Aktuelne izložbe: kulturni đir po Novom Sadu

Vrelo leto u Novom Sadu obojeno je nijansama umetnosti, te brojnim aktuelnim izložbama koje vas očekuju u Evropskoj prestonici kulture, a koje možda do sada niste imali priliku da posetite. Stoga vas pozivamo da ovu nedelju započnete dozom kulture i sami, s porodicom ili prijateljima  posetite ustanove kulture i zabavite se. Izdvajamo za vas neke od predloga, a pozivamo vas i da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima u gradu.

Centar grada kao centar aktuelnih izložbi

Tokom vrelih letnjih dana napravite kulturni đir po Novom Sadu i krenite putem kulture i umetnosti. Posetite neku od mnogobrojnih izložbi u Evropskoj prestonici kulture. Ispred Gradske kuće u ulici kralja Aleksandra očekuje vas izložba plakata znamenitih dunavskih žena, Priče dunavskih žena (Podunavci) koja će trajati do 21. avgusta.

A kada ste već u samom centru grada, prošetajte i do Galerije Matice srpske, gde vas očekuju čak dve izložbe – Paralele, kao i kolekcija slika prve dame Jugoslavije, pod nazivom Partizanka i Fragonar. Upoznajte Jovanku Broz, „komunističku Pepeljugu“ kroz seriju slika iz njene privatne kolekcije. Tokom ove šetnje obiđite i izložbu eko-dizajnerke Marije Kozomore, Roots of Nature, u pasažu Zmaj Jovina 22.

Ne propustite da se prošetate kroz jednu od najlepših, a ujedno i najstarijih ulica u Novom Sadu, Dunavsku ulicu, tamo vas očekuje otvaranje spektakularne izložbe japanskih umetnika Small Reboots u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Kada ste već tu predlažemo vam da pogledate bogato arheološko nasleđe naše zemlje, koje ćete upoznati kroz izložbu San neolitske noći, koja nakon više od pola veka donosi u našu zemlju veliku izložbu o neolitu, a imate priliku da je vidite u Muzeju Vojvodine. Put će vas odvesti i do Studia M nesvakidašnja multimedijalna izložba o vremenu, haosu i kosmosu Vreme i Vasiljena, čeka vas do kraja godine titule Evropske prestonice kulture.

 

U okviru programskog luka Dunavsko more u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, otvorena je izložba Umetnost na toku (Podunavci) koja će trajati do 28. avgusta. Ovaj događaj je izložba savremenih umetnika iz Dunavskog regiona (Austrija, Nemačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Slovačka, Bugarska).

Popnite se i na Đavu

Nakon što ste obišli izložbe u centru grada, savetujemo vam da odvojite vreme i peške ili biciklom, uputite se preko mosta do Petrovaradinske tvrđave, gde vas čeka izložba Krugovi kruga koju vam preporučujemo da pogledate u ateljeima likovnih umetnika koja će trajati do 28. avgusta.

A na putu do Štranda…

… prošetajte se (ili provozajte bajsom) do Limanskog parka i posetite Galeriju na otvorenom na Subinom platou,  i pogledajte Zamišljene granice – zanimljivu postavku na 49 jarbola koja se vijori na letnjem povetarcu. Izložba je  podeljena u tri celine i okuplja umetnike i umetnice, aktiviste i aktivistkinje, grupe i pojedince, da zajedno daju komentar i osvrnu se na tematski okvir programskog luka Tvrđava mira, u okviru koga se i realizuje ova postavka.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Promo/Epk, Vladimir Veličković

Povezani članci