Koga slušamo na Autonomnom festivalu žena

Treće izdanje Autonomnog festivala žena ove godine ćemo moći da posetimo od 6. do 12. juna u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i u prolazu kod „raspevane knjižare” Bulevar buks, u okviru Heroina, novog programskog luka Evropske prestonice kulture. Žensko stvaralaštvo, kultura nenasilja, rodna ravnopravnost, samo su neki od lajtmotiva AFŽ-a, ali i čitavog programskog luka, koji evocira imena naših najznačajnijih heroina prošlosti kroz stvaralaštvo savremenih umetnica i aktivistkinja.

Posebna atrakcija za sve posetioce AFŽ-a biće muzički program, koji će biti održan u prolazu kod Bulevar buksa, a na kom će nastupati neke od najatraktivnijih regionalnih i evropskih izvođačica. Ida Prester i Lolobriđida, Elemental, Pretty Loud, Gudrun Gut sa svojim projektom Monika Werkstatt, Strouberiz, Femikseta, Bo, Oli Pop, na sebi svojstven način će se predstaviti u ime suštinski važnih ženskih pitanja koja pokreće festival. Kroz različite umetničke forme i moderan audio-vizuelni pristup, Autonomni festival žena promoviše žensko preduzetništvo i stvaralaštvo u saradnji sa lokalnim aktivističkim grupama, poput Protestnog hora i drugih, a ove godine festival je bogatiji za glasove nekih od omiljenih muzičkih umetnica.

U ponedeljak, 6. juna, od 21 čas slušamo Idu Prester i grupu Lolobriđida, koji godinama važe za neke od najpopularnijih imena na regionalnoj alternativnoj sceni. Dobitnica MTV nagrade za najboljeg izvođača u regionu, Ida je od samog početka muzičke karijere ostala verna elektropop i sintpop numerama, zbog kojih važi za pop ikonu na našim prostorima. Tekstovi njenih pesama, kao i specifična vizuelna estetika koju neguje, nisu jedino što je odlikuje, jer je Presterova poznata i po svojim aktivističkim istupanjima u javnosti, kojima se zalaže za prava raznih manjinskih grupa.

Tokom sedmodnevnog trajanja festivala moći ćemo da se upoznamo i sa muzikom Femiksete, jedinstvenog projekta koji jednom godišnje pravi kompilaciju pesama domaćih autorki, kantautorki i bendova sa prisutnim ženskim autorstvom. Žanrovski raznolika, Femisketa je od velikog značaja za afirmaciju ženskog stvaralaštva, a ove godine slavi svoje deseto izdanje najpre  4. juna u Domu omladine, a potom i u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture u okviru Heroina. Čak 30 novih kompozicija otkriće publici nove mlade nade domaće muzičke scene. Vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja potpisuje svima omiljena Zombijana, poznata kako po duhovitim ilustracijama, tako i po britkim porukama i kritičkom stavu prema brojnim aktuelnim pitanjima, a naročito onima koji se tiču ženskog društvenog i privatnog položaja. Osim kroz angažman na Femikseti, Zombijanu ćemo upoznati i kroz izložbu humanitarnog karaktera koja se takođe realizuje u okviru AFŽ-a, tokom sedam dana festivala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

A, drugog dana festivala, stiže svetska atrakcija i legenda berlinske elektronske scene, Gudrun Gut. Nemačka muzička producentkinja i di-džej, Gudrun Gut je aktivna preko tri decenije u andergraund vodama i važi za ikonu osamdesetih u Nemačkoj. Zaobilazeći komercijalne tokove, umetnica je i danas aktivna, a njen poslednji projekat Monika Werkstatt nastao je 2017, u okviru lejbla Monika Enterprise sa idejom saradnje ženskih di-džejeva i muzičarki. Eksperimentalna feministička saradnja rezultira elektronskom muzikom koja ljubitelje neće ostaviti ravnodušnim, usput razbijajući predrasude o kolektivnoj proizvodnji elektronske muzike i pop kuluturi uopšte. U okviru AFŽ-a, publika će prisustvovati jedinstvenom nastupu 7. juna od 21 čas, te postati deo čitavog muzičkog procesa, a kroz radionicu i naučiti ponešto o ovoj vrsti muzike.

U četvrtak, 9. juna, od 20 časova slušamo domaće kantautorke Stroberiz, Bo i OLI POP. Anamarija Tumbas, subotička kantautorka poznatija kao Stroberiz, brzo je osvojila ljubitelje indi i alterpop zvuka, koji ona sama karakteriše kao sladunjavi dark pop, a koji prate emotivni tekstovi i gitarske melodije udružene sa bubnjevima i bas gitarom. Bojana Bulatović – Bo, beogradska je kantautorka koja se istakla drugačijim tekstualnim i muzičkim sadržajem. Sarađivala je sa Kojom i Manjom iz Discipline kičme, Antonom iz Partibrejkersa, Bananom iz Električnog orgazma. Njeni tekstovi usmereni su na društvenu kritiku i aktuelne teme koje nas okružuju. Olivera Popović, poznatija kao Oli Pop, sada već važi za kraljiicu alternativne pop muzike, a često u javnosti iznosi i svoje stavove po pitanju položaja žena u današnjem društvu, mentalnog zdravlja i drugih važnih tema savremenog doba. U bavljenju muzikom, Olivera je iskusila brojne faze, a u samostalnu karijeru je krenula na Takt festivalu, gde je nastupala s pesmom Dragi, udaj se za mene, a široj publici predstavila se i na Beoviziji. Oliveru možemo upoznati i na njenom Youtube kanalu i Instagram stranici koji nose naziv Dnevnik anksiozne devojke, putem kojih otvoreno govori o svom mentalnom zdravlju.

Pretposlednjeg dana festivala, 11. juna od 21 čas, slušamo Pretty Loud, hip hop atrakciju koju čini šest mladih Romkinja, a potom i Elemental, jedan od omiljenih regionalnih bendova, čiji nastup počinje u 22 časa. Grupa Elemental od 1998. godine neguje rep i tzv. organic hip hop zvuk ukombinovan sa džezom, fankom, soulom, regeom i rokom. Tokom karijere su sarađivali sa brojnim zvezdama hrvatske scene poput Josipe Lisac, Kubizma, Matije Dedića i drugih. Hip hop zvuk sa svim svojim specifičnostima prenosi i ženski romski sastav Pretty Loud, koji je osim muzikom, javnost osvojio i kao važan društveni projekat. Hrabre, samostalne i odlučne, devojke iz Niša su osnovale grupu 2014. godine i od tada promovišu borbu za jednakost i slobodu Romkinja, ali i svih žena na svetu. Značaj ovakvog projekta prepoznale su i inostrane organizacije, kao i princeza Jelisaveta Karađorđević koja ih je pozvala da učestvuju na njenoj izložbi Dugo putovanje kući. Najveći uspeh postigle su na festivalu Žene sveta u Londonu. Zatvaranje AFŽ-a 12. juna od 20 časova obeležiće nastupi horova Z’Borke iz Ljubljane, beogradski Horkestar i Pop Hor Radio iz Novog Sada.

Osim atraktivnog muzičkog programa, tokom festivala nas očekuju izložbe, tribine, književno popodne, performansi i drugi događaji, a kompletan program i satnicu možete pronaći na sajtu novisad2022.rs. Čekamo vas na AFŽ-u!

Autorka: Leona Pap

Foto: Kristijan Smok, Jadranka Ilić,

Povezani članci