Ko svira tri klavira u Distriktu mira?

Novi Sad, odavno afrimisan kao grad muzike, a ove godine i kao Evropska prestonica kulture, i ovog leta dočekuje velikane muzičke umetnosti. Nakon ogromnog poduhvata u vidu Betoven maratona, koji je okupio veliki broj sugrađana na Petrovaradinskoj tvrđavi, menjamo žanr i prepuštamo se Distriktu mira i trojici najboljih regionalnih pijanista – Vasilu Hadžimanovu, Bojanu Zulfikarpašiću i Matiji Dediću. Na koncertu Klavirsko trojstvo 16. jula u 22.20, u Kreativnom distriktu na Bulevaru despota Stefana, slušaćemo virtuoze na klaviru, sa izvedbama – improvizacijama kojim potvrđuju status naboljih izvođača na domaćoj sceni.

Koncert Klavirsko trojstvo: Vasil Hadžimanov – Bojan Zulfikarpašić – Matija Dedić biće održan u okviru aktuelnog programskog luka Evropske prestonice kulture Tvrđava mira, koji za cilj ima proklamovanje kulture dijaloga i tolerancije, u aktuelnom društveno-političkom momentu kada je to preko potrebno. Upravo zato ova trojica vrhunskih umetnika udruženi sviraju na koncertu, u znak interkulturalnog dijaloga, zajedništva, razumevanja i pomirenja, za šta je muzika najbolji način i jezik koji svi razumemo.

Vasil Hadžimanov

Ovaj umetnik važi za jednog od najboljih džez muzičara u regionu, karakterističan po čestom eksperimentisanju sa etno zvukom. Stipendista i diplomac čuvenog Berklija, Hadžimanov je održao brojne nastupe u Sjedinjenim Američkim Držvama, gde je u Njujorku sarađivao sa neprevaziđenim Dejvidom Gilmorom, a oprobao se i u ulozi mizičkog programera. Po povratku u Srbiju, 1996. godine, osniva Vasil Hadžimanov Bend, kada počinju eksperimenti sa tradicionalnim balkanskim melodijama. Tada kreće i saradnja Hadžimanova sa brojnim poznatim muzičarima, pa je tako bio član Darkvud Daba. Kao vrsni kompozitor, Vasil je radio filmsku muziku za poznate filmove i serije kao što su Kad porastem biću kengur, Košarkaši i Otvorena vrata. Kako potiče iz muzičke familije (otac Zafir, majka Senka i tetka Bisera Veletanlić), ne čudi što je na Berkliju studije završio za tri umesto za četiri godine, a onda 2019. postao i zvanično proglašen najboljim džez pijanistom na svetu (na električnom klaviru).

Vasil Hadžimanov

Matija Dedić

A, još jedno „dete muzike”, od slavnih Arsena Dedića i Gabi Novak, Matija Dedić postao je jednako uspešan i popularan u svetu džeza. Od pete godine posvećen muzici i klaviru, u Gracu je završio Džez akademiju. Obišao je svet svojom muzikom, tako da ga je čula publika u Nemačkoj, Turskoj, Španiji, Austriji, Danskoj, Švedskoj, Maroku, Sjedinjenim Američkim Državama… U konkurenciji od 400 muzičara, izabran je kao jedan od finalista Džez festivala u Francuskoj. Izdao je album 2021. godine pod nazivom Ladies, posvećen kantautorkama, pevačicama i svim ženama koje su obeležile njegov privatni i poslovni put – Gabi Novak, Sari Renar, Marijani Zlopaši, Vesni Pisarović i drugima, s kojima je i sarađivao na ovom albumu. Kao gost Evropske prestonice kulture, Matija je nastupao pred novosadskom publikom u okviru Dočeka, a ovoga puta ćemo ga slušati udruženog sa slavnim kolegama u Distriktu mira.

Matija Dedić

Bojan Zulfikarpašić

Francusko-srpski džez pijanista Bojan Zulfikarpašić proslavio se na beogradskoj džez sceni, na kojoj je bio aktivan od tinejdžerskih dana, a 1989. godine je i nagrađen kao najbolji mladi džez muzičar Jugoslavije. Bojan Z, kako ga šira publika poznaje, dobtinik je nekoliko veoma važnih domaćih i inostranih nagrada, među kojima su francuski orden Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, viteza iz oblasti umetnosti i književnosti, koji se dodeljuje za značajne doprinose u umetnosti, kao i nagrada iza najboljeg evropskog džez muzičara European Jazz Prize iz 2005. godine. Poslednjih godina, muzičar se bavi producentskim poslom i sarađuje sa muzičarima poput Mišela Portala i Amire Medinjanin.

Bojan Zulfikarpašić

Ipak, više nego impozantnim biografijama, ova trojica muzičara nas ostavljaju bez daha na svojim nastupima, zbog čega su uvek rado viđeni gosti u Novom Sadu. Ovoga puta, koncept njihovog zajedničkog koncerta Klavirsko trojstvo, razlikuje se od svega što smo do sada imali priliku da čujemo, a to su – mir, tolerancija, pomirenje i interkulturalni dijalog, za šta se i sami zalažu. U skladu sa tim, ovaj vrhunski muzički ugođaj za širu publiku imaće slobodan ulaz, tako da nas očekuje veče za pamćenje.

Autorka: Leona Pap

Foto: Promo/EPK

Povezani članci