Vikend u NS: Paviljon na Štrandu za celu porodicu

Ovog vikenda predlažemo vam da spas od velikih vrućina potražite na najlepšem novosadskom kupalištu, gde će Evropska prestonica kulture obeležiti početak programskog luka Dunavsko more kroz Paviljon na Štrandu. Pozivamo vas da se osvežite uz dozu kulture i uživate u raznovrsnim događajima. Vaše mališane očekuje potpuni ugođaj uz niz dečijih radionica koje će im okupirati pažnju tokom čitavog dana, a oni malo stariji će uživati u izložbama, performansima i muzičkim nastupima. Letnji raj postao je raj za kulturu, pa ukoliko ste planirali da provedete vikend na ovom kupalištu pored Dunava, predstavljamo vam događaje koje ne treba da propustite.

Oni prkose gravitaciji

Možda ste već u gradu primetili akrobate obučene u crno, koji već nekoliko dana oduševljavaju slučajne prolaznike, izvodeći na neočekivanim mestima različite akrobacije i praveći mostove od svojih tela. Ako ste se zapitali ko su ovi vešti umetnici, koji s takvom lakoćom prkose gravitaciji, posetite Štrand 22. jula u 19 časova i prisustvujte performansu Les Voyages, međunarodno poznate trupe Compagnie XY. Verujemo da će vas i vaše mališane njihov nastup zadiviti i ostaviti bez daha.

Spoj klavira i… šivaćih mašina?

Ne treba propustiti ni ceremoniju otvaranja programskog luka Dunavsko more uz performans Šav u 20.30 časova na Paviljonu na Štrandu. Performans za klavirom, sedam šivećih mašina i di-džejom, pomalo je čudna i nespojiva kombinacija, a sigurni smo da će oduševiti sve prisutne. Narodne pesme i tradicionalne dečije pesme podunavskih zemalja čine osnovu ove kompozicije. Svaka melodija potiče iz jedne od zemalja kroz koje teče Dunav, počevši od Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunije i na kraju Bugarske. Ono što će vam posebno privući pažnju svakako je zvuk šivaće mašine, kao i di-džej setovi koji se kreću od ritualne muzike do električnih eksperimentalnih zvukova. Sedam šivećih mašina stvara unikatni komad, dok svaki od delova kostima predstavlja jednu podunavsku zemlju. Posle svakog stava kompozicije, pijanista oblači novi komad odeće.

Prepustite se ovom specifičnom događaju!

Radionice za najmlađe

Mališani će ovog vikenda imati priliku da se druže, zabavljaju i nauče nešto novo na edukativnim radionicama, koje zaista mogu biti zanimljive i starijima. Saznajmo zašto pčele važne za našu planetu u subotu 23. jula od 16 časova na radionici Pčela- više od meda. Nedeljno prepodne takođe provedite na Štrandu i zavirite u Skriveni svet insekata od 10 časova. Svi posetioci će biti u prilici da pogledaju insekte pod lupom i na taj način dođu u kontakt sa raznolikim svetom ineskata koji žive oko nas i sastavni su deo zdravog ekosistema. Već od 15 časova mališane čeka još jedna radionica Zanimljiva neuronauka. Ako ste nekada sanjali da „kontrolišete“ ljude oko sebe –  porodicu, prijatelje ili potpune strance, onda je ovo radionica za vas! Zaintrigirani? Takođe, zahvaljujući Heart and Brain SpikerBox-u, moći ćete da vidite i snimite akcione potencijale vašeg srca (EKG) i spore ritmove vašeg mozga (EEG) i to sve pomoću pametnog telefona, tableta, Chromebook-a ili računara. Ono što  vase mališane  još očekuje u okviru ove radionice je i izvođenje eksperimenta – imaće jedinstvenu priliku da zavire u fascinantan svet signalizacije i ponašanja biljaka.

Povezivanje s prirodom

Svoju dozu kulture ovog vikenda upotpunite i posetom izložbe, budite učesnik panel diskusije, a ne propustite ni premijerno izdanje instalacije Klimatska kapsula, u petak 22. jula u 18 časova. Reč je o mobilnoj i modularnoj instalaciji zamišljenoj kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu prespektivu klimatskih promena. U subotu 23. jula u 19 časova vas očekuje otvaranje izložbe Biofilija, u okviru koje će u 20 časova biti organizovana panel diskusija. Izložba je sačinjena od izbora umetnika koji svojim praksama pokazuju nove mogućnosti povezivanja prirodnih i umetničkih procesa. Dođite i povežite se sa prirodom.

Muzički program

Leto na Štrandu, složićete se, ne može se zamisliti bez muzike, te će ljubitelji horskog pevanja, uključujući i one najmlađe, ovog vikenda imati priliku da uživaju u koncertu Nacionalnog omladinskog hora Srbije koji će nastupiti u subotu 23. jula u 20.30 časova u okviru festivala Raspevani mostovi. Muzički program upotpuniće i nastup makedonske pevačice Dine Jashari u nedelju od 22 časa, kao i nastup DJ dua Planet Opal od 23 časa istog dana.

 

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Vladimir Veličković, Samuel Buton, Predrag Đoković, Đorđe Stanojević

Povezani članci