Novembar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Novembar u Evropskoj prestonici kulture pružiće nam umetnost na dlanu, ovaj mesec ostaje u znaku programa Druga? Evropa, a mi vam izdvajamo ono najbolje što Novi Sad nudi. Zavirite u naše predloge i u hladnim novembarskim danima, dušu zagrejte kvalitetnim kulturnim događajima. Uživajte u (svom) Novom Sadu, upoznajte svaki njegov kutak prvi put ili iznova, i pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa zaokružite neke od ovih datuma u svom planeru.

Vreme za dozu umetnosti u pokretu

Novembar u Novom Sadu započnite šetnjom od izložbe do izložbe. Krenite od samog srca grada, gde vas na Trgu galerija očekuju čak dve izložbe od nacionalnog značaja. U pitanju je postavka Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara. Upoznavanje sa umetničkim delima Save Šumanovića započnite u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, te nastavite ka Galeriji Matice srpske i Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo izložbe. Ukoliko ste raspoloženi za putovanje do Šida, treći deo izložbe vas čeka u Galeriji slika „Sava Šumanović”. Izložba je otvorena za posetioce sve do 4. decembra.

Posetilac izložbe fotografiše telefonom sliku Save Šumanovića
Izložba dela Save Šumanovića

Dok ste u Galeriji Matice srpske, nemojte propustiti ni  izložbu dela čuvenog Uroša Predića, jednog od naših najznačajnijih slikara, čija će umetnost dopreti do svih, pa i osoba različitog invaliditeta, ali i uzrasta. Izložbu ćete moći da pogledate sve do kraja januara 2023. A kada ste već u centru, zaputite se do Studia M u kom vas i dalje čeka spektakularna multimedijalna izložba o vremenu, haosu i kosmosu Vreme i Vaseljena. Ovo je izložba koju posetioci Evropske prestonice kulture ne izostavljaju sa svoje „must visit“ liste. Sigurni smo da će vas oduševiti i jedna je od naših najiskrenijih preporuka. Prošetajte i do Crkve imena Marijinog, među Novosađanima poznatije kao Katedrala, gde vas od 5. do 30. novembra očekuje izložba na otvorenom – Nevidljiva Braga.

Izložba Vreme i vaseljena

Ukoliko ste propustili manifestaciju Grad stripa u Distriktu, u okviru aktuelnog programskog luka Druga? Evropa, ne brinite. Još uvek imate prilike da posetite fantastičnu izložbu o istorijatu devete umetnosti na ovim prostorima. Ne propustite postavku Od Nevena do Betmena, a možda najbolji način da se upoznate sa strip umetnošću jeste kroz stručna vođenja. U novembru će se održavati subotom od 12 časova (5, 12. i 19. novembra). Vaš kustos biće autor Zoran Stefanović.

U Distriktu vas očekuje i instalacija u javnom prostoru Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!, ali i još jedna nesvakidašnja izložba stripa na tapiseriji – Heroji svakodnevice. Novembar će svakako oživeti Distrikt i drugim izložbama, te vas ovde očekuje i postavka  Suba Soba, od 20. do 26. novembra, na kojoj ćete se upoznati sa stvaralaštvom pionira elektro muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Saznajte ko je bio Mitar Subotić Suba, u ovom tekstu na našem sajtu. Ne propustite ni postavku Art Body Art, koja će biti otvorena od 22. novembra do 6. decembra, takođe u Distriktu.

Od Nevena do Betmena

Od 10. novembra vas pozivamo da prošetate do KS Svilara i Srpskog narodnog pozorišta i kroz odličnu umetničku postavku saznajte šta se krije Sa druge strane slike. Programski luk Druga? Evropa, kojim će se zvanično završiti godina titule Evropske prestonice kulture, donosi nam još jednu veliku postavku, koja će od 25. novembra biti realizovana na čak četiri lokacije. U pitanju je internacionalna izložba savremene umetnosti Milky way, koja će biti postavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, izložbenom prostoru galerije SULUV, Kreativnom distriktu i Kulturnom centru Novog Sada.

Novembar na pozorišnim daskama

Pozorišna novosadska scena vam i ovog meseca donosi sjajne predstave za sve generacije. U najstarijem teatru u Srbiji, SNP-u, preporučujemo vam da pogledate Karmen, operu u četiri čina kojom je počela nova pozoršna sezona. Izvođenje je planirano za 8. novembar u 19 časova. Ukoliko ste propustili da doživite fantastičnog mladog Aljošu Đidića u ulozi Mefista, u predstavi reditelja Harisa Pašovića, na vreme nabavite ulaznice za izvođenje 29. ili 30. novembra. Velika seoba arhivatora iz kancelarije u magacin na Fruškoj gori, duboko je pogodila junake Državnog posla – Čvarkova, Torbicu i Boškića, a kako oni doživljavaju nepravdu koja ih je snašla saznajte u intervjuu za Visit Novi Sad i posetite SNP 7. novembra, jer će odigrati za vas predstavu punu satire i humora na velikoj sceni.

Aljoša Đidić

U novembru nas SNP uvodi u prazničnu čaroliju baletom Krcko oraščić, koji je uvek zadovoljstvo gledati pred kraj godine. Mesec pred nama u Novosadskom pozorištu donosi Međunarodni festival savremenih pozorišta, stoga vam savetujemo da početak novembra rezervišete za daske koje život znače. Pozorište mladih vam ovog meseca donosi brojne predstave za najmlađe, pa vam savetujemo da mališane povedete na predstavu Lepotica i zver, Učene mišice ili Bajku o vitezu bez konja. A ukoliko ste raspoloženi za malo stend-up komedije Zorana Kesića, posetite Pozorište mladih 8. novembra i uživajte u njegovim pričama i pesmama. Ulaznice za ovaj šou za pamćenje možete kupiti na sajtu Gigs Tix-a.

Novembarska festivalska groznica

Tri zanimljiva festivala vas očekuju ovog novembra u Evropskoj prestonici kulture. Ljubitelji filmske umetnosti uživaće u osamnaestom izdanju festivala Slobodna zona, koji će biti održan od 3. do 8. novembra u bioskopu Arena Cineplex. Očekuje nas čak 11 dokumentarnih i igranih ostvarenja autentičnog izraza, koja podstiču na razmišljanje i preispitivanje. Festival će biti otvoren premijerom filma Trougao tuge Rubena Estlunda, ovenčanog Zlatnom palmom na 75. Kanskom festivalu. Više informacija o samom programu i satnici pročitajte na sajtu festivala.

Volite džez? Onda će vas sigurno obradovati činjenica da će se i ovog novembra održati Novosadski džez festival u Srpskom narodnom pozorištu od 16. do 19. novembra, te na vreme nabavite pojedinačne ili paket ulaznice.

Program Druga? Evropa, koji promoviše kulturu drugačijeg, predstaviće ovog novembra aktuelnu pank scenu iz regiona i sveta. Ukoliko ste ljubitelj ovog muzičkog žanra, ne propustite dvodnevni festival To Be Punk u SKCNS Fabrika, 25. i 26. novembra. Očekuju vas nastupi čak 12 bendova iz grada, zemlje, regiona i Evrope. Vidimo se u Distriktu!

World music festival Pocket Globe, posvećen upravo world music žanru, održaće se od 10. do 12. novembra u okviru programa Druga? Evropa. Ovom prilikom ćemo uživati u nastupima umetnika iz Irana, Turske, BiH, Francuske, Maroka, Slovenije. U jedinstvenom ambijentu Sinagoge, KS Svilara i SNP-a, predstaviće se manjinska kultura kroz muziku sveta. Ne propustite!

U ritmu muzike

Kad već pominjemo muzičke nastupe, Drugu? Evropu obeležiće i koncert višenagrađivane i svetski priznate brazilske pevačice CéU, 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova. Brazilska pevačica CéU osam puta je bila nominovana za Latino Gremi u kategoriji svetske muzike, a osvojila je čak tri. Njena muzika je postala popularna širom sveta, a nastupala je i na najprestižnijim festivalima. Ulaznice za koncert su dostupne u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži, kao i na njihovom sajtu. Cena karte iznosi 500 dinara.

CéU

Koncert koji će zatvoriti ovaj programski luk, jeste nastup umetnika iz brazilske favele sa jakim angažovanim porukama i modernim izrazom. Ne propustite da poslušate Eđgara u Distriktu, 27. novembra i upoznajte se sa izvođačem koji je na brazilskoj urbanoj sceni aktivan već četiri godine. Prepoznatljiv je po tome što se u svojim rep pesmama bavi pitanjima i problemima društva i životne sredine.

Eđgar

Novembar nam ovog meseca donosi i druge sjajne nastupe poznatih izvođača, pa tako nemojte propustiti ni koncert poznatog novosadskog benda Atheist Rap, koji će 5. novembra svirati u Domu kulture. Zapevajte neke od njihovih sjajnih hitova sa prva tri albuma, koje će ovom prilikom izvesti. Ulaznice nabavite ovde. Krenite i na muzičko putovanje sa Lenom Kovačević, koja će nastupiti 10. novembra u Pozorištu mladih.

Jedan od najpopularnijih hrvatskih kantautora i pevača, koji posle nekoliko godina pauze ponovo dolazi u Novi Sad da razveseli ovdašnju publiku jeste Boris Novković. Njegov nastup u Domu kulture vas očekuje 17. novembra od 21 čas, a ulaznice nabavite ovde. Samo dan kasnije, 18. novembra, u Fabrici u Distriktu nastupiće poznati kvintet bend Kanda, Kodža i Nebojša, koji su na našoj sceni prisutni već više od 30 godina. Istog dana, u Hali 2 na Novosadskom sajmu, nastupiće i Marko Louis, kog smo slušali u okviru Zastava budućnosti, Evropske prestonice kulture. Naredni dan, 19. novembar, rezervisan je u Domu kulture za nastup benda Električni orgazam, a legendarni bend će u Novom Sadu nastupiti u okviru velike turneje kojom proslavlja 42 godine postojanja. U Domu kulture budite i 24. novembra, jer ćete uživati u odličnom koncertu Ida Prester i Lollobrigida sa početkom u 21 čas. Vidimo se!

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Promo/EPK

Povezani članci