Muzika fruškogorskih vila: Koga slušamo u Vrdniku?

Priroda, porodica i prijatelji – to je poruka koju šalje Vila, festival koji nas čeka od 3. do 5. juna u Vrdniku (Fruške Terme Resort), u okviru programa Heroine Evropske prestonice kulture. U sećanje na slavnu Milicu Stojadinović Srpkinju, veliku heroinu, pesnikinju, novinarku i borkinju, ovaj festival odaje počast ženskom stvaralaštvu i svim onim vilama koje naš svet čine boljim i lepšim.

Malo je poznato da je Milica bila i gitaristkinja, a baš na ovaj njen talenat naslanja se muzički deo Vile. Bogat program okupiće domaće, regionalne, evropske i svetske heroine i povesti nas na avanturu kroz različite žanrove i melodije. Šta ćemo slušati za vikend na Fruškoj gori?

Petak, 3. jun

Simone Lamsma i Camerata Novi Sad / 19.30

Jedna od najboljih violinistkinja današnjice, holandska vila klasične muzike Simone Lamsma, sprema nam pravi ugođaj:

„Spremam vam Vivaldijeva Četiri godišnja doba  koja sam odabrala i zbog posebne lokacije na kojoj će se održavati koncert. U pitanju je muzika inspirisana prirodom, koja izaziva mnogo vizija, boja i mašte, a koje je mesto bolje za sviranje ove muzike nego Nacionalni park Fruška gora?! “

Kaliopi / 21.30

Najveća makedonska pop-rock zvezda i jedna od najmoćnijih muzičkih diva na Balkanu, pevaće nam dobro poznate hitove, a posebno se raduje nastupu u Vrdniku:

„Jako sam počašćena i presrećna što ću biti deo festivala “Vila”, jer Novi Sad osim što je Evropska prestonica kulture, odavno je postao prestonica mog srca “.

Jenny Berggren iz benda Ace of Base / 23. 15

Pevačica svetski poznatog benda Ace of Base, Dženi Bergren, stiže iz Švedske u Novi Sad i sprema nam sjajan nastup prvog dana festivala. Uživaćemo u divnom glasu vile pop muzike u prelepom zelenilu Vrdnika.

Subota, 4. jun

Amira Medunjanin i Vojvođanski simfonijski orkestar / 19.00

Magični zvuci sevdalinki i Vojvođanskog simfonijskog orkestra ispreplešće se u predivne melodije poznatih i voljenih pesama u izvođenju Amire Medunjanin, vile tradicionalne bosanske muzike.

Tarja / 23.00

Heroina simfonijskog metala, nekadašnji vokal planetarno popularnog finskog benda Nightwish, Tarja Turunen, sprema nam muzički doživaljaj kakav samo prava metal diva operskog glasa može da priredi. Njoj svojstvenu žanrovsku raznolikost vidi kao izuzetno važnu:

„Od mene se tražilo da biram između klasične i metal muzike, samo zato što ljudi ne razumeju da je moguće raditi i jedno i drugo. Ne mogu da biram, jer volim da radim sa oba muzička stila “.

Nedelja, 5.jun

E-PLAY / 18.00

Alternativni rok bend sa dvadesetogodišnjim stažom zaista će nam prirediti „divan dan“. E-play slušamo u nedelju, poslednjeg dana „Vile“, i radujemo se zajedno.

„Moram da kažem da ne znam da li mi se više sviđa sam program ili lokacija održavanja festivala “, rekla je članica benda, Maja Cvetković.

Natali Dizdar / 19.30

Vila hrvatske pop scene, Natali Dizdar, začaraće nas divnim melodijama i, u tonu festivala i čitavog programa Heroine Evropske prestonice kutlure koji slavi žene i žensko stvaralaštvo, poziva nas na igru uz poruku da „Ovaj ples dame biraju “.

Violistkinja Tabea Cimerman / 20.00

Uz sva ova priznata imena, u Vrdnik iz Nemačke stiže i najbolja violistkinja na svetu. Tabea Cimerman je dobitnica prestižne nagrade „Ernst fon Simens” za 2020. godinu i sprema nam koncert za pamćenje u Vrdničkoj kuli.

Warpaint / 23.00

Indi rok zvezde pravo iz SAD-a dolaze na Frušku goru. Četiri moćne heroine zatvoriće festival, u nedelju, 5. juna u 23 sata. Ovaj nastup definitivno ne treba propustiti!

„Vila“ donosi i izuzetno raznolik dečiji, filmski i pozorišni program, a celokupnu satnicu sa mapom pronađite ovde.

Partner programa Heroine je Erste banka

Autorka: Zorana Bokan

Foto: Promo/epk

Povezani članci