KO SVIRA U DISTRIKTU MIRA?

Od 23. do 27. juna Kreativni distrikt preobražava se u Distrikt mira, nizom izložbi, debata i predavanja najznačajnijih savremenih mislilaca tematizujući pomirenje na nivou regiona i Evrope. U poznatom, vizuelno preoblikovanom prostoru Distrikta, aktuelnim političkim i socijalnim pitanjima bavićemo se i kroz muziku četiri provokativna aktivistička benda: TBF-a, Zostera, Helem Nejse i Obojenog programa.

Prvi dan Distrikta mira zatvara jedinstvena kombinacija repa, hip hopa, roka, fanka, soul i rege zvuka kroz koju splitski TBF već tri decenije preispituje dominantne društvene strukture. Prepoznatljivi po angažovanim socijalnim tekstovima i njihovom vizuelnom izražavanju u vidu kratkih filmova, The Beat Fleet svojim originalnim nastupom poziva publiku na akciju, javnu kritiku političke situacije u regionu, istupanje protiv svakog vida diskriminacije. Do sada su realizovali 7 studijskih albuma za koje su osvojili ukupno 17 nagrada publike i kritike, a Novosađani i gosti Evropske prestonice kulture uveriće se još jednom u njihovu vrednost 23. juna od 22.30časova.

Već iduće večeri, 24. juna u isto vreme, cašpija sarajevskog benda Helem Nejse pružiće publici specifičan pogled na ljubav i druge univerzalne teme, osvrćući se bez zazora na ličnosti i događaje iz svoje neposredne okoline. Uz tri zapažena studijska albuma, urnebesni „Helem Nejse Rejdio Šou”, video-podkast i crtanu seriju „Bruca braca bruda brada”, gosti Distrikta mira ističu se i kao aktivisti u kampanjama Ujedinjenih nacija, od kojih su najznačajnije „Slušaj dijete” i „Biraj riječi”.

U subotu, 25. juna, ljubav se od 22.30 časova prepliće s porukama tolerancije i mira u pesmama grupe Zoster, koja je od svojih početaka 2000. godine u Mostaru preko četiri albuma stigla do desetina samostalnih i festivalskih nastupa širom Evrope, iznova dokazujući da su državne granice tek konvencija, a muzika mnogo iznad njih. Zosterova misija je donošenje progresivnosti, afirmacije, edukacije o pozitivnim odgovorima na nepovoljno stanje u društvu u svaki grad u kojem nastupi. Rege je njihov izbor jer „na ovim trusnim područjima agresivnosti je čak i u muzici previše”.

Program u Kreativnom distriktu završava se u velikom stilu, koncertom kultnog novosadskog Obojenog programa, 27. juna u 22 časa. Pioniri srpskog alt-roka za četiri decenije postojanja naslovima albuma ispisali su akrostih s imenom svog grada, koji sadržajem pesama brane od svake opresije. Bend koji uvek nastupa s verom da će muzika spasiti svet simbolično će poruku Distrikta mira iz Evropske prestonice kulture uputiti čitavoj Evropi.

Ulaz na događaje u Kreativnom distriktu je slobodan.

Autorka: Katarina Kostić

Foto: Vladimir Veličković/ Promo

Povezani članci