Novi Sad u znaku devete umetnosti

Poslednji programski luk Evropske prestonice kulture, Druga? Evropa, pretvoriće Novi Sad u grad stripa i ponovo aktivirati jedinstveni centar kulture na Limanu – Distrikt. Od 21. do 30. oktobra, zahvaljujući devetoj umetnosti, Novi Sad će stati rame uz rame sa evropskim tokovima stripa i okupiti najznačajnije strip crtače i crtačice na jednom mestu, a očekuju nas izložbe, radionice i konferencija posvećena kulturi stripa na ovim prostorima.

Priča o istoriji stripa

Pozivamo vas da vikend pred nama provedete u Distriku na Limanu, koji je, podsećamo, u susret godini titule EPK, transformisan iz zapuštenog industrijskog kompleksa, poznatijeg kao Kineska četvrt, u centar novosadskog savremenog stvaralaštva. Ovom prilikom, on će biti transformisan u kvart koji će kroz strip-ilustraciju ispričati neku novu priču, a svoje kapije ovaj Grad stripa otvoriće velikom multimedijalnom izložbom Od nevena do Betmena, koja će prvi put srpski strip predstaviti u kontekstu evropskog i svetskog stripa. Zaronimo u bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika.

 

Na prostoru Balkana tradicija vizuelnog pripovedanja veoma je duga, a značajniji tragovi postoje od vremena kada je hrišćanstvo prihvaćeno kao vodeća religija, o čemu se malo zna. Izložba će posetioce voditi od najranijih predaka stripa, kao što je naracija kroz freske i ikonostase, preko važnih časopisa gde se javljaju prve karikature poput onih u čuvenom časopisu Neven, koji je priređivan i štampan u Novom Sadu i Zagrebu davne 1880. godine, pod uredništvom jednog od najzančajnijih dečijih pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, sve do prvog srpskog stripa Mika miš i Politikinog zabavnika, koji je i dan-danas prva stanica u razvoju strip-publike.

Ali otkud Betmen u nazivu izložbe?

Danas veliki broj srpskih crtača crta za velike izdavačke kuće kao što je DC Comics, pa tako i lik Betmena ove izdavačke kuće danas nastaje iz pera domaćih autora. Izložba će pokušati da pokaže kako je srpska umetnička scena često bila povezana sa stripom i pripovedanjem u slikama, kao način izražavanja i komunikacije.

Ova izložba, postavljena u jedinstveni kvart starog industrijskog zdanja, otvara se 21. oktobra u 20.22 časa u prostoru Radionice, a kako je namenjena svim uzrastima, preporučujemo vam da u obnovljenom Distriktu provedete porodičan vikend pred nama. Spojimo zajedno alternativnu umetnost sa istim takvim prostorom i naučimo nešto više o istoriji srpskog stripa, razvoju i raznolikosti strip scene, samo u Evropskoj prestonici kulture.

Šta nam još donosi Grad stripa?

#Izložbe

Povezujući strip crtače i tkalje po prvi put, jedinstvena ustanova na ovim prostorima koja neguje umetničku tapiseriju, Atelje 61, predstaviće se publici izložbom Heroji svakodnevice. Umetnici i umetnice koji se bave stripom sada imaju jedinstvenu priliku da svoje strip ideje ostvare u jednom potpuno drugačijem mediju. Postavka će obuhvatiti devet radova većih dimenzija, koje potpisuju umetnici iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ne propustite otvaranje ove izložbe 21. oktobra u 19 časova u Radionici u Distriktu. Publika će, između ostalog, uživati i u instalaciji u javnom prostoru Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!, koja će biti izložena u periodu od 28. oktobra do 28. novembra u Distriktu. Pored toga, naša preporuka je i Izložba strip tabli Stevana Subića, koju možete pogledati od 22. oktobra u objektu Skladište. Najmlađe povedite i na  Strip igralište, ispred KS Liman, gde će moći da se igraju sa instalacijama i objektima koji će biti postavljeni ispred ove kulturne stanice.

#Predstavu

Grad stripa obuhvata još jedan značajan projekat koji nastaje u saradnji Pozorišta mladih i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Reč je o pozorišnoj predstavi koja će se realizovati u pomenutom pozorištu, o čuvenoj heroini Cat Claw, nastaloj iz pera Baneta Kerca, čiju režiju potpisuje fantastični holandski reditelj Majkl Helmerhorst. Premijera pozorišne adaptacije u digitalnoj scenografiji zakazana je za 22. oktobar u 19.30 časova. Ponovna izvođenja predstave održaće se 23. i 24. oktobra. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Pozorišta mladih.

#Konferenciju

U okviru međunarodnog projekta Remix Comix – stripovi za nasleđe, koji finansira Kreativna Evropa, u novosadskom Distriktu, od 28. do 30. oktobra, biće održana najznačajnija strip konferencija u regionu Strip, nasleđe i savremena umetnost. Na ovoj konferenciji, čućemo kroz niz predavanja, radionica, seminara i razgovora, kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima. Budite sa nama u Distriktu, jer ćete imati priliku da upoznate poznatu austrijsku strip autorku Uli Lust, ali i druge svetske autore i autorke kao što su Akinori Oiši iz Japana, koji je već dolazio u Novi Sad, Alekandra Zografa iz Srbije, Džanana Marašligila iz Turske, Borisa Stanića iz Srbije, Kuš! kolektiv iz Letonije i brojni drugi. Učešće na konferenciji je besplatno, uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.remix-comix.com do 23. oktobra.

#Festival

Posetite Filmski front, od 27. do 30. oktobra u Distriktu, koji afirmiše kratki autorski film i pruža podršku novoj generaciji filmskih autora i autorki. U okviru ovog festivala biće održana i prva novosadska Zombi šetnja tokom koje će učesnike i učesnice šminkati tim pod vođstvom majstora za specijalne filmske efekte, Miroslava Lakobrije. Takođe, ovaj festival posetite s decom uzrasta 6 do 10 godina i odvedite ih na Frontić, u KS Liman, gde će moći da pogledaju neke od kratkih animiranih filmova iz celog sveta.

#Operu

Najmlađi posetioci će prvog vikenda Grada stripa u Kulturnoj stanici Liman (22. i 23. oktobra), uživati i u operi za decu Baš Čelik, muzičko-scenskom delu napisanom na predlošku čuvene bajke, te vam još jednom savetujemo da Distrikt posetite sa mališanima.

#Berzu

Tradicionalni Novosadski strip vikend biće održan 28. i 29. oktobra u obnovljenom prostoru SKCNS Fabrika, u okviru programskog luka Druga? Evropa i obuhvatiće berzu stripa, koja će, sigurni smo, okupiti brojne istinske ljubitelje devete umetnosti.

#Koncerte

Grad stripa u novosadski Distrikt donosi i bogat muzički program aktuelnih alternativnih bendova iz Srbije i regiona, pa nas očekuju nastupi sastava Straight Mickey and the Boyz, Činčila, Lufthanza, Consecration i mnogih drugih. Detaljan program, izvođače i satnicu pronađite na ovom linku. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Foto: Vladimir Veličković, Lea Bodor, Promo

Povezani članci