je program Heroine bio odlična prilika da Spomen zbirka Pavla Beljanskog, prvi put u istoriji predstavi žene-umetnice iz svoje kolekcije, uključujući i tumačenja iz perspektive feminizma, kroz multimedijalnu izložbu Heroine Spomen zbirke Pavla Beljanskog koja će biti otvorena 20. maja. Četvrtinu od ukupnog broja dela iz kolekcije čine dela sedam heroina koja će biti predstavljena ovom prilikom: Nadežda Petrović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Milica Zorić, Vidosava Kovačević, Liza Križanić i Leposava S. Pavlović. 

Svoju zbirku Pavle Beljanski je uobličavao od početka dvadesetih godina do svoje smrti 1965. godine, istakla je upravnica Spomen-zbirke Pavle Beljanski, Milana Kvas i dodala: „U periodu između dva svetska rata, kada je Beljanski sakupio dela koja čine nukleus današnje zbirke, kolekcionari širom Evrope su i dalje uglavnom birali dela muških autora. Uz 46 dela iz zbirke Pavla Beljanskog, na izložbi će biti predstavljen i izbor radova umetnica iz Likovne zbirke muzeja formirane putem otkupa i poklona, u kojem se prvi put izlažu crteži Ljubice Sokić, kao i fotografije heroina Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“.

Iz ženskog ugla

Da uticaj Pavla Beljanskog prevazilazi okvire njegovog legata i da transcendira vreme, svedoči i izložba udruženja Češka beseda Iz ženskog ugla koja obogaćuje panoramu preokupacija, delovanja i dostignuća izuzetnih umetnica na ovom tlu od 1850–1950. Posetite Karlovce već narednog vikenda i otiđite na izložbu koja će biti otvorena od 21. maja u Kulturnom centru Karlovačka umetnička radionica.

Ženska marama kao kulturni kod

Čini se da je ženska marama oduvek bila deo svakodnevne ženske kulture, deo radne ili svečane odeće, predmet narodne radinosti i modni dodatak. A možda i izraz patrijarhalne opresije ili ženskog otpora? Ne propustite sjajnu izložbu Marama kao kulturni označitelj, koju kreira Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija” uz internacionalni tim od šest kustoskinja, a koja kroz različite aspekte marame kao kulturnog koda tematizuje kulturu nošenja marama na tri kontinenta (Evropa, Afrika, Azija). Izložba će biti otvorena 18. maja u Muzeju Vojvodine, te vam savetujemo da je posetite tokom šetnje Dunavskom ulicom.

Ženska nit

Još jedna postavka posvećena ženama i tradiciji jeste međunarodna izložba Ženska nit, koja će u saradnji sa Ustanovom za izradu tapiserija „Atelje 61” biti otvorena 25. maja u Kreativnom distriktu (objekat Radionica). Ovom prilikom biće izložene „tapiserije snova tkanih željom i kudeljom”, a izložba će ukazati na problematiku ženskog stvaralaštva i nasleđa na specifičnom polju tapiserije koja se oduvek smatrala ženskom kućnom radinošću.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo/EPK

Povezani članci