Exit festival kao odraz bunta i promena u društvu

Festival koji Novi Sad na nekoliko dana stavlja u sam centar muzičke mape Evrope, pa čak i sveta, jeste festival EXIT koji se tradicionalno održava na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ove godine, održaće se od 7. do 10. jula, a u Novi Sad će stići neka od najznačajnijih svetskih muzičkih imena – Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea, James Arthur, Masked Wolf, ZHU i drugi.

S jedne strane, EXIT festivalu ne treba posebno predstavljanje i verujemo da su mnogi naši čitaoci uz njega odrasli. S druge strane, kako u godini titule Evropske prestonice kulture slavi svoje dvadesetprvo izdanje, to znači da je verovatno stariji od nekih posetilaca, zbog kojih ćemo se ipak upustiti u jednu šetnju kroz istoriju EXIT-a. Ili ste se ipak odlučili za posetu Novom Sadu i EXIT-u po prvi put? Nabavite ulaznice na vreme i – dobro nam došli!

 

Festival koji je trajao 100 dana

Kada je EXIT nastao, njegovi organizatori sigurno nisu imali u vidu da upravo pokreću buduću tradiciju. Imali su, naime, aktuelnih problema – godina je 2000, politička situacija u zemlji besperspektivna. Zato su Studentska unija Fakulteta tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu pokrenuli muzički festival i kulturno dešavanje koje je trajalo čak 100 dana. Ovaj događaj danas pamtimo kao „Nulti“ EXIT, a on je održan pod nazivom Exit Noise Summer Fest. Na više scena između zgrade Filozofskog fakulteta i obale Dunava odigravali su se besplatni koncerti, predstave, tribine, filmske projekcije, žurke i performansi. Nulti Egzit bio je obojen željom da se omladina zainteresuje za politički proces i ohrabri na promene, te je završio žurkom s porukom „Gotovo je“ – ko se seća, slična poruka kružila je tada zemljom i odnosila se na aktuelnog predsednika Slobodana Miloševića. Žurka je održana dva dana pre početka predsedničkih izbora, i zvala se simbolično „Izborno mesto br. 1“.

Kako je Exit rastao, a i Novi Sad s njim

S obzirom na desetine hiljada posetilaca i veliku zainteresovanost, bilo je sasvim logično da se festival održi i naredne godine. I uistinu, kao što svedočimo iz godine u godinu – EXIT raste, a Novi Sad raste s njim, i u tih nekoliko julskih dana (najčešće četiri) postaje još više i osetnije deo sveta nego što je to inače. Sledeće godine EXIT se preselio na lokaciju na kojoj je otad i ostao, na Petrovaradinsku tvrđavu. Ova lokacija nesumnjivo je važan sastojak uspeha koji je EXIT postigao. A kad govorimo o uspehu, možemo se osvrnuti na više parametara i pokazati koliko on briljira.

Već sledeće godine zvezde festivala bili su Bob Sinclair, Kosheen, Roni Size, a od „jugoslovenskih“ Darko Rundek i KUD Idijoti. U narednim godinama stejdževima EXITa „prašili“ su Moloko, Massive Attack, Soulfly, Cypress Hill, The Garbage, White Stripes, Fatboy Slim, Slayer, Laibach, The Cardigans, Franz Ferdinand, Morissey, HIM, Pet Shop Boys, Scissor Sisters, Snoop Dog, The Prodigy, Lauren Hill, Beastie Boys, Wu-Tang Clan, Nightwish, Seks Pistols, Gogol Bordello, Manu Chao, Arctic Monkeys i mnogi, mnogi drugi, a tradicionalno se jutro dočekivalo i dočekuje na DJ stejdžu uz najpopularnije DJ-eve današnjice.

Prva muzička priznanja

Već 2007. EXIT je „pokupio“ važnu nagradu: proglašen je za najbolji evropski festival na Britanskim evropskim nagradama, a titulom najboljeg evropskog festivala ponosno se okitio i na Evropskim festivalskim nagradama u Holandiji 2014. i 2018. godine.

Reči hvale dolaziće tokom dvadeset godina EXIT-a sa najrazličitijih strana: o njegovom odličnom muzičkom programu, pravljenom za najrazličitiju publiku odjednom, a sve to na nesvakidašnjoj i jedinstvenoj festivalskoj lokaciji, pisaće CNN, BBC, Time, Guardian, Daily Mail, Independent, Euronews, Lonely Planet… i dovešće tako neke od gotovo četiri miliona ljudi iz više od šezdeset zemalja sveta koji su dosad posetili festival.

Nije zato ni čudo da je EXIT porastao, osamostalio se, takoreći – dobio decu. Naime, 2014. godine kombinaciji leta u gradu i muzike dodao je onu leta na moru i muzike – naravno, govorimo o festivalu Sea Dance, koji se otad održava u Crnoj Gori krajem avgusta. Tri godine kasnije egzitovskoj ekipi festivala dodat je i Sea Star Festival u Umagu u Hrvatskoj, a 2018. No Sleep Festival u Beogradu.

Simbol Novog Sada, ali i simbol pokreta, promena i progresa

Možda je iz današnje perspektive neobično zastati i setiti se da je EXIT zapravo izrastao iz želje za napretkom i omladinske težnje ka slobodi koja im je tada bila ograničena. Iz EXITa poručuju da oni nisu samo muzički festival, već „pokret, simbol progresa i motor promena u društvu, ali i vodeća platforma za kreativne industrije“. Osim toga, u identitet ovog festivala utkane su i društveno-odgovorne kampanje i podrška humanitarnim, ekološkim i kulturnim pokretima i organizacijama. Ovo je možda važan podsetnik za sve nas o važnosti efekta lavine, ali i, kako bi duhovito rekli na društvenim mrežama, „besmislu sukoba“. Premda nastao iz političkog okruženja i želje za političkim promenama, te povremeno u pratnji političkih skandala, festival je vreme uživanja u muzici i prihvatanju različitosti, te priča o tome kako želja da promenimo nešto u neposrednom okruženju u kom deluje da ništa nema smisla donosi ogromne kulturne i pop-kulturne promene.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Exit arhiva

Povezani članci