Šta nas novo očekuje na novosadskoj pozorišnoj sceni?

Kraj leta u Evropskoj prestonici kulture, pored bogatog programa Kaleidoskopa kulture, obeležiće i početak nove sezone na pozorišnim daskama, što raduje Novosađane ali i brojne posetioce grada koji željno iščekuju povratak u sale i podignute zavese.

Sezona iza nas u najstarijem teatru u Srbiji, Srpskom narodnom pozorištu, završena je zavidnim brojkama – 18 premijera i više od 60 hiljada zadovoljnih posetilaca, ali i brojnim nagradama. Drama SNP-a spektakularno je zatvorila sezonu predstavom Mefisto, u režiji Harisa Pašovića. Pozorište mladih je protekle sezone, a u godini titule EPK, obeležilo značajan jubilej – 90 godina postojanja ove ustanove kulture. Sa velikim očekivanjima i Novosadsko pozorište ulazi u narednu sezonu, te najavljuju odlične predstave u gradu u kom je kultura način života.

Pozorišna sezona SNP-a počinje programom na otvorenom

Naredna, 162. sezona Srpskog narodnog pozorišta biće otvorena svečano, 29. avgusta na platou ispred Pozorišta, koje će biti pretvoreno u scenu pod vedrim nebom, a očekuje nas multimedijalni program čiju režiju potpisuje Sonja Petrović. Tokom sat vremena programa, prisutni će imati priliku da isprate segmente predstava koje su obeležile proteklu sezonu. Tako ćemo gledati mladog Aljošu Đidića koji igra naslovnu rolu u predstavi Mefisto, Bojanu Milanović i Branislava Jerkovića u sceni iz predstave Midlseks, scene iz višestruko nagrađene predstave Kod večite slavine, ali i scenu iz operskog spektakla Aida. Publiku će takođe obradovati segment u kome će Ana Karenjina i Vronski, koje tumače prima balerina Ana Đurić i prvak baleta Andrej Kolčeriju, izvesti ples fatalne ljubavi.

Direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović, najavljuje novu premijeru predstave Što na podu spavaš, za 17. septembar, a po romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. „Ovo je veliki izazov, jer reč je o koprodukciji tri pozorišta (NP Sarajevo, GNK Gavela Zagreb, SNP Novi Sad). Radićemo tekstove Jovana Vave Hristića, Velimira Lukića, Mome Kapora, Gogolja, takođe jednu svojevrsnu rekonstrukciju naše čuvene predstave Golubnjača„. Jesen će obeležiti u premijera Magbeta, u režiji Nikite Milivojevića, a u okviru programa Kaleidoskop kulture, ističemo predstavu Gospođica Julija, koju vredi pogledati 10. septembra sa početkom u 18 časova, nakon čega vam predlažemo da se zaputite na nekadašnje novosadsko šetalište KORZO i uživate u izvanrednom koncertu pod vedrim nebom, a nastupiće istaknuti umetnik Julijan Rahlin s početkom u 20.22 časa.

Opera ovog pozorišta u narednoj sezoni najavljuje spektakl Rigoleto, za 7. septembar, a naslovnu ulogu će tumačiti naš proslavljeni bariton Željko Lučić. Opera će biti bogatija i za premijeru opere Karmen u režiji Ozrena Prohića, 29. septembra, a novosadsku pozorišnu jesen obeležiće i obnovljena opera Pop Ćira i Pop Spira. Do Nove godine, kako ističe direktorka Opere SNP-a, Sandra Milankov, publika će gledati i Tosku, Aidu i Čarobnu Frulu za decu, dok nas za kraj 2022. očekuje specijalno iznenađenje: Operski Bal, koji će biti prvi u nizu i početak nove tradicije. „Raznovrsni program se nastavlja u 2024 godini. Slušaćemo Operu, Operetu, mjuzikl kao i gala koncerte“, istakla je Milankov.

Pozorište staro 90 godina najavljuje odličnu pozorišnu sezonu

Pozorište mladih je u protekloj godini proslavilo 90 godina postojanja, a ovaj važan datum podudario se sa titulom Evropske prestonice kulture. Ono što je pozorišnu scenu obeležilo u protekloj sezoni jesu međunarodni festival za decu i mlade Novosadske pozorišne igre, zatim premijera Učenih mišica kao i premijere predstava u režiji Kokana MladenovićaPaklena pomorandža i ulični spektakl za decu Guliverova putovanja. Pripreme za narednu sezonu uveliko su u toku, a direktor Pozorišta mladih, Mihajlo Nestorović, najavljuje da sezona počinje 1. septembra premijerom umetničko – scenskog spektakla SLET – Nasuprot vetru u saradnji sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

„Nakon toga, takođe pod okriljem EPK, uslediće premijera predstave Cat Claw inspirisana istoimenim stripom Baneta Kerca. Početak novembra rezervisan je za premijeru predstave Krznena venera nadahnuta filmom Romana Polanskog. Za kraj godine zajedno sa Srpskim narodnim pozorištem, na pozorišne daske podižemo Gogoljevog Revizora, a premijera se očekuje oko novogodišnjih praznika“, izjavio je Nestorović za Visit Novi Sad i dodao da će tokom naredne sezone akcenat staviti na izvođenje predstava za decu i omiljenih bajki, te da već od sredine decembra publika može očekivati bogat novogodišnji program za decu.

„Ono što sam zacrtao kao put našeg pozorišta jesu teme koje se tiču mladih: vršnjačko nasilje, droga, alkohol i borba protiv istih zala, ekologija, porodica i odnosi u njoj, mjuzikli, komedije i naravno predstave za decu svih urasta i lutkarstvo kao pozorišna disciplina, po kojoj smo jos uvek prepoznatljivi“, zaključio je Nestorović.

Nova sezona i u Novosadskom pozorištu

Novosadsko pozorište u narednoj sezoni najavljuje takođe nekoliko premijera, a kako smo saznali od Roberta Lenarda, umetničkog rukovodioca ovog pozorišta, oktobar mesec nam donosi praizvedbu mađarskog mjuzikla Benjovski – zaljubljenik u slobodu, po životu i pustolovinama istorijskog lika Morica Benjovskog, koji od kapetana postane ruski zatvorenik, pa posle bega čak postane i kralj Madagaskara. Muziku za ovo delo komponovao je poznati mađarski kompozitor Tibor Nađ Magnus, dok režiju potpisuje Margit Garajski. Naredne godine, u februaru, ovo pozorište nam sprema adaptaciju Antigone koja će se baviti ženskim pravima, u režiji Romana Nikolića iz Hrvatske,dok će početak proleća obeležiti Putujuće pozorište Šopalović od Ljubomira Simovića. Režiju će beležiti Margareta Taboroši, a predstava je koprodukcija sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Sezonu će zatvoriti jedno putovanje pod vodom: po čuvenom romanu Žila Verna nam stiže Kapetan Nemo, u formi porodičnog mjuzikla koji će se baviti najpre urgentnim ekološkim temama. Muziku će komponovati David Klem i Ervin Ereš, a režiju potpisuje Zoltan Puškaš.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Filip Petronijević, Vladimir Veličković

Povezani članci