Koncert koji govori o interkulturalnosti Novog Sada

„Radujem se, što je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022, ma šta to značilo. Kultura je najbitnija u životu, bez kulture i umetnosti ništa ne funkcioniše“, rekao je mađarski kompozitor, violinista i violista Silard Mezei, koji će zajedno sa svojim sastavom, u petak 12. avgusta, održati koncert u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru programskog luka „Dunavsko moreEvropske prestonice kulture.

Kao kompozitor, Silard Mezei, je zainteresovan za istraživanje veza između improvizacije i kompozicije, koje uključuje elemente džeza i autentične tradicionalne muzike. Veoma je aktivno uključen u komponovanje scenske muzike i svira tradicionalnu mađarsku muziku na tradicionalnim instrumentima.

„Izvorna mađarska narodna muzika mi je, kao muzički maternji jezik. Od detinjstva je uvek bila prisutna u porodici, u užem okruženju. Pak, izuzev jednog projekta, u kojoj aranžiram i prokomponujem mađarske narodne pesme iz Vojvodine, izvornu narodnu muziku ne koristim u svojim kompozicijama, kao citate, ili prerade, nego se ona – pored toga, da mi je stilski, nadam se, ugrađena u moje sviranje i muzičko razmišljanje – služi, kao inspiracija, kao jedan muzički fenomen, koji mi stoji, kao uzor“, izjavio je muzičar.

Silard Mezei je rođen u Senti. Violinu je naučio da svira u rodnom gradu i Subotici, dok je studije kompozicije završio na Univerzitetu u Beograd.

„Studirao sam kompoziciju u Beogradu, na Fakultetu muzičke umetnosti, kod profesora Zorana Erića. Živeo sam više godina i u Novom Sadu, a svi moji bliski saradnici su Novosađani“, rekao je muzičar koji baš u Novom Sadu održava svoj sledeći koncert.

„Na koncertu u Novom Sadu, 12. avgusta, ćemo svirati moje kompozicije, u kojima improvizacija ima važnu ulogu, u smislu improvizovanih dela u okviru napisane kompozicije, kao što su sola, grupne improvizacije i kolektivne improvizacije. Muzičari u mojim sastavima su pažljivo izabrani, kreativni muzičari, moji dugogodišnji saradnici, koji su otvoreni, imaju poniznost prema napisanim i ne-napisanim delovima, i daju svoj lični doprinos celoj slici“, izjavio je Silard Mezei čiji će program koncerta biti sastavljen delom od ranijih kompozicija, aranžirano za ovaj sastav, kao i od nekih novih kompozicija, pisanih za ovu priliku, koje će publika premijerno da čuje.

Silard Mezei smatra da je improvizacija u muzici – i na polju uopšte života – jedna od najvažnijih pristupa muzici.

„Improvizovati u muzici je jako zahtevno, jer je potrebno jako široko znanje sviranja na instrumentu, poznavanje muzičke literature i baštine, potpuna otvorenost u komunikaciji, duboka poniznost, duboka empatija prema partnerima, i pre svega kreativnost“, rekao je poznati muzičar koji veruje da muzičare treba „stavljati u poziciju“, da bi osetili, šta znači svirati bez unapred određenog, bez nota, samo iz sebe.

Svi zainteresovani posetioci moći će besplatno da prisustvuju ovom koncertu koji se održava u petak, 12. avgusta, u Kulturnom centru Novog Sada sa početkom u 20 časova.

Autor: Feđa Putnik

Foto: Promo/epk

Povezani članci