Muzička plovidba: posetite koncerte na katamaranu

Ako planirate da se sunčate na nekoj od novosadskih plaža, primetićete katamaran sa kog dopiru zvuci klasične muzike. Bina na vodi – tako ukratko izgleda ova neobična pojava koju možete zateći 18,19. i 28. avgusta u popodnevnim časovima pored svog mesta za kupanje. Serija koncerata Na lepom plavom Dunavu postaće glavna atrakcija za publiku, odnosno kupače na obali i šetače. Radi se o neobičnoj ideji udruženja Život kao inspiracija i organizacije Porodica avantura, a uz podršku Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, koja je omogućila Novosađanima da uživaju u muzičkoj plovidbi Dunavom u okviru aktuelnog programskog luka Dunavsko more.

Prošle godine održano je preko 20 koncerata sa sličnom namerom, a s obzirom na veliku pažnju i pozitivne reakcije sugrađana, ove godine koncerti se ponovo realizuju, ali sa nešto drugačijom zamisli – publika ostaje na obali i slobodno uživa u svojim aktivnostima, dok se koncerti premeštaju sa plaže na plažu.

Katamaran polazi sa Kameničke ade, i to u društvu mladih muzičara, učenika Muzičke škole Isidor Bajić i članova udruženja Život kao inspiracija. U trajanju od oko pola sata, ovi nastupi pružaju sasvim neobično iskustvo u prirodi, sa ciljem da upravo na ovaj način podstaknu ljude da više vremena provode na reci i iskoriste sve potencijale koje ona pruža.

Po uzoru na svetske metropole, Novi Sad na ovaj način kreira drugačiji koncept zabave u prirodi, odnosno senzibilisanja sugrađana da više pažnje i vremena posvete vodi koja pruža mogućnosti za različite sadržaje. Isto tako, ovim putem klasična muzika postaje pristupačnija svima. Na lepom plavom Dunavu će svojim zvucima zasigurno ulepšati svačiji boravak, ali i pokazati da je moguće, uz dobru ideju i malo truda, napraviti događaj za prepričavanje. Simbolično, kompozitori čija se dela izvode pripadaju dunavskom regionu, čime se još jednom potcrtavaju značaj i kulturno nasleđe druge po veličini reke u Evropi.

Koncerte ćete moći da ispratite do 28. avgusta. Oficirac, Majmunsko ostrvo, obala Sremske Kamenice, Vok u Futogu, Ljubavno ostrvo u Begeču – plaže su gde možete uživati u jedinstvenom ugođaju, a na Vama je samo da izaberete najbliže ili omiljeno mesto za kupanje.

U četvrtak, 18. avgusta, na čuvenom novosadskom Oficircu, od 17 časova možete uživati u zvucima violine, gitare, klavira i horne, a na repertoaru će se naći Bah, Šopen, Saraste i drugi velikani klasike. Istog dana, u 18.30 koncert stiže i do Sremske Kamenice sa istim repertoarom. Početak vikenda, odnosno – petak, 19. avgust, rezervišite za Majmunsko ostrvo jer nastup kreće od 17 časova.

U subotu 28.8. možete poseteti Futog i tamošnji Vok, gde ćete se upoznati sa mladim talentovanim učenicima najstarije muzičke škole u Novom Sadu, koji će imati svoj solo nastup poslednjeg dana serije koncerata. Najbolji učenici će ulepšati ovaj avgustovski vikend repertoarom koji čine arije iz opera i opereta, napolitanske pesme, numere iz Diznijevih animiranih filmova i mjuzikla i druge kompozicije. Već u 18.30 koncert se premešta na Ljubavno ostrvo u Begeču.

Serija koncerata deo je novog programskog luka Evropske prestonice kulture Dunavsko more, koje se u proteklih mesec dana bavi dunavskim nasleđem, te njegovim ekološkim problemima. Stoga su događaji ovog programskog luka koncentrisani na dunavskim obalama u Novom Sadu i okolini i predstavljaju veliku zamisao o oživljavanju malih dunavskih mesta i zaseoka, koji postaju pozirnica za kulturna dešavanja.

Predlažemo da, ako i niste u mogućnosti da provedete popodne na plaži, prošetate do one najbliže i u dobrom društvu prisustvujete neobičnom koncertu, a sigurni smo da će sunce na zalasku i klasična muzika napraviti ugođaj za pamćenje.

Autor: Leona Pap

Foto: Jelena Ivanović, Marko Pudić

Povezani članci