Inspiracija
u talasima

Priroda – neiscrpna i večita umetnička inspiracija. Mnogi veliki pisci, pesnici, kompozitori i muzičari stvarali su svoja najbolja dela očarani lepotama prirode, njenim ritmom i jedinstvenim skladom, planinama, morima, rekama… Dunav, druga najveća evropska reka, nesumnjivo je jedan nepresušan umetnički motiv.

Dunav spaja više od 112 miliona ljudi različitih nacionalnosti i religija koji žive u devet zemalja i teče na deset jezika. Kao takav, region je imao veliki uticaj na umetnost i kulturu Evrope kroz vekove, te se sa njim povezuju najrazličitija iskustva, priče i tradicije.

Možemo slobodno reći da Dunav nije samo reka, već zajednički beleg pripadnosti jednom svetu, koji se prostire od Crne šume do Crnog mora. Iz tog autentičnog sveta izranjaju snažni izlivi umetnika i upravo ta reč – izliv – ono je što povezuje muziku i reku. Muzika teče, onda kada su tonovi skladni i harmonični, a Dunav… on prelazi sve granice, baš kao i pesme o njemu.

Muzička inspiracija umetnicima i najvažniji plovni put, stanište raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, čuvar istorije, Dunav kroz Srbiju protiče dužinom od 588 kilometara. Pokrenuo je najlepše zvuke našeg regiona, a mi smo mu u znak zahvalnosti, poklonili bezbroj divnih numera.

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije ne može da prođe bez kompozicije „Na lepom plavom Dunavu čuvenog bečkog kompozitora, Johana Štrausa Mlađeg, koji je poznat u svetu i kao kralj valcera; iz mađarskih čardi se čuje Hej, Dunáról fúj, a szél, Rumuni mu pevaju Valurile Dunarii, a Bugari Хубав Дунав.

A sada otplivajmo 588 kilometara dugačkim melodijama.

Osam tamburaša s Petrovaradina jedna je od najčešće interpretiranih vojvođanskih pesama o Dunavu. Ova numera, izvedena u tipičnom starogradskom maniru, posvećena je ljubavi, muzici, Petrovaradinu i naravno, Dunavu. Za popularnost stihova nastalih 1975. godine iz pera Ratka Šoća zaslužan je najpoznatiji izvođač tradicionalnih vojvođanskih pesama Zvonko Bogdan, koji je i dan danas peva na skoro svakom svom nastupu:

Zaustavite Dunav i skazaljke stare,

Ovo je pesma moja i pesma moje drage,

Nek nas opet prate s pesmom rujna vina,

Osam tamburaša s Petrovaradina.

Pored Zvonka Bogadana, narodne pesme o Dunavu pevali su i mnogi drugi vokalni solisti. Među njima je i velika zvezda narodne muzike sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, Zoran Gajić, koji je svoju karijeru otpočeo singl pločom Rastao sam pored Dunava, pre čak 50 godina.

Kada bih se opet rodio

Dunavom bih opet plovio

pevao bi’ curama

što rastu kraj Dunava

i mahao belim lađama.

A gde Dunav ljubi nebo plave boje indiga? Legendarna hrvatska umetnica i modna ikona nekonvencionalnog stila Josipa Lisac zna. Jedna od najromantičnijih balada objavljena je na albumu Boginja iz 1987. godine, a sa njom je Josipa iste godine nastupala na izboru za jugoslovensku pesmu Evrovizije, osvojivši sedmo mesto.

Pokaži mi gdje Dunav ljubi nebo,

O zašto smo sada toliko daleko,

Probudi me, ja mrzim ove noći,

Poželi me i sa anđelima dođi.

Na talasima Dunava plovi i mnoštvo rok numera. Među njima posebno mesto zauzimaju pesme prvog pevača Bijelog dugmeta, Željka Bebeka Tamburaši s Dunava i Žuta ruža s Dunava, a lepoj plavoj reci obraća se i najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije YU grupa, u pesmama Dunavom još šibaju vetrovi i Dunave.

Dunave, moj Dunave

kakve mi vesti vode donose

jesam li, jesam li jos uvek

sam bez ikoga, pusta obala

Inspiraciju u Dunavskom moru pronašla je čuvena novosadska grupa DRUM’N’ZEZ, prepoznatljiva po hitu Dunav je moje more i, naravno, najdraži panonski mornar Đorđe Balašević koji se kroz stihove priseća noći kada je preplivao Dunav:

I te sam noći preplivao Dunav,

dubok i strašan.

Oprosti velika reko,

al’ ja sam morao preko!

Dolazim..

Pronađite vaše mesto na obali Dunava i uživajte u njegovoj pesmi.

Uskoro vas očekuje jedinstveno muzičko krstarenje, u okviru programskog luka Dunavsko more Evropske prestonice kulture.

Koncerti klasične muzike, u izvođenju najnadarenijih učenika muzičke škole Isidor Bajić, odvijaće se na katamaranu, 18, 19. i 21. avgusta. Bina na vodi – tako ukratko izgleda ova neobična pojava koju možete zateći u popodnevnim časovima.

Dalji niz muzičkih događaja, od koncerata klasične muzike preko džeza do etno zvukova, pokazaće da je Novi Sad Dunavski region u malom.

Umetničko i kulturno nasleđe zemalja kroz koje Dunav protiče predstaviće nam Pesme dunavskog mora, austrijskog kompozitora Albana Berga, mađarskog kompozitora Bele Bartoka, i novosadskog kompozitora Isidora Bajića. Idući nizvodno Dunavom, slušaćemo izvedbu soprana Sonje Šarić i pijanistkinje Kaje Mandić Plavšić, 20. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Zaplovimo zajedno. Na talasima inspiracije.

Autorka: Marija Nenadić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci