Uživanje za najmlađe: festival Vila

Prvi vikend ovog meseca obeležiće festival Vila, koji se u okviru godine titule Evropske prestonice kulture realizuje prvi put, od 3. do 5. juna, i predstavlja jedan od retkih događaja ovog tipa u našoj zemlji. Koncipiran kao porodični, ali i festival dobrog provoda, program se ističe i lokacijom, koja će vas udaljiti od gradske gužve i izmestiti u mali zeleni raj u Vrdniku, na obroncima Fruške gore. Sa namerom da omogući potpuni ugođaj i deci i odraslima, Vila obuhvata niz muzičkih nastupa, dečjih programa, gastro punktove, bazare sa proizvodima domaće radinosti i mnogo toga drugog.

Ako ste planirali da predstojeći vikend provedete sa najmlađima iz svog okruženja, Vistit Novi Sad vam predstavlja događaje koje ne smete propustiti. Dečji program Vile okupiraće pažnju mališana tokom čitavog dana, a verujemo da će se i odrasli rado priključiti njihovim aktivnostima.

 

Vile čitaju bajke

Anica Dobra, Nataša Tapušković i Nataša Miljković, draga lica koja smo imali priliku da vidimo uglavnom na TV ekranima, sada će se predstaviti u nešto drugačijem izdanju. Vile našeg glumišta i novinarstva čitaće bajke deci i obući stare, dobro poznate priče u novo odelo. Kako to izgleda kada se pozorišne daske, filmski set ili televizijski studio zamene drugačijim ambijentom, a publika željno čeka da čuje bajku – videćemo već u petak, 3. juna u 17 časova, kada će jedna od najpoznatijih vila domaćeg glumišta, Anica Dobra, u svom jedinstvenom maniru ispričati priče za najmlađe. U subotu, 4. juna, od 17 časova, ovaj zadatak preuzima Nataša Miljković, poznata po svom ozbiljnom tonu u emisijama koje godinama pratimo. A, u nedelju, 5. juna, takođe od 17 časova, deca će pomno slušati Natašu Tapušković, koju smo toliko voleli u kultnom filmu Lajanje na zvezde.

Fruška bajka

Jovana Kulauzov Reba je poznata autorka dečjih slikovnica, a njeno najnovije delo za najmlađe nosi naziv Fruška bajka, čije predstavljanje ćemo ispratiti 4. juna od 16 časova. Specifičnost autorkinih dela za decu jeste u tome što su edukativnog karaktera, te Jovana predstavlja srpsku kulturu i istoriju na način prijemčiv nižim uzrastima. Autorka je mnogih edicija, poput one o dinastiji Nemanjića, srpskim princezama i vladarkama, kao i slikovnice o Mihajlu Pupinu. Šta novo donosi Fruška bajka u autorkinim tematskim okvirima, videćemo u Vrdniku.

Ko čuva zmajevo blago?

Predstava za decu Čuvari zmajevog blaga, nastala na predlošku istoimene knjige Danice Mujković, u organizaciji kompanije Erste, okupiće najmlađu publiku 4. juna u 18 časova. Reč je o zabavno-obrazovnoj predstavi, koja ima svoju verziju i u vidu dečje igrice. Erste banka je kroz ovaj vid aktivacije pronašla način da deci predstavi finansijsku pismenost i edukaciju, te ih podstakne na interakciju i prve korake u svetu finansija. Zlatko, Novčica, Goblin, Bubica, neki su od junaka koji imaju za cilj da sačuvaju zmajevo blago, a videćemo na koji način će publika u tome moći da im pomogne. Na istu temu, organizovane su i Erste radionice za decu 4. i 5. juna od 16 do 20 časova.

Dečji kutak, Rok kamp, bioskop na otvorenom i Teorija relativiteta

Koliko su najmlađi posetioci spremni za akciju? Dečji kutak daće prostora mališanima da se druže i usmere energiju na poligon spretnosti, bilijar nogom, igru frizbijem, puštanje zmajeva ili aviona, a sve uz podršku stručnih animatora. Takođe, svoje emotivne i društvene sposobnosti moći će da isprobaju na radionicama pod nazivom Oblutak, koje je osmislila Dunja Šašić, ekspertkinja u kreativnom radu sa decom.

DDOR je pripremio Šumsku učionicu, u kojoj će deca saditi cveće, a kompanija IDEA će dočekati najmlađe u Šumi IDE(J)A 4. i 5. juna, sa ekološkim programom čiji su autori urednici dečjeg ekološkog tv-serijala Uprirodi se. U Šumi IDE(J)A deca će kroz radionice Šumenkov insektarijum, Brzometlicin, Piratin reciklarijum, praviti kućicu za insekte, hotel za bubice, bombone od recikliranog papira, instrumente od prirodnih materijala, suvenire od recikliranog materijala i mnogo toga drugog.

U subotu, 4. juna, od 16.30 gledaćemo neobičnu plesnu predstavu Teorija relaviteta, koju izvode polaznici plesne škole Viva dance.

Poslednjeg dana, 5. juna, očekuje nas i Rok kamp za devojčice, kada će, u 17 časova, devojčice iz kampa održati mini-nastup pred publikom. Udružene sa muzičarkom Majom Cvetković iz benda E-Play i novinarkom i urednicom emisije Bunt na RTS-u, Brankom Glavonjić, devojčice će predstaviti svoj talenat široj publici.

U nedelju, 5. juna u 21 čas očekuje nas film Leto kada sam naučila da letim, koji je poslednjih meseci pobrao sve najlepše kritike publike. U režiji Radivoja Andrića i prema scenariju Ljubice Luković, a na predlošku istoimene knjige Jasminke Petrović, ovaj porodični film namenjen je i deci i odraslima. U jedinstvenoj atmosferi, u bioskopu pod vedrim nebom, projekcija će biti pravi ugođaj za sve. Nakon filma, publika će moći da porazgovara o utiscima sa filmskom ekipom, te da postavi pitanja i dobije odgovor iz prve filmske ruke.

 

Partner programa Erste banka.

Autor: Leona Pap

Foto: Promo

 

 

Povezani članci