Umetnost na ulicama grada

Preko dve decenije, krajem avgusta u Novom Sadu odigrava se za našu zemlju jedinstven festival. U pitanju je Festival uličnh svirača, višednevna fešta koja okuplja muzičare, plesače, performere, akrobate, pozorišne trupe, i u sadejstvu s publikom donosi neubičajeno šarenilo na ulice grada i više bina. Ipak, iako su izvođači iz zemlje i regiona, ali i cele Evrope, pa i drugih kontinenata, tokom trajanja festivala postavljaju se brojna pitanja – neka opravdana, neka ne. Kakav je status tih umetnika u Srbiji tokom ostatka godine? Zašto ih deo javnosti vidi više kao prosjake nego legitimne umetnike? Kako je moguće da je toliko drugačija situacija njihovih kolega u razvijenijim zemljama? Zašto bi, naposletku, umetnik uopšte želeo da nastupa na ulici i bori se za svoje prepoznavanje? O ovome smo razgovarali sa Borislavom Beljanskim, osnivačem festivala.

Ako putujete u velike evropske gradove, neizbežno ćete naići na zabavljače u centru grada. Da li Festival uličnih svirača znači da i Novi Sad polazi njihovim stopama? – Tokom 22 godine, osnovna misija Festivala jeste da umetnost učini dostupnom svima i da umetnost prikaže na ulicamaističe Beljanski. – Poslednjih 7 godina imamo još jednu, veoma važnu misiju a to je revitalizacija i promocija podgrađa Petrovaradinske tvrđave, mesta na kom se festival održava. Tokom tri dana trajanja festivala sigurno donekle dočaramo atmosferu velikih evropskih metrolopola u kojima je ulično izvođenje svakodnevnica.

„Ulična umetnost je jako bitan segment za svaki grad koji želi da razvija turizam i bude atraktivan i zanimljiv za strance. Novi Sad ima mnogo događaja na otvorenom u samom centru – možda čak i previše i da bi bilo dobro raditi na decentralizaciji jer je prerastao koncept monocentričnog grada. U toj jednoj ulici su koncentrisani svi ulični svirači i umetnosti. Naša misija je svakako da kada se zatvori saobraćaj u Podgrađu dobijemo još jedan stari centar grada kao pešačku zonu gde bismom takođe mogli da imamo ulične svirače i performere i umetnost na otvorenom“, kaže Beljanski.

Na ovom, ali i prethodnim festivalima, učestvuje čitava plejada različitih umetnika, a važan deo njihovih performansa jeste i reakcija i učešće publike. Festival ovde ima, u neku ruku, edukativnu ulogu. To naglašava i sam Beljanski kao odgovor na komentar o izjednačavanju uličnih performera i prosjaka, što je percepcija na koju se u našoj zemlji može naići: – Kroz festivalski program trudimo se da edukujemo publiku o raznolikosti uličnih performera. Trudimo se i da tokom cele godine kroz različite kampanje šaljemo poruku važnosti uličnog performansa. Kada se radi o trenutnim zakonskim okvirima rada uličnih svirača u Novom Sadu, trenutno je situacija neizvesna. Prva diskusija na ovu temu održana je 2015, a druga će biti održana tek ove godine. Prema poslednjim informacijama koje imamo – kaže Beljanski – za razliku od Beograda, Novi Sad i dalje nije regulisao pitanje uličnog izvođenja. Beograd se ne razlikuje puno od drugih evropskih gradova kada je reč o načinu na koji je rešen položaj i propis. To je univerzalni princip po kojem postoje godišnje komisije koje dodeljuju dugoročne dozvole i lokacije, a stranci svoje kratkoročne dozvole uvek mogu da dobiju u Turističkoj organizaciji i to je neki princip koji radi svuda. Sad je trend da gradovi rešavaju pitanje uličnog izvođenja, pre koju godinu je to rešio i Beograd, a mi ćemo svakako biti raspoloženi da pomognemo i kada dođe red na Novi Sad da reši položaj uličnih svirača.

Zanimalo nas je i šta Festival uličnih svirača donosi samim sviračima, a šta publici, i kako doprinosi značaju razvoja kulture uličnih svirača. Festival sviračima donosi jednu veliku internacionalnu platformu na kojoj mogu da prikažu svoju umetnost. Publici daje priliku da vidi izvođače iz različitih krajeva sveta, koje ne mogu da vide na ostalim festivalima, kaže Beljanski. Ovo je svakako razlog da ne izostanete s makar jednog festivalskog dana!

– Od samog početka Festivala 2000. godine misija festivala ostala je ista, a to je izvođenje umetnosti na ulicama. U proteklih 22 godine u program festivala uvrstili smo i druge umetnosti osim muzike, pa tako u programu imamo, predstave i filmove. Oni koji ne znaju i ne prate festival, očekuju da mi na festivalu imamo samo izvorne ulične svirače, ali naša misija je da izvedemo svakakvu muziku i umetnike na ulicu koji će tih dana svi postati ulični svirači. Nakon dve vrlo izazovne godine, konačno se u grad vraća tradicionalna festivalska povorka. Posetioci će imati priliku da upoznaju i dožive spektakl Les Poupées géantes – Velike lutke, jednog od vodećih evropskih teatara, Francuskog teatra Transe Express. Osnivača Festivala pitali smo i o motivima da se nastupa na ulici. Ipak, kako kaže, ovo pitanje bi bilo najbolje postaviti samim izvođačima. – Pretpostavljamo da žele da svoju muziku predstave što široj publici i da dobiju povratnu informaciju, jer je čar ulične umetnosti definitivno direktan kontakt sa publikom – ističe Beljanski.

 

Nadamo se da je ovo dovoljan razlog koji će vam potaknuti znatiželju da se 25, 26. ili 27. avgusta nađete u Podgrađu. Satnicu i druge važne informacije naći ćete na veb-stranici Festivala.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Festival uličnih svirača/arhiva

Povezani članci