Izložbe s porukom mira koje ne treba da propustite

Evropska prestonica kulture je od 17. juna do 17. jula u znaku mira – naredni programski luk doneće Novosađanima i svim posetiocima grada niz različitih kulturnih događaja, koji šalju jedinstvenu poruku Evropi i svetu. Kako i samo ime kaže, Tvrđava mira proklamuje dijalog i pomirenje, koji su nam u ovom momentu i te kako potrebni. Sa idejom da na ruševinama, u društvenom i političkom smislu, nastaju remek-dela, koja ostaju kao trajni temelj mira, Evropska prestonica kulture okuplja veliki broj stranih i domaćih umetnika i radnika u kulturi, koji će na sebi svojstven način dati viziju ratnih dešavanja i njihovih izazova. Izložbe čine važan deo Tvrđave mira, a imaćemo priliku da pogledamo preko 15 postavki različitog tipa, u najznačajnijim novosadskim institucijama kulture, ali i na otvorenom prostoru, tako da će svaki prolaznik (ne)namerno učestvovati u promišljanju nekih od aktuelnih i relevantnih društvenih pitanja.

U Kulturnoj stanici Svilara, bivšoj fabrici svile koja je bila jedan od punktova na putu zarobljenika Racije u Novom Sadu, pogledaćemo izložbu Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu. Izložba je postala svetski afirmisana jer koristi savremenu metodologiju, razvijenu u našoj zemlji, a koja se pokazala od izuzetnog značaja za drugačiji odnos prema kulturi sećanja. Kolekcija grafičkih novela se bavi predratnim životom stvarnih istorijskih ličnosti jevrejskog, romskog i srpskog porekla, odnosno zajednicama koje su bile ne udaru nacističkih okupatora. Otvaranje izložbe je 17. juna u 19 časova, a moći ćemo da je posetimo do 24. juna. U Svilaru nam dolazi i Marisa Rot, dobitnica Pulicerove nagrade, sa svojim životnim delom, izložbom Jedna osoba plače: žene i rat. Foto-reporterka iz Los Anđelesa, podstaknuta tragičnim događajima iz porodične prošlosti, tri decenije je radila na fotografijama koje ćemo videti na izložbi. Autorka je na specifičan način vezana za Evropsku prestonicu kulture – jer su baš ovde, 1942. godine tokom Racije, stradali neki od njenih najbližih, pa tako ova izložba predstavlja globalni foto-esej, ali nam i pokazuje kako je rat uticao na žene. Otvaranje je 18. juna u 13 časova, a izložbu možemo pogledati do 24. juna.

Postavka na otvorenom, na jednoj od omiljenih lokacija Novosađana, od 18. juna do 17. jula pretvara Kej u prostor za promišljanje namenjen svima nama. Budućnost sećanja: od Racije do Aušvica, izložba je koja će pokušati da odgovori na pitanja čemu zapravo služi kultura sećanja i da li postoji razlika između pojedinačnih nacionalnih i onog sećanja koje nazivamo evropskim. Praćena istoimenom debatom, postavka pokušava da odgonetne ova i druga slična pitanja. Otvaranje je zakazano za 18. jun u 16 časova.

Kulturni centar Novog Sada ugostiće nekoliko izložbi u okviru Tvrđave mira. U Malom likovnom salonu KCNS-a možemo da vidimo Izložbu slika Melite Kraus, koja predstavlja radove ove slikarke iz Bjelovara. Melitine slike pričaju priču o nestalom svetu istočnoevropskih Aškenaza kroz akvarele i artbook. Izložba se otvara 18. juna u 17 časova, a traje do 24. istog meseca. Likovni salon KCNS-a biće izložbeni prostor za Mariju i Apoloniju, i to od 18. juna sa otvaranjem u 19 časova, a izložba će biti otvorena do 2. jula. Marija i Apolonija prikazuju prijateljstvo dveju žena različitih nacionalnosti, Nemice i Srpkinje, u periodu pred i tokom Drugog svetskog rata i pričaju priču o suživotu na našim prostorima, međuljudskoj podršci i borbi protiv nacizma i fašizma. Od 19. juna do 2. jula, ovde ćemo moći da pogledamo i izložbu Pravednici među narodima, koja dokumentarnim pristupom stavlja akcenat na obične ljude sa prostora bivše Jugoslavije, koji su zbog svojih dobročinstava dobili titulu Pravednika među narodima od države Izrael. Izložba se realizuje uz podršku Memorijalnog centra Jad vašem iz Izraela, osnovanog 1953. godine i karakterističnog po tome što poseduje zid časnih ljudi, u koji se urezuju imena pravednika, a među kojima se nalazi i troje ljudi iz Novog Sada – Marija Tomić, Nadežda Paščan i dr Dušan Jovanović.

Na platou Kreativnog distrikta, tik uz šetalište Sunčanog keja, od 23. juna do 23. jula, biće postavljen Medijski lavirint, neobična multimedijalna postavka u formi lavirinta, koja odgovara na temu savremene medijske manipulacije i propagande. Da biste pronašli izlaz iz ovog interaktivnog poligona, moraćete da potražite odgovore na pitanja koja se pred vas stavljaju. Istog dana u 18 časova otvara se i izložba Zamišljene granice (23. jun – 24. avgust) na Subinom platou u Limanskom parku, koja govori o tome kako neevropski umetnici i aktivisti doživljavaju ideju Evrope i Evropske unije, s osvrtom na probleme neokolonijalizma, ksenofobije, ekonomske eksploatacije, migracija i drugih.

Ostajemo u blizini, i na Keju pratimo izložbu  U potrazi za Evropom, koja će biti otvorena 26. juna u 18 časova i koja traje do 23. avgusta. Devet punktova duž Beogradskog keja, Keja žrtava racije i Sunčanog keja, predstavlja multimedijalnu postavku izložbe, kroz koju će nas voditi šest istorijskih ličnosti. Vodiči kroz koje progovaraju neki od najznačajnijih državnika prošlog veka, publici će približiti dileme i probleme s kojima se suočavala posleratna Evropa.

U Svilari nas očekuje Otvoreni proces (1 – 28. jul), koji se otvara u 19 časova i donosi multimedijalnu postavku namenjenu posleratnoj istočnonemačkoj stvarnosti i slučaju zločina neonacističke grupe NSU, čije suđenje važi za jedno od najobimnijih i najintrigantnijih u nemačkoj javnosti. Izložba donosi autentične priručnike i zapise korišćene tokom ovog velikog sudskog procesa, a u usput nas upoznaje sa radovima velikih filmskih stvaralaca Žilnika, Farokija, Hita Štajerla, Belita Saga i Ulfa Amindea, poznatih po svojim kritičkim stavovima i kontroverznom stvaralaštvu. Otvoreni proces je interaktivnog karaktera, tako da će putem aplikacije publika moći da istražuje ovu temu i van izložbenog prostora.

Dva najveća muzeja u Novom Sadu otvoriće nekoliko velikih izložbi u narednom periodu. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i galerijskom prostoru Šok zadruge očekuje nas ReKapitulacija (3 – 31. jul), izložba praćena performansima, filmskim projekcijama i drugim aktivnostima koji daju osvrt na tri decenije postojanja Led arta, jednog od glavnih činilaca novosadske alternativne umetničke scene, prepoznatljivog po aktivističkom pristupu umetnosti i kritičkom stavu prema aktuelnom političkom trenutku. Muzej Vojvodine biće prostor za jedinstvenu izložbu Iz buke u zvuk (2. jul – 3. avgust) autora Nikole Macure, akademskog vajara i profesora, koji je redizajnirao vojne objekte, odnosno vojni otpad – u muzičke instrumente. Izložba je praćena i koncertom 1. jula u Parku prisajedinjenja, na kom nastupaju muzičari iz Graca i Srbije, udruženi jedinstvenom kombinacijom srpskog i austrijskog marša i idejama demilitarizacije i antiratnog delanja. U Muzeju Vojvodine moći ćemo da vidimo San neolitske noći, izložbu koja nam prikazuje period ranog neolita i milenijumskog pramira, čime se posebno stavlja akcenat na današnje stanje rastrzane Evrope, kao i na teritoriju Balkana koji je, nekada davno, bio kolevka mira. Izložba se otvara 15. jula u 20 časova i traje do 15. novembra. A, jedna od naših najznačajnijih kulturnih institucija, Galerija Matice srpske, od 8. jula otvara izložbu Paralele. Temišvar/Novi Sad (8. jul – 4. septembar), koja nam priča o specifičnostima umetničkih krugova na području Banata, gde su delovali umetnici poput Stefana Teneckog, Pavela Petrovića, Konstantina Danila i Stevana Aleksića, a čija dela se nalaze kako u srpskim, tako i u rumunskim kolekcijama umetničkih muzeja. Na taj način, radovi ovih umetnika predstavljaju zajedničko nasleđe, kroz koje proučavamo i suživot čitavih zajednica u okviru Habzburške monarhije u 18. i 19. veku.

 

Pored izložbi, Tvrđava mira nam tokom narednih mesec dana donosi ukupno više od 280 događaja sa zajedničkom misijom, a kompletan program i satnicu možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Autorka: Leona Pap

Foto: Promo/EPK

Povezani članci